POZNATI FINALISTI NAGRADE ZLATNO ČA ZA PJESMU O VINU

ODABRANI POBJEDNICI NA NATJEČAJU ZA NAJBOLJU PJESMU O VINU U DVIJE KATEGORIJE – SLOBODNI STIH I PJESME U RIMI

Nakon završetka Natječaja za najbolju pjesmu o vinu na čakavskom dijalektu, u dvije kategorije – slobodni stih i pjesme u rimi – stručni žiri (pjesnik Marijan Grakalić, profesorica hrvatskoga jezika Meri Šimara i književnosti te nakladnica i urednica iz Beletre, Sandra Pocrnić Mlakar), ocjenjivao je pjesme koje su pristigle na Natječaj, a kojem su se odazvala 63 autora iz Istre, otoka Krka, Zadra, Splita, Brača, Hvara, Makarske, Visa i Korčule, ali i čakavski autori koji žive u Zagrebu (Natječajem nije ograničeno područje, već je bila zadana tema i čakavski dijalekt!).

U uži krug tako su ušli sljedeći autori i pjesme:

1. Denis Kontošić, Barban, pjesma: Pij ga

2. Ina Padovan, Vela Luka, pjesma: I iće i piće

3. Marita Paštrović, Zagreb, pjesma: Diogen i vino

4. Katarina Makjanić, Jelsa, pjesma: Žmul vina

5. Rina Repanić Gotal, Vis, pjesma: Vajo vino poštivat

6. Nađan Dumanić, Split, pjesma: Didina konoba

7. Marica Buratović, Stari Grad, pjesma: Maškabu maškaba

8. Nela Vrkljan, Zagreb, pjesma: Dite i tarsi

9. Neven Dužević, Zagreb, pjesma: Vonj od vina

10.Nikola Kuzmičić, Zagreb, pjesma: Iz ciklusa četiri asa, As kup

Stručni žiri je između 10 nominiranih autora i pjesama dodijelio:

1. Prvu nagradu za najbolju pjesmu na temu vino u kategoriji pjesme u rimi – MARICI BURATOVIĆ, Stari Grad, za pjesmu Maškabu maškaba i NAĐANU DUMANIĆU, Split, za pjesmu Didina konoba.

2. Prvu nagradu za najbolju pjesmu na temu vino u kategoriji slobodnoga stiha – NIKOLI KUZMIČIĆU, Zagreb, za pjesmu Iz ciklusa 4 asa – AS kup

Obrazloženje žirija: Pjesma Marice Buratović, Maškabu maškaba, nagrađuje se zbog uspješno složene rime u dva stiha i strofa složenih s originalnim upečatljivim refrenom, ali i zbog energičnosti, metaforičnosti, odnosno pjesničke poruke koja može asocirati kako je patvoreno vino proizvod doba u kojem vladaju laži i manipulacije. Energični refren, spretno izvučen iz dječje igre, kazuje da je laž razotkrivena, ismijana i pobijeđena…

Didina konoba, pjesma Nađana Dumanića, također u rimi, dijeli prvu nagradu – i to zbog emotivne posvećenosti baštini, uspomenama, duhu vremena koje se brigom i teškim radom održava na životu.

I jedna i druga pjesma profesionalno su pripremljene, napravljeni su naglasci i dodan mali, ali važan rječnik čakavskoga idioma kojem pojedina pjesma pripada. Time je žiri smatrao da ove pjesme doprinose razvoju i očuvanju čakavskoga jezika, što je bio temeljni zadatak ovoga natječaja.

Pjesma Iz ciklusa čeriri asa – As kup, autora Nikole Kuzmičića, nagrađena je zbog originalno prikazane vremenske perspektive (koju pjesnik naglašava koristeći se dvama jezičnim izričajima, štokavskom i čakavskom). Pjesma o potrazi za osjećajima iz mladosti – kratka je, autoironična i epiforična. Vrlo simptomatičan i moderan poetski način izražavanja u stihovima.

Zbog činjenice da su nagrađeni autori iz Srednje Dalmacije, nagrade će biti dodijeljene u Splitu, u svibnju 2023. O datumu dodjele nagrada i priznanja nominiranim autorima, svi će autori biti obaviješteni preko medija i na svoju e-mail adresu.

Zahvaljujemo svim sudionicima u Natječaju i čestitamo nominiranim i nagrađenim pjesnicima.

Osnivači Nagrade: Udruga Viva Grupa i Portal Radio Gornji grad

Tekst: T.Z.; Fotografije: arhiv magazina Svijet