Dodijeljene prestižne nagrade Marko Polo za 2019.

   

Deveta po redu  dodjela nagrada „Marko Polo“  za najbolje međunarodne i domaće putopise, doprinos turističkom novinarstvu te zahvale partnerima i sponzorima održana je 12. prosinca u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.  Istodobno je obilježeno 109 godina Hrvatskoga novinarskog društva, 55 godina Sekcije tirističkih novinara, 55 godina organizacije FIJET  (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme) Hrvatska i 65 godina FIJET-a

Objavljeno: 13.12.2019.

Devetu godinu zaredom,  prema  ideji Tine Eterović Čubrilo, potpresjednice  Svjetske organizacije turističkih  novinara i pisaca o turizmu ‒. FIJET-a, u Novinarskom domu, na prigodnoj svečanosti, kojoj su prisustvali turistički  novinari i pisci iz više zemalja te uglednici iz turizma, u četvrtak 12. prosinca 2019. uručene su nagrade Marko Polo – slavni putopisac,  u organizaciji FIJET-a Hrvatska i Hrvatskoga novinarskog društva – Zbor turističkih novinara. Ocjenjivački odbor za dodjelu nagrada  „Marko Polo“  radio je u sastavu Anita Žuvela Hitrec, Hrvoje Zovko i  Ante Gavranović, kao predsjednik. Dodjeli je prisustvovao i predsjednik međunarodnoga FIJET-a, Tijani Haddad.

Završetak ovogodišnje svečanosti dodjele prestižnih nagrada Marko Polo proslavljen je tortom koju je Hotel Esplanade pripremio za slavlje. Tortu su rezali Tina Eterović Čubrilo i Tijani Haddad.

Ovogodišnja nagrada „Marko Polo“ pokazala je iskorak u turističkim trendovima, ali i ukazala na nešto drugačiji, tradicionalniji smjer turističkoga novinarstva i medijskoga pristupa toj temi. Naime, posljednjih nekoliko godina važan su prostor  putopisnoj novinskoj i književnoj literaturi posvećivali blogovi, no taj se trend polako otapa: radio, televizija i novine nanovo zauzimaju svoj prije „osvojeni“ prostor. Ove su godine tako nagrade podijelili autori iz tih, tradicionalnih medija.

S lijeva na desno: Radmilo Bumber, Srbija, Tijani Haddad (predsjednik FIJET-a), Maroko, Daniela Draštat, HTV, Prizma, Miki Bratanić, Hvar – Priča o konobi, Stefan Baciu, Rumunjska, Radmila Kovačević, Večernji list, Vojislav Madunić, serijal Božić u Konavlima, Lana Mindoljević, putopis o Lošinju, i potpredsjednica FIJET-a i osnivačica nagrade Marko Polo – slavni putopisac, Tina Eterović Čubrilo.

Grand prix (statua  Marko Polo i Povelja) nagrade dobili su: za strance, rumunjski novinar Stefan Baciu,  za serijal objavljenih radio-reportaža iz Maroka; kao domaći laureat – Radmila Kovačević, novinarka  „Večernjeg lista“, za reportaže i tekstove u kojima afirmira Slavoniju i Baranju kao nove važne i perspektivne turističke destinacije, ali i naglašava prednosti kontinentalnoga turizma.

Tina Eterović Cubrilo u svojem je uvodnom govoru istaknula važnost nagrade Marko Polo za hrvatski turizam i progresivno novinarstvo.

Lana Mindoljević dobila je Povelju i Medaljon Marko Polo za putopisnu reportažu o najljepšim kontinentalnim rijekama za kupanje i za reportažni putopis  “Lošinj: mirisna antistres terapija na otoku zelenila, vitalnosti, dupina i kristalno čistoga mora“. U tim reportažama žiri je prepoznao originalni stil i pristup temi, gdje se Lošinj, primjerice, ističe kao mjesto ugodnoga druženja i uživanja u predsezoni. Dobitnica Medaljona i Povelje Marko Polo je i Andrea Buča, urednica i novinarka HRT-a, i to za putopisni tv- serijal “Stani u Lici”, u kojem se ističu posebnosti Like, neiskorištenoga dragulja hrvatskog turizma. Dobitnik Medaljona i Povelje Marko Polo je i Robert Knjaz, i to za promicanje kulture i običaja u pojedinim hrvatskim krajevima, s naglaskom na prikaz fešte Utrke tovara u Tribunju. Taj autor, voditelj i redatelj putopisnih emisija svojim specifičnim autorskim i redateljskim pristupom temi obogatio je sadržajno i vizualno televizijsku turističku produkciju.   

Miki Bratanić prilikom dodjele nagrade

Miki Bratanić, pjesnik i književnik, također je dobitnik Medaljona i Povelje, a nagrađen je za svoju sasvim posebnu Priču o konobi kao važnom aspektu otočke i dalmatinske baštine. Konoba je za Bratanića središte svakidašnjega života i duhovna inspiracija „dalmatinskoga čovjeka“, gdje se na priordan način, spontano, čuvaju običaji, tradicija, lokalna kultura…  

Medaljon i Povelju Marko Polo dobila je i emisija, ustvari multinacionalni magazin Prizma, odnosno za  njen uspjeh najzaslužnija urednica Daniela Draštat.  Prizma je jedna od najdugotrajnijih televizijskih emisija (25 godina), koja sve vrijeme donosi inspirativne emisije o nacionalnim manjinama i osvješćuje hrvatsku javnost o njihovome kulturnome blagu.  

Predsjednik FIJET-a Tijani Haddad na otvaranju svečanosti dodjele nagrada Marko Polo

Vjekoslav Madunić dobio je Medaljon  i Povelju Marko Polo za osobni doprinos afirmaciji turističkog novinarstva te promicanja hrvatskog turizma, i to za turističke reportaže o Božiću u Konavlima. Madunić u svojim reportažama pitoreskno opisuje običaje, ali i ljude toga kraja. Zanimljivo i poučno, kako je to ocijenio žiri, donosi i gastronomske priče o konavoskoj slastici mantali, o vinima, kalaškoj mornarici i sasvim posebnom Linđu…   

Nagradu za najbolju reportažu o Adventu u Zagrebu 2018. dobio je srpski novinar i urednik Radmilo Bumber, i to za četiri reportaže u emisiji koja promiče turizam i gastronomiju, a prikazuje se  na svim Tv mrežama u Srbiji,  i u okruženju.