PROMOVIRAN 5. ZBORNIK “KULTURNE RAZNOLIKOSTI”

U Zagrebu je, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, 24. listopada održana sada već tradicionalna manifestacija Društva albanskih umjetnika – DEA, pod nazivom “Kulturna raznolikost”, a uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Ova međunarodna smotra okupila je pisce i književnike iz različitih zemalja koji su zastupljeni u promoviranom zborniku, donoseći  bogatstvo poezije, jezika i umjetnosti…

Lili Koci (na slici desno), predsjednica DEA i priređivačica i urednica 5. zbornika, sa suradnicama

Središnji događaj manifestacije održane u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu bilo je predstavljanje 5. međunarodnog književnog zbornika, pod nazivom “S ljubavlju, Dea 5”. Urednica i priređivačica zbornika, Ljiljana Koci, i književna kritičarka Nera Karolina Barbarić predstavile su ovu zbirku, koja obuhvaća radove 77 autora. Pjesme uvrštene u zbornik čitali su autori, i to na izvornome jeziku njihova nastanka, stvarajući tako poseban trenutak zajedništva i umjetničke inspiracije. Ukratko, već peti put za redom zbornici „kulturne raznolikosti“ koje objavljuje DEA, a uređuje Ljiljana Koci, izazivaju pozornost kulturne javnosti. Zbornici i/ili antologije književna su forma koja interpretira svoj sadržaj u odnosu na književni svijet i stoga uživa punu autonomiju kao žanr. Međutim, zbornik je također žanr koji svoju funkciju obavlja na drugom žanru, u ovom slučaju poeziji: realno govoreći, „hrani se“ njime i istodobno pomaže održati ga na životu; čini ga drugačijim oblikom diskursa, pretvarajući poeziju u kanon i  posuđujući normu. Zapravo, žanr zbornika ili antologija djeluje dvostruko: svodi količinu poezije na oblik koji čuva njezinu kvalitetu; priređivač nastoji sačuvati poetiku – i posebnost autora. Ovaj DEA-in autorski zbornik ima u osnovi hermeneutičku svrhu i ne provodi se na temelju jednog uredničkog kriterija, s isključivo promotivnom ili ekonomskom inicijativom (postoji nekoliko primjera za to kod malih nakladnika), već postaje generacijskim i trendovskim zbornikom, iz kojeg je vidljiv fenomen pojave nove generacije i one koja prepoznaje novost prisutnu na književnom polju. Riječ je o tzv. automatskom identitetu, koji nas tjera da “novu” generaciju, u pukom vremenskom smislu, uvijek smatramo nositeljem  novosti u poeziji.

Različiti su oblici generacijskoga rada u poeziji, od zbornika do književnih nagrada.  Jedna od paradigmi je i da se analizira povijest tradicije poput književne  – što ovaj DEA-in zbornik produbljuje kao koncept, kazujući kako učestalost ili redovitost njegova pojavljivanja  ima i neke sistemske razloge. Povjesničari  kulture i umjetnosti taj koncept generacije tumače kao  pojavu  novih trendova i stilova koje dijele predstavnici iste ili slične dobi, a prošli su kroz ista formativna iskustva. To bi ujedno mogao biti dobar sažetak i definicija književne generacije koja se pojavljuje i u ovom zborniku.  

 Osim umjetnika i književnika, promociju 5.  po redu zbornika „kulturne raznolikosti“, događanju su prisustvovali eminentni gosti kao:  Nj. E. Martin Berishaj, veleposlanik Republike Kosovo u RH; Nj. E. Mialim Fetai, veleposlanik Republike Makedonije u RH; predstavnik Veleposlanstva Republike Bosne i Hercegovine; Saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj; Esad Qollaku, predsjednik Unije Albanaca u RH; Armin Hodžić, predsjednik Koordinacije Vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba i Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba,  te Emirat Asipi, predsjednik Vijeća Albanskih nacionalnih manjina, Manjine Grada Zagreba.  

Manifestaciji su prisustvovali eminentni gosti, akreditirani veleposlanici i predstavnici albanskih udruga u RH

Ovo kulturno događanje nije bila samo prilika za slavlje albanske kulture, već i podsjetnik na važnost kulturne raznolikosti i međunarodne suradnje. Okupljajući umjetnike, pisce i goste iz različitih dijelova regije, Društvo albanskih umjetnika – DEA uspješno nastavlja svoju tradiciju poticanja kreativnosti i kulturne razmjene, gradeći mostove između ljudi i njihovih umjetničkih izraza.

Sonja Kušec Bećirević i Alija Bećirević

Također, bila je to izvrsna prilika za predstavljanje izložbe slikarice Lene Marku, održane pod nazivom “Let”. Marku se predstavila fascinantnim slikama leptira, stvarajući vizualni doživljaj prirode i slobode, a njen rad recenzirala je Ljiljana Koci, predsjednica DEA-e. U glazbenom dijelu programa nastupili su Alija Bećirević i Sonja Kušec  Bećirević. Događanje su vodile i moderirale Valentina Mrijaj i Gentiana Lleshdedaj.