ODABRANI FINALISTI KNJIŽEVNE NAGRADE PREDRAG MATVEJEVIĆ ZA 2022. GODINU

Portal Radio Gornji grad (Gornjogradski književni festival), Suzana Matvejević i Manjinsko društvo pisaca u Hrvatskoj, kao utemeljitelji Književne nagrade Predrag Matvejević, ove će godine Nagradu dodijeliti drugi put, u suradnji s Kulturno-informativnim centrom u Zagrebu…

Autor Statue Književne nagrade Predrag Matvejević je kipar Mrđan Pajić

Književna nagrada Predrag Matvejević dodjeljuje se za književno djelo bez obzira na žanr – književne eseje, pripovijetke, poeziju, roman  ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određen umjetnički način odražavaju vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, odnosno humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević i sam zastupao.
O Predragu Matvejeviću (7. listopada 1932. – 2. veljače 2017.) i književnoj nagradi koja nosi njegovo ime valja naglasiti kako se ovom nagradom željelo, reći će to i Suzana Matvejević, njegova kći, i suutemeljiteljica Nagrade, posebno istaknuti važnost njegovih djela za suvremenu mediteransku i europsku kulturu, ali i njegove ljudske vrijednosti: duboku empatiju, podršku potlačenima, ugnjetavanima ili različitima. Odnosno, njegovu nadasve poznatu erudiciju, široko obrazovanje i golemo pamćenje. Svakako, on je sam sebe vidio Don Quichotom (otud i naslov djela Te vjetrenjače), skromnim vitezom koji ispravlja nepravde, francuskim đakom kojem su glavni uzori bili Voltaire, Emil Zola i Jean Paul Sartre, premda je njegova širina, pokazuje se to svakim danom sve više, ustvari bila daleko veća.      

S dodjele prve Književne nagrade Predrag Matvejević: (slijeva na desno), Barbara Baždarić, Darija Žilić, Nera Karolina Barbarić, Borče Panov, Suzana Matvejević, Erri de Luca, Enes Kišević, Kostadinka Velkovska

Mnogi od njegovih poklonika željeli su mu na neki način odati počast koja je dosad izostala. Stoga je Portal Radio Gornji Grad, u suradnji sa Suzanom Matvejević i  Manjinskim društvom pisaca, predložio prošle godine da se raspiše natječaj za književnu nagradu koja bi nosila njegovo ime, a koja bi – osim što bi na  stanovit način očuvala njegov književni i intelektualni habitus,  pomogla afirmaciji pisaca i umjetnika.

Prošlogodišnji i prvi laureat bio je poznati makedonski pjesnik Borče Panov, a međunarodno priznaje izvan konkurencije dobio je talijanski pjesnik  Erri De Luca. Ove godine, drugi put, dakle, Nagradu će pobjednik dobiti također u vidu skulpture ”Matvejević”, rad kipara Mrđana Bajića iz Beograda, a knjige su  ocjenjivale Suzana Matvejević, Darija Žilić i Andrea Grgić. U užem izboru za nagradu našli su se: Saša Guberinić, spisateljica iz Valjeva, sa zbirkom priča O ostalima; Boris Kastel, crnogorski pjesnik, s poezijom Ako dojedrim; Đorđe Matić iz Zagreba s eksplozivnim romanom o aktualnom problemu iseljavanja i vraćanja, Niotkuda s ljubavlju, te Elvedin Nezirević, Mostarac, s knjigom introspektivne proze Ono o čemu se ne može govoriti.

Dobitnik će biti objavljen 1. listopada, a dodjela Nagrade održat će se 7. listopada u 17 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, Preradovićeva 5.

Čestitamo finalistima!

Tekst: T.Z.; Fotografije: Radio Gornji Grad, arhiv magazina Svijet