SVETI VID – 20 GODINA BOLNICE ZA 21. STOLJEĆE

Oftalmologiji su dali futuristički pravac, uveli mogućnost komfornoga kirurškoga liječenja, donijeli u regiju Excimer laser posljednje generacije, kojim ondje, na beogradskoj adresi Dobračina 27, „svijetu u malom“, djeluju svjetski poznati stručnjaci, nagrađivani i priznati od struke  – oni su Marina i Svetozar Dragović, poslovno-bračni par, koji već dvadeset godina razvija „SVETI VID“, bolnicu za 21. stoljeće,  u koju za dobrim vidom stižu pacijenti iz cijeloga svijeta…

Objavljeno: 15.12.2018.

„SVETI VID“ je regionalna bolnica u kojoj se rade kirurški zahvati koji su u svijetu standard. Osnivači bolnice doveli su u Beograd kirurgiju i oftalmološka rješenja za kojima se tragalo u inozemstvu

Kako je tim dr. med. Marine i Svetozara Dragovića  postavio “zlatni standard” svjetskoj oftalmologiji? Njih su dvoje jednostavno uspjeli! Na svjetskoj razini! Potvrdit će to cjelokupna svjetska oftalmološka scena. Ona, dr. med., medicinska direktorica Specijalne bolnice “SVETI VID”, i on, glavni ravnatelj i osnivač ove uspješne bolnice, kao bračno-poslovni par, nikada neće isticati sami sebe i svoje zasluge u formuli uspjeha “SVETOG VIDA”. I dok im brojni pacijenti, širom regije, preko medija, pronoseći svoja iskustva i zahvalu za spašeni vid, odaju priznanje, ovomu su uspješnom paru sinonim uspjeha vrhunski stručnjaci svjetskoga glasa, najmodernija oprema, timski rad, a zdravlje pacijenata im je, poput niti vodilje – na prvome mjestu. Brojne prve nagrade, što im ih je dodijelila svjetska oftalmološka struka, pokazale su da su ispunili svoju viziju i osmislili “zlatni standard” za sigurnu i kvalitetnu oftalmologiju te očnu kirurgiju, dostojnu suvremena čovjeka, a Specijalnu bolnicu “SVETI VID” zauvijek ucrtali na karti svijeta uz najpoznatije svjetske oftalmološke centre…

BOLNICA VRHUNSKIH STRUČNIH RJEŠENJA: Prije 20 godina, ideja osnivanja Specijalne bolnice “SVETI VID” zaživjela je u viziji gospodina Svetozara Dragovića, koji je kao menedžer sa svjetskim iskustvom krenuo sa stajališta da Beograd, cijela regija zapravo, trebaju suvremenu oftalmologiju, potpuno drugačiju od one koja je do tada bila dostupna. Pogotovo je htio zaobići stručnjake s konzervativnim shvaćanjima oftalmološke struke.

“Suvremeni čovjek, onaj 21. stoljeća” – kaže glavni ravnatelj Specijalne bolnice “SVETI VID”, Svetozar Dragović –  “uz napredak svih mogućih tehnologija, zreo je i za suvremenu oftalmologiju i za modernu očnu kirurgiju općenito, ali sigurnu i kvalitetnu, koja će osigurati pacijentima odličnu vidnu funkciju”. Prostor je to, smatrao je Svetozar Dragović, u kojemu će “SVETI VID”  postati mjestom koje nudi vrhunska kirurška rješenja, regionalni centar u kojem će se  pomicati granice očne kirurgije.

Vrhunski stručnjaci i savršena oprema zaštitni su znak Specijalne bolnice „SVETI VID“, u kojoj je  tijekom dvadeset godina uspješnoga rada dobar vid „našlo“ tisuće i tisuće pacijenata, djece i odraslih.

SVJETSKI SPECIJALISTI U BEOGRADU: “Od samoga smo početka u tim uključili vrhunske stručnjake iz svijeta”, kazuje dr. med. Marina Dragović, koja je medicinska direktorica “SVETOG VIDA”, ali i dio uspješnoga kirurškog liječničkog tima. “Zaobišli smo početničke korake učenja rada na vrhunskoj opremi, primjerice Excimer laseru. Naši su stručnjaci već bili u vrhu svjetske oftalmologije, svaki u svojem području ovladali su vrhunskom očnom kirurgijom, aparaturom i znanjima kojima se nitko u zemlji, okolici, pa ni u regiji, nije koristio. Uveli smo kirurgiju koja je u svijetu već postala standard, ali u nas nitko o tome nije ništa znao. Riječ je o vrhunskoj kirurgiji i rješenjima za kojima se tragalo u inozemstvu”, uvjerena je dr. med. Marina Dragović.

„Oftalmologiji smo dali suvremeni pravac – uveli smo fakoemulzifikaciju kao mogućnost komfornog kirurškog liječenja katarakte, primjenom ultrazvuka. To je kirurgija minimalnog reza bez šava”, kazuje nam također dr. med. Marina Dragović, “a pacijenti su oporavljeni već dan nakon zahvata. Istodobno, to je i jedan od postupaka korigiranja dioptrije, koji je zbog savršenstva izvođenja omogućio i binokularnu operaciju na oba oka u jednom danu. Uveli smo novi pristup operaciji katarakte u beba i djece, s ugradnjom leće, u cilju da se omogući razvoj vida u djece. Takvu operaciju obavljamo u beba starih tek mjesec do dva.”

Na pravodobnost takve operacije upozorava prof. dr. sci. Pavel Rozsival, kao i drugi stručnjak za dječju oftalmologiju u “SVETOM VIDU”, prof. dr. sci. Rudolf Autrata, koji tvrde da se operacija ne smije odlagati do polaska djeteta u školu, jer tada djetetu prijeti slabovidnost. Zastarjeli su stavovi, kažu ova dva svjetska stručnjaka iz Specijalne bolnice „SVETI VID“, kako treba čekati da katarakta sazrije, naprosto je takvo mišljenje vezano uz nepoznavanje mogućnosti suvremene kirurgije katarakte, odnosno problematike i specifičnosti dječje oftalmologije. Čak se 80 posto problema u djece, koji vode slabovidnosti ili sljepilu, može riješiti s optimalnim rezultatom, ako se uoče na vrijeme.

“Uveli smo kompletnu refraktivnu kirurgiju, laserske i kirurške korekcije dioptrije, potom i kirurgiju glaukoma, modificiranim tehnikama, čime su naši stručnjaci izbjegli komplikacije starih i agresivnih tehnika, a to je neopisivo važno samim pacijentima”, ističe dr. med. Marine Dragović. “Vitreoretinalna kirurgija, koja se ustvari nije dobro izvodila u dotadašnjim ustanovama, podignuta je na novu razinu, a započeli smo i liječenje keratoconusa te time smanjili potrebe za presađivanjem rožnice. Uveli smo također makularnu kirurgiju prvi put na ove prostore, a riječ je o vrlo preciznoj kirurgiji na dijelu mrežnice odgovorne za središnji vid. Od izuzetne su važnosti za detaljniju dijagnostiku baš naši suvremeni aparati, koji pokazuju fine detalje. Među prvima u svijetu počeli smo vrhunski kirurgiju implantacije umjetne rožnice kod pacijenata, kada je nemoguće izvesti presađivanje. Napravili smo kombinirane operacije katarakte u pacijenata s umjetnom rožnicom, što je također

nagrađeno u svijetu, a AAO (Američka oftalmološka akademija) ovaj jedinstven primjer kirurgije koristi kao edukativni prikaz drugima.“

Dr.med. Marina Dragović, medicinska je direktorica i dio uspješnogakirurškoga liječničkoga tima Specijalne bolnice „SVETI VID, tvrdi kako je uspjeh i u tomu što su od samoga početka u tim uključili vrhunske stručnjake iz svijeta.

VRHUNSKI TEHNOLOŠKI STANDARDI: Svetozar Dragović prepoznao je potencijale svjetskih stručnjaka, ali i novog aparata Excimer laser, koji je inače  proglašen najboljim laserom za korekciju dioptrije s trostrukom prvom nagradom: za vrhunsku tehnologiju, kvalitetu oftalmoloških procedura – preciznost, brzinu i trajnost rezultata i za dizajn.. I, dok je svijet tek ocjenjivao i procjenjivao – u renomiranoj su beogradskoj Specijalnoj bolnici “SVETI VID”, na adresi Dobračina 27, među prvima uvrstili Excimer laser u refraktivnim

laserskim procedurama. Isti su tehnološki bum, s Excimerom u svojoj praksi, učinili i prije 20 godina, kada su, otvaranjem Centra za refraktivnu kirurgiju, bili pravi “pioniri” i utemeljitelji kvalitetne oftalmologije, pravi edukatori u usvajanju ispravnih stavova i “timinga” oftalmoloških zahvata ne samo u odraslih, već i u djece. Excimer laser je najpopularniji laser po ocjeni oftalmologa i pacijenata – a s time se slažu i vrhunski stručnjaci Specijalne bolnice “SVETI VID”,  koji ga godinama uspješno koriste u praksi. “Ovo je pouzdan, najmanje invazivan i najbrži laser na svijetu”, tvrde, “koji ima nevjerojatne mogućnosti dvostruko bržeg sustava za automatsko praćenje i najfinijih, na prvi pogled neprimjetnih, pokreta oka (eye-tracker), s maksimalnim centriranjem”. Time se omogućava stalno precizno navođenje i održavanje laserskog snopa unutar zone koja se remodelira, a u sustavu je i automatsko mjerenje debljine rožnice u svakom trenutku laserskoga zahvata. To je laser koji je mnogim pacijentima trajno vratio vid.

“Dijagnostičkim se postupkom, pored redovitih mjerenja, u cijelosti sagledava optički aparat oka, sa svim svojim nepravilnostima i eventualnim abnormalnostima, posebice kad je riječ o nepravilnostima rožnice. Na taj se način unaprijed određuje model pristupa koji pacijentu subjektivno najbolje odgovara – to i jest bit individualnoga pristupa, saznajemo od ovih renomiranih stručnjaka, čiji je rad prepoznala i nagradila svjetska elita oftalmološke struke. Laserske se intervencije u korekciji dioptrije primjenjuju u situacijama kad za to postoji indikacija, a to je posebice važno u korekcijama dioptrije u djece.  

PRIZNANJA STIŽU IZ SVIJETA: Specijalna bolnica “SVETI VID”, nema dvojbe, svjetski je igrač na oftalmološkoj sceni, svjestan je toga i glavni ravnatelj Svetozar Dragović, a ništa manje nije ni očekivao otkako je osnovao ovu ustanovu. A kada su njegovi oftalmolozi 2006. godine u Cannesu dobili prvu nagradu u svijetu za operaciju u zadnjem segmentu oka – bio je to tek početak zlatnog niza prvih nagrada koje im je dodijelila oftalmološka struka.

“U Mumbaju smo 2008. dobili prvu nagradu u svijetu za operaciju katarakte”, s ponosom ističe dr. med. Marina Dragović, koja je tada i sama bila dio pobjedničkog tima, s prof. dr. Pavelom Rozsivalom na čelu, kojeg inače smatraju vrhunskim europskim kirurgom za očne bolesti, a koji je pokazao savršen kirurški pristup kod dotad nerješivih problema u oftalmologiji i daljnje mogućnosti fakoemulzifikacije u rješavanju problema ozlijeđenog oka, koje je godinama bilo bez funkcije. Zlatni se niz prvih nagrada nastavio 2013. godine u Milanu, na najvećem svjetskom kongresu za operaciju katarakte i refraktivnu kirurgiju, saznajemo, a “Zlatna statua” je i opet stigla u prave ruke. Potpuno zasluženo.

“Niz godina i puno truda uložili su naši liječnici u binokularnu kirurgiju katarakte, koju smo primjenjivali na raznim uzrastima, od beba do najstarije populacije. U djece se, naime, time stječu uvjeti za razvoj binokularnog vida, a u  odraslih se ponovno vraća binokularna funkcija, koja je zbog katarakte nestala”, objašnjava nam dr. med. Dragović. „Stare metode nisu poznavale ovo načelo zato što se radilo o kirurgiji velikog reza, s brojnim rizicima i komplikacijama, pa se stoga mjesecima, a ponekad i godinama, čekalo na operaciju drugog oka. Najgore je što u tom razdoblju pacijent nije imao binokularni vid, što se negativno odražavalo na snalaženje u prostoru i kompletno psihičko stanje pacijenta i kvalitetu njegova života.

Revolucionarna kirurgija katarakte s minimalnim rezom, bez šava, u strogo kontroliranim uvjetima izvođenja, koju rade liječnici s golemim iskustvom i sigurnom rukom, s kojom su dosad operirali desetke tisuća pacijenata  – ono je što želi svaki pacijent. A mi mu to možemo omogućiti.”

Nakon što je stručnjak iz „SVETOG VIDA“, pred svjetskim auditorijem oftalmologa, pokazao binokularnu kirurgiju u različitim slučajevima katarakte, s pratećom problematikom, od glaukoma, različitih sindroma, nakon vitrektomije i slično – svjetski su autoriteti bili oduševljeni i nagradili su tu inovativnost. K tome, prof. dr. sc. Rozsivalu iz Mumbaja stigla je i Zlatna medalja za izuzetan doprinos svjetskoj oftalmološkoj struci. “Veliko je to priznanje i njemu i našoj Specijalnoj bolnici “SVETI VID”, ponosno ističe dr. med. Dragović.

Osnivač i glavni menedžer Specijalne bolnice „SVETI VID“, Svetozar Dragović, prepoznao je potrebe u regionalnoj oftalmologiji, kao i potencijale  svjetskih stručnjaka, ali i mogućnosti nove tehnologije…

NAGRADE ZA IZVRSNOST: “Nagrade su nam, dakle, veoma važne, tvrdi generalni ravnatelj Svetozar Dragović, “jer su odraz svega što smo započeli i ostvarili tijekom svih ovih godina. One su nam putokaz i potvrda da smo odabrali pravi put i da je, makar bila riječ o jednom pacijentu kojemu je vraćen vid, vrijedno boriti se za taj najdragocjeniji osjet. A na listi onih kojima smo pomogli s njihovim očnim problemima tisuće su ljudi, a svakim ih je danom sve više, jer mnogi dolaze iz drugih ustanova gdje nisu uspjeli riješiti njihov problem. Dolaze nam s najnevjerojatnijim pričama o nemogućnosti zahvata, godinama života ili u mraku sljepila i magli slabovidnosti, a sve to zbog neznanja i nestručnosti nekih očnih liječnika, koji su sa svojim usavršavanjem stali prije dva desetljeća. Oftalmologija, međutim, ide naprijed, razvija se i ono što se nekad činilo nemogućim, danas je, zahvaljujući vrhunskoj opremi – moguće”.

Između brojnih nagrada za izvrsnost „ SVETOM VIDU“
 jest i ona najnovija, za izvanredna kirurška rješenja,
 dodijeljena na Internacionalnom kongresu inovativne
oftalmologije, u Mumbaju, srpanj 2018.

Moguće je to čak i za one pacijente koji, zbog lošeg materijalnog stanja, misle da si ovakav zahvat, u vrhunskoj klinici poput “SVETOG VIDA”, ne mogu priuštiti. “Ali, mogu! I dobrodošli su svi koji imaju probleme s očima”, poručuje gospodin  Dragović, “a velik je broj onih koje operiramo kroz brojne humanitarne akcije, besplatno. Na taj smo se način profilirali kao klinika za čovjeka s imenom i prezimenom, svakom našem pacijentu pristupamo individualno i s mnogim našim pacijentima, a i danas smo prijatelji i pratimo njihov razvoj i život. A to je život s lijepim i zdravim pogledom na svijet.”

Na svjetskom kongresu oftalmologa, održanom u
Mumbaju 2008. godine, Specijalnoj bolnica
„SVETI VID“ pripala je prva nagrada za kirurgiju
prednjeg segmenta oka ( EYE ADVANCE).
Na internacionalnom kongresu inovativne oftamologije,
Pavelu Rozsivalu i dr. Marini Dragović uručena je
Prva nagrada za prikazani rad u oblasti inovacija
 u oftalmologiji, operaciju katarakte kroz umjetnu rožnicu.
Prva nagrada za operaciju binokularne katarakte,
 Milano 2013.

Tekst: Dolores Hrženjak