ZAŠTITITE SE OD CORONA VIRUSA PRIRODNO

Zacijelo ste se posljednjih dana i tjedana zapitali koje sredstvo za zaštitu ruku i tijela te prostora od koronavirusa  koristiti. U ponudi je hrvatski proizvod, baziran na stopostotnim čistim eteričnim uljima i klorovom dioksidu.  Evo  kako vam može pomoći…

Istrijanska tvrtka SVIJET BILJAKA založila se za proizvodnju antiseptika i dezinficijenata koji sadrže flavonoide, terpene i fenolne kiseline što polučuju antibakterijski, antigljivični i antivirusni učinak. Dodatkom stopostotne prirodne ružmarinske kiseline (RA) pojačavaju  se i njihova  antioksidativna svojstva. Primjenjuje se za higijenu ruku, tijela, kao osvježivač zraka, za čišćenje radnih površina i raznih uporabnih predmeta; pogodni su kod opeklina, uboda insekata, gljivičnih oboljenja, pelenskih i drugih vrsta osipa, ali i kod posjekotina.

Zbog aktualne svjetske situacije s koronavirusom (COVID -19) preporučuje se prostore dezinficirati primjenom AROMASEPT  TEHNOLOGIJE i to sustava za doziranje proizvoda u tekućem stanju, u obliku mikro maglice biljnoga kompleksa AROMASEPT-CS, koji u svom sastavu ima aktivni sastojak klorov dioksid  (za koji je FDA izdala potvrdu o valjanoj učinkovitosti u dezinfekciji zraka aerosolnim sprejom).  

Fitoaroma prirodni osvježivač prostora na bazi lavande

AROMASEPT – prirodni biljni kompleks s eteričnim uljima za osobnu higijenu i njegu kože.

AROMASEPT HAND&BODY  sprej  – biljni je kompleks namijenjen njezi ruku i kože tijela te održavanju čistoće bez uporabe vode. Učinkovitost toga spreja temelji se na protuvirusnom, protugljivičnom i protubakterijskom djelovanju eteričnih ulja i hidrolata; karakteriziraju ga aktivne tvari kao oksid 1,8 cineol, monoterpeni,  gama-terpinenmonoterpenski alkohol terpineol-4 iz eteričnih ulja,  koji imaju izvrsno djelovanje protiv virusa, bakterija i patogenih gljivica, pogotovo onih iz roda Candida.

Hidrosolni  ekstrakt biljaka, zahvaljujući  svojoj polifenolnoj frakciji, ublažava upalna stanja kože, a pogotovo je značajno njegovo lokalno djelovanje na Herpes simplex virus. Umjereno je aktivan protiv bakterija E. coli i Enterobacter aerogenes. Prirodni je biljni kompleks s dodatkom ružmarinske kiseline (RA), čime je postignuto i antioksidativno  djelovanje. Koristi se kod svih oblika dišnih, mokraćnih, genitalnih i kožnih infekcija. Formula je prilagođena korisnicima kojima prisutnost alkohola nije prihvatljiva. Imunostimulirajućeg je djelovanja, a važnost je u tome što djeluje na limfni sustav, koji je drugi prijenosni sustav u ljudskom organizmu nakon krvotoka. Pomaže da se olakša transport metaboličkog otpada iz vezivnoga tkiva te ga čisti od otpadnih tvari. Njegova lagana mirisna kompozicija smanjuje napetost, stvara opuštajući i umirujući učinak.

AROMASEPT HAND&BODY sprej dobro je koristiti i preventivno, i to nanošemjem nekoliko prskanja na kontaktna mjesta. Najbolji način korištenja AROMASEPT HAND&BODY spreja jest –  jedanput na dan kao preventiva, odnosno nekoliko puta zaredom u slučaju infekcije.

Za sve informacije i mogućnosti nabave prouzvoda obratite se na:

SHAPEIT j.d.o.o. , VI Južna Obala 13, Zagreb

mobitel: 092 345 3292;  mail: shapeit.j@gmail.com 

SYNERGY LEĆE ZA POGLED KAO U MLADOSTI

Objavljeno: 06.03.2020.

 Za pacijente s kataraktom i one koji ne žele naočale za blizu, srednju udaljenost i daljinu, za sve one koji žele riješiti se prezbiopije ili „starog oka“ i postići povratak vida „kao u mladosti“, ekskluzivno na ovim prostorima elitni europski kirurzi Specijalne bolnice SVETI VID iz Beograda, ugradnjom najnovije generacije premium intraokularne leće produbljenog fokusa, tzv. Synergy leće, vraćaju oku akomodativnu sposobnost koju je nekad, u mladosti, imala naša prirodna biološka leća…

Utemeljitelj i generalni direktor beogradske Specijalne bolnice SVETI VID, Svetozar Dragović, neosporni lider u zdravstvenom menadžmentu, u svom se radu vodi idejom da u zaštitu zdravlja valja ulagati u profesionalno osposobljavanje, ali i u suvremenu tehniku.

Oči su zrcalo duše, kaže dobra stara izreka, a više je nego sigurno da tvorci te izreke nisu razmišljali kakve su to oči, jesu li zdrave, s besprijekornim vidom ili pak oči čija je slika svijeta, njihovo duševno zrcalo, zamućena i nejasna. Možda su i razmišljali, zamislili  ne samo lijepe oči, već i oči s jasnim i dobrovidećim pogledom. Jer, budimo iskreni, tko bi uopće mogao zamisliti i tko bi htio zamućenu sliku, makar i nematerijalne duše? Tko bi htio zamućenu sliku svojeg pogleda na svijet?

Reći ćete – nitko! I bio bi to točan odgovor.

Naravno, osim za one koji se kao po nekom pravilu mire sa činjenicom da nakon četrdesete godine života nema ničeg normalnijeg od „produžavanja ruku“ i udaljavanja teksta od svojih očiju, koliko god ide, koliko god su nam ruke duge, dok se oko ili njegova prirodna leća opet ne akomodira i slova uhvati jasnoćom vida. Tobože nema ničeg normalnijeg nego oko 45. godine života gledati tekst udaljen od očiju skoro metar, jer, kao, svi mi kad-tad moramo postati žrtve starenja očiju.


Specijalna bolnica SVETI VID poznata je svjetska adresa na koju se upućuju
pacijenti iz raznih krajeva i zemalja kako bi pronašli najoptimalnije rješenje problema s vidom.

Linijom manjeg otpora svi ćemo pod tim dojmom godina jednostavno kupiti dioptrijske naočale, koje ćemo bezbroj puta skidati i stavljati kako budemo nešto čitali ili gledali. Pri tomu nam nije važno što je riječ o staračkoj dalekovidnosti, a riječ je o još relativno mladim ljudima, i što ta nemogućnost akomodacije prirodne biološke leće ima i svoju dijagnozu – prezbiopija.

Staro oko podmlađuje se implantacijom leće

 Prezbiopija na grčkom znači „staro oko“. Od starih se Grka, međutim, mnogo toga promijenilo, a oftalmologija je velikim koracima modernizirana i odlučna spasiti vid koliko je to god više moguće. A moguće je!

Stručnjaci Specijalne bolnice SVETI VID svjetski su lideri u oftalmologiji ne samo na ovim prostorima, već i u europskim i svjetskim razmjerima. Kad je prije više od 20 godina, ovu renomiranu ustanovu osnovao njezin generalni direktor, gospodin Svetozar Dragović, vodio se idejom i mišlju da se bespoštedno zalaže i bori za ljudski vid, za zdrave oči, za jasnu kristalnu sliku koju te oči žele vidjeti. Na tom svojem putu, svih ovih godina, u klinici SVETI VID ne priznaju nikakve predrasude: naprotiv, ruše i odbacuju zastarjele i neefikasne metode liječenja očiju – od onih u dječjoj dobi do, eto, i ovih koje pogađaju sve nas u godinama koje dolaze.

  SVETI VID – za pogled bez ograničenja i katarakte

„U našoj klinici imamo ekskluzivnu mogućnost korekcije  dioptrije u prezbiopiji i idealan izbor kod operacije katarakte – ugradnjom najnovije generacije leća – premium intraokularne leće produbljenog fokusa, tzv. SYNERGY leće za korekciju prezbiopije“ – saznajemo od dr.sc. Marine Dragović, medicinske ravnateljice  SVETOG VIDA. „Prednost u odnosu na dosadašnje mogućnosti jest široki obujam fokusa jasnog vida, kontinuirano, bez „praznine“ između fokusa od daljine ka blizini od 33 cm“ –  objašnjava dr.sc. Dragović.

„Specijalna bolnica SVETI VID, kao vodeća oftalmološka ustanova u Beogradu i okruženju, poznata je svjetska adresa na koju se upućuju pacijenti iz raznih krajeva i zemalja radi pronalaženja najoptimalnijih rješenja problema s vidom. Elitna kirurgija oka tu ne postaje nedostupna širem krugu pacijenata, već se kao ekskluzivna i visokostručna približava pacijentima i dostupna je svima koji žele ulagati u svoje zdravlje…“

SYNERGY leća idealna je za pacijente s kataraktom i one koji ne žele  naočale za blizu, srednju distancu i daljinu. Suvremena oftalmologija, dakle, pruža mogućnost da se prezbiopija riješi i da se postigne povratak vida „kao u mladosti“, bez potrebe da se koriste naočale.

Podsjetimo da je prezbiopija progresivno stanje oka, koje se manifestira pojavom poteškoća pri čitanju na blizinu i otežanog fokusiranja na objekte bliže oku. Vid na blizinu postaje zamućen i to se pogoršava nakon 40. godine života. „Prezbiopija nastaje zbog slabljenja i gubitka akomodativne sposobnosti prirodne biološke leće“, objašnjava nam također dr.sc. Marina Dragović. U godinama kad se počne javljati potreba za dodatnim naočalama na blizinu, kirurška procedura i implantacija multifokalnih leća  daje kvalitet vida kakav je postojao u mladosti, tvrde stručnjaci Specijalne bolnice SVETI VID.

Katarakta – vodeći uzrok sljepila u svijetu

Katarakta kao stanje zamućenja biološke leće vodeći je uzrok sljepila u svijetu, na sreću privremenog, koje se rješava operacijom. Kirurgija katarakte je danas već uveliko refraktivna procedura, što znači da se operacijom katarakte i implantacijom odgovarajućih intraokularnih leća može korigirati dioptrija.

Dr.sc. Marina Dragović, medicinska ravnateljica Specijalne bolnice SVETI VID: „U našoj klinici imamo ekskluzivnu mogućnost korekcije  dioptrije u prezbiopiji i idealan izbor kod operacije katarakte – ugradnjom najnovije generacije leća – premium intraokularne leće produbljenog fokusa, tzv. SYNERGY leće za korekciju prezbiopije“

Danas postoje velike mogućnosti za izbor najoptimalnijih intraokularnih leća, navodi dr.sc. Marina Dragović, čime se taj problem pretvara čak u prednost, ali samo u slučaju i uz uvjet da je kirurgija oka visokokvalitetna i da je ne izvode početnici i priučeni kirurzi, upozorava direktor Specijalne bolnice SVETI VID Svetozar Dragović.

Dr. sc. Marina Dragović i prof. dr. sc. Pavel Rozsival  dio su elitnog  kirurškog tima u klinici SVETI VID.

Elitna kirurgija oka dostupna svima

Ovu vrstu elitne kirurgije, kako bi se dobio maksimum, mogu raditi samo najiskusniji i posebno odabrani kirurzi. Specijalna bolnica SVETI VID, kao vodeća oftalmološka ustanova u Beogradu i okruženju, poznata je svjetska adresa na koju se upućuju pacijenti iz raznih krajeva i zemalja radi pronalaženja najoptimalnijih rješenja problema s vidom. Elitna kirurgija oka tu ne postaje nedostupna širem krugu pacijenata, već se kao ekskluzivna i visokostručna približava pacijentima i dostupna je svima koji žele ulagati u svoje zdravlje, u svoje oči, u svoj besprijekoran i zdrav pogled.

Dostupna je svima koji žele pogled bez ograničenja. Takav pogled kreiraju stručnjaci Specijalne bolnice SVETI VID.

Tekst: Dolores Hrženjak

Dobračina 27, BEOGRAD
(+381 11) 328 37 37,
(+381 69) 328 37 37
hospital@svetivid.com
www.svetivid.com

ZAŠTITITE SE OD HPV-a, može i cijepljenjem!

Humani  papiloma virus  – HPV –  vrlo je čest virus koji većina žena (više od  80 posto) ima  barem jednom u životu. Obično ne uzrokuje neke promjene  i povlači  se  potpuno nezapaženo. U vrlo malom broju slučajeva (oko jedan posto) uzrokuje abnormalnosti u vratu maternice, koje se dijagnosticiraju  PAPA testom…

 PAPA test se koristi za identifikaciju promjena koje su uzrokovane papiloma virusom. Većina promjena identificiranih  PAPA testom  spontano se liječe, druge se eliminiraju kirurškim putem, ali  – ako se neke promjene ne otkriju na vrijeme – mogu polako napredovati  do raka. Međutim, potrebno je više godina da se to dogodi budući da se lezije transformiraju, a samo kod manjeg broja žena koje su zaražene HPV-om razviju se promjene, prepoznate  PAPA testom,  koje  mogu dovesti do raka  vrata maternice.

KOLIKO VREMENA TRAJE VIRUS: U većini slučajeva virus spontano nestaje; oko 50 posto  slučajeva u tijeku jedne  godine, a oko 80 posto tijekom  dvije godine. Kada virus nestane, tj. više nije prepoznatljiv po testu, nestaje i rizik.

HPV virus se najčešće prenosi  seksualnim kontaktom, iako ne nužno  potpunim  seksualnim  odnosom. U nekim slučajevima virus se može pojaviti mnogo godina kasnije kod jedne  od dviju osoba  koje su inficirane. Činjenica da je u određenom trenutku test pozitivan na HPV uopće ne mora imati veze s trenutnim partnerom.   

U otkrivanju HPV-a važniji je HPV test od Papa testa

Prisutnost virusa nije bolest, pa stoga nisu potrebne terapije. Najvažnija stvar je u tome da se HPV identificira  u vrijeme promjena  uzrokovanih  virusima, a to su one promjene  koje se traže  PAPA testom. Dakle, dobro je preventivno sudjelovati u ispitivanju prisutnosti HPV-a jer je to  najučinkovitije što  možete učiniti kako biste  se zaštitili od posljedica rijetke, ali značajne prisutnosti virusa.  Naime,  zarazu ne možete izbjeći, jer virus je vrlo čest i spolni odnosi  su dio našega  normalnog  života.  Čak kondom, vrlo koristan za sprečavanje spolno prenosivih bolesti, daje nedovoljnu prevenciju.  A što se cjepiva tiče, o čemu se mnogo raspravlja u novije vrijeme,  preventivno cjepivo dostupno je  za dvije vrste  HPV-a, odgovornih odgovorni za oko 70 posto slučajeva raka grlića maternice.

ŠTO SE DOGAĐA NAKON HPV TESTA:  Ako je vaš HPV test negativan, nećete  trebati posebnu kontrolu, no  svakako učinite PAPA test u sljedeće tri godine.  Ako  je pak vaš HPV test pozitivan, PAPA test morate provjeravati za najdulje godinu dana.  Ako  ste i dalje pozitivni na HPV, čak i ako je PAPA  test  negativan, to ukazuje na potrebu da se provede dubinsko ispitivanje,  kolposkopija, kojom će se ispitati cerviks. Ustvari, to je ispitivanje kojim se kontrolira „ upornost“  virusa  i u onim slučajevima  kada je  PAPA test negativan, a prisutna je promjena na vratu maternice.  Kolposkopija  je ustvari ginekološki pregled i nije bolna. Ako se kolposkopijom  utvrdi  da je cerviks normalan, nećete trebati dodatne testove. Ako su pak  otkrivene  male promjene (mrlje), mogu se  eliminirati  u specijaliziranoj ustanovi  i sve to ne podrazumijeva posebno teške zahvate ili brigu kako je možda riječ o ozbiljnijem problemu.

Presjeci HPV-a

ZAŠTO SE PROVODI  HPV TEST:  HPV test može biti učinjen  kako bi se žena kod koje su uočene neke promjene  PAPA testom  poslala  na kolposkopiju. U tom  slučaju riječ je o pregledu produbljivanja kontrole.  HPV test također se može koristiti i za kontrolu žene nakon liječenja poremećaja koji utječu na pojavu kancerogenih  promjena.  PAPA  testu se žene podvrgavaju kako bi se laboratorijski ispitalo postojanje HPV-a. Ukratko, PAPA test je vrlo koristan: on identificira promjene uzrokovane virusom, dok je HPV test dodatni test koji se koristi za dovršenje dijagnoze. Nadalje, u slučaju da žena  ima potrebu za liječenjem, HPV testiranje će poslužiti za bolju dijagnostiku i određivanje puta, odnosno metode liječenja.  Zanimljivo je da se tek  nedavno pokazalo kako je na prvom mjestu po važnosti HPV test, pa  PAPA test. Posebno je to važno za one koji već imaju virus jer tada dobiju potpuniju dijagnozu nego da su napravili samo PAPA test. Evidentno je da će se vremenom mijenjati obrasci ispitivanja, naravno s prednošću i u ekonomskom smislu, ali sa znatnim pozitivnim razlikama u odnosu na zdravlje žene. Trenutno se još u boljim klinikama ili ginekološkim ordinacijama HPV test preporuča u slučajevima kada je  PAPA test pozitivan ili nakon liječenja.

JESU LI RIJEČI BRIS I PAPA TEST SINONIMI:  Ta se dva pojma često koriste za istu stvar.  Uzimanjem brisa ili PAPA testom mogu se vidjeti promjene stanica na vratu maternice.  HPV se, međutim, ne može vidjeti  PAPA testom, ali se preko  brisa ili PAPA testom mogu zapaziti stanične promjene kakve uzrokuje HPV.

Napomena:  Ako dvojite oko toga imate li HPV ili upalu rodnice (tj. osjećate  intenzivno pečenje te imate neke druge agresivnije promjene),  ne preporučuje se obaviti PAPA test;  bolje je poduzeti protuupalnu  terapiju.

POSTOJE LI TESTOVI KRVI ZA HPV: Ne postoje specifični krvni test za HPV, jer virus nikada ne ulazi u krv, ali zato postoji  cjepivo protiv HPV-a.  Cjepiva su i inače zaštitne akcije koje prije svega služe  onima  koji su zdravi i još se nisu razboljeli od određene bolesti. Smisao je u tomu  da se steknu  antitijela i na taj način cijepljena osoba biva imuna u slučaju infekcije. Prije nekog vremena pokazalo se,  u slučaju HPV cjepiva,  kako to cjepivo po svojoj specifičnosti, u određenim okolnostima,  također može pomoći da se inficirana osoba oporavi od HPV infekcije. Imajte na umu da postoje dvije vrste cjepiva na tržištu za HP virus. Prvi  od dva cjepiva na HPV, koji se prodaju  u EU, jest tip koji je četverovalentan, odnosno imunizira protiv četiri  soja HPV virusa. Ustvari, riječ je o cjepivu  protiv raka, prvi u povijesti medicine,  ali je to ujedno i cjepivo protiv spolno prenosivih bolesti.  Naziv četverovalentno cjepivo ima zbog činjenice  da imunizira protiv sojeva HPV-a:  6, 11, 16 i 18. HPV s oznakama  6 i 11, kao što znamo, glavni su uzroci genitalnih bradavica, tako da ova vrsta cjepiva  također djeluje  u borbi protiv širenja HP virusa – genitalnih bradavica, koje danas predstavljaju jednu od glavnih spolno prenosivih bolesti.

Zelene kapsule čajevca vrlo su korištene u liječenju HPV-a

Drugo cjepivo,  koje proizvodi tvrtka GlaxoSmithKline, također je  dostupno i  koristiti se isključivo u onkologiji, a namijenjeno  je sprječavanju raka. Djeluje selektivno samo na sojeva 16 i 18, koji se  smatraju najrizičnijim tipovima HPV-a za pojavu  zloćudnih bolesti. Kao i kod svih cjepiva, tako je i sa „četverovalentnim“ cjepivom, čija se djelotvornost dobrom pokazala  u mlađih ispitanika. Na temelju znanstvenih pokazatelja, koji su na Svjetskom kongresu u Pekingu izneseni 2007. godine,  ukazano je da ta vrsta cjepiva pozitivno djeluje u 95 posto ispitanika u dobi do 45 godina. Dok su druge studije pokazale jednaku učinkovitost u djece mlađe od 6 godina.

Cijepljenje je neizostavno važno u prevenciji HPV-a

Tako danas konačno znamo da možete cijepiti na HPV čak i djecu  školske dobi (možda zajedno s drugim cjepivima), kao  i odrasle do onih u dobi od 45 godina. Nažalost,  mnogo nejasnoća izazvale su napomene o indikacijama toga cjepiva. Cjepivo je testirano na seksualno aktivnim osobama do dobi od 22 godine. To se danas smatra već zastarjelim istraživanjem jer je poznato, kako je već i navedeno, da se djelotvornost „četverovalentnog“ cjepiva  proteže na osobe  od  dobi prije  šest do dobi  iznad 45 godina. Stoga možemo zaključiti da se, u kontekstu odnosa povjerenja između liječnika i pacijenta,  HPV cjepivo može dati učinkovito bez unaprijed postavljenih granica starosti.

KAKO BI CJEPIVO MOGLO POMOĆI IZLJEČENJU OD HPV-a:  Već je rečeno kako su sva cjepiva, pa tako i cijepljenje protiv HPV-a , zapravo profilaktička, odnosno preventivna,  a ne  terapijska.  No, nedavno objavljena istraživanja pokazala su značajan učinak  u sljedećim situacijama:  na  osobe s HPV infekcijom,  koje se zovu  asimptomatske  infekcije, dakle  –  bez bolesti  –  100 posto;  dugotrajnija zaraza  bez bolesti   – djelotvornost 100 posto;  infekcija s bolesti   – 95,2 posto  učinkovitost ; upornost zaraze bolesti  – 93,1 posto  učinkovitosti.  Sve je to zbog činjenice da cjepivo protiv HPV-a intenzivno stimulira stvaranje antitijela, koja su superiorna u odnosu na infekciju  samu.  Ali, kao i kod svih drugih cjepiva, valja znati da osobe  u mlađoj dobi od cjepiva imaju veće koristi. Međutim, koristi od cjepiva za HPV mogu imati i profesionalno ugrožene skupine kao što su  liječnici, medicinske sestre, zdravstveni radnici, kao i druge skupine ljudi specifičnih rizika, primjerice rodbina  i partneri zdravih nosilaca HPV-a, osobito djeca roditelja koji su nositelji infekcije HPV-om. Cjepivo koristi i onima  koji su se oporavili od infekcije  HPV-om,  a žele biti sigurni da više neće oboljeti.  U većini zemalja Europske  unije, kao i u Hrvatskoj, traju agresivne i manje agresivne kampanje, potaknute od javnih institucija,  za cijepljenje djevojčica  od 12 godina. Riječ je i o tome da se za tu populaciju izdvaja novac za besplatno cijepljenje. Ostali bi u načelu cjepivo trebali plaćati…

KOJE SU KONTRAINDIKACIJE I NUSPOJAVE CJEPIVA:  Vrlo su rijetke, a  uglavnom je riječ o  preosjetljivosti na djelatne tvari ili na bilo koju od pomoćnih tvari. Također treba znati da se cjepivo protiv HPV-a  treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika s trombocitopenijom.     

HPV cjepivo štiti samo od bolesti uzrokovanih HPV-om. Nema, dakle, zaštite protiv drugih spolno prenosivih bolesti,  a  to znači  da i dalje valja poduzimati  mjere predostrožnosti protiv spolno prenosivih bolesti.  Dobra je vijest da se cjepivo na HPV može davati i dojiljama. Što se tiče trudnoće, cijepljenje treba odgoditi do završetka trudnoće. Srećom,  nema interakcije između cjepiva i estrogen-progestin  kontraceptivnih sredstava.  No, cjepivo je preporučljivo  izbjegavati   šest  mjeseci prije primljenog imunoglobulina ili krvnih pripravaka.

NUSPOJAVE:  Slične su  onima kao i kod drugih cjepiva –  povišena tjelesna temperatura, eritem, bol i otekline na mjestu uboda, krvarenje na mjestu uboda, svrbež.

Važnost HPV-a, njegov onkogeni potencijal (onkogeni znači da je ovaj virus u stanju izazvati rak) kod muškaraca i žena. Jasno  je koliko je važno prepoznati  problem i liječiti bolesnika s HPV-om. Velika uloga donedavno se pridavala PAPA testu, no PAPA test nije dovoljan! Novim metodama omogućeno  nam je da utvrdimo je li posrijedi HPV virus, kojem tipu  pripada,  te nas usmjerava na najbolji izbor liječenja. Konačno, važna je i medicinska terapija, povezanost  s kirurgijom.  Jedini pravi način izlječenja jest  potpuno iskorijeniti HPV iz tijela.  Cjepivom se pak onemogućava mogućnost recidiva.

Tekst:  Kristina Cesarec

PRIRODOM PROTIV HPV-A

Prirodna biljna ljekarna  u borbi s HPV-om pruža cijelu lepezu biljaka i biljnih pripravaka  s kojima se postiže jak antivirusni  učinak  kojim  možemo efikasno smanjiti tijek i intenzitet infekcije, a djeluju imunostimulirajuće na organizam. Ako se bolest manifestira pojavom  kondiloma  i  bradavica,  niz je biljaka čijom se tinkturom, sokom ili eteričnim uljem one premazuju.  Nabrojimo neka od najdjelotvornijih:  čajevac i esencije lista cimetovca (protiv patogenih gljivica, bakterija i virusa),  klinčićevac (izrazito antitumorskog djelovanja),  ulje niauli kemotip cineol  (djeluje na virus HPV-a ), ravensara ( najpotentniji antivirusni efekt), biljno ulje tamanu ( odlično za upalna stanja kože, čak i za primjenu na spolnom organu i analnom otvoru), ulje kantariona, ekstrakt nevena, ekstrakt zelenog čaja ( može potpuno izliječiti kondilome i bradavice), sok ili tinktura rosopasa, sok smokve…

Neka  eterična  ulja sastavni su dio vaginaleta (eukaliptusovo  ulje – vrlo je aktivno u antivirusnom djelovanju protiv HPV-a), a za oralnu terapiju najbolje rezultate daje ehinacea, koja snažno stimulira imunološki sustav i odlična je potpora u terapiji HPV-a.

Istraživanja su pokazala da  namirnice bogate vitaminima A,B,C i E te beta karotenom,  beta kriptoksantinom, zeaksantinom, folnom kiselinom, luteinom – štite organizam od HPV infekcije, a ove nutrijente nalazimo  u svježem voću, povrću,  biljnim uljima, orašastim plodovima, mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, iznutricama…

Posebice je interesantan dindolimetan (DIM), koji se nalazi u brokoli, prokulicama i kupusu. Znanstvenici iz Južnog Walesa dokazali su da  konzumacijom ovih namirnica  DIM iz njih prevenira razvoj cervikalnog karcinoma na način da  sprječava dijeljenje i razmnožavanje stanica raka i njihovo širenje. D.H.

POSTAJE LI KANABIS OPET LIJEK

 Posljednjih se nekoliko desetljeća brojnim studijama i istraživanjima  dokazuje  ljekovito i blagotvorno djelovanje kanabisa na  niz oboljenja, pa čak i onih najtežih kao što je karcinom. Mnogo je i osobnih svjedočanstava ljudi koji su izliječili sami sebe, a potom to svoje znanje i iskustvo prenijeli i drugim ljudima. Tisućama  se godina biljka  kanabisa koristila u tradicionalnoj medicini kao lijek, ali novija je povijest svrstava među „zabranjenu supstanciju“…

Objavljeno: 20.01.2020.

 Ljekovite čari cannabisa  ili kako su ga zvali – „biljka moći“, „sveta biljka“ ili „božanska biljka“, tijekom 8.500 godina poznavali su mnogi drevni narodi.  Kao prvi pisani zapis o kanabisu spominje se  Herbarij,  legendarnog  kineskog cara Shen Nunga, koji datira iz 2.740 godine prije Krista.  Opisuje se kao učinkovito sredstvo protiv malarije, kostobolje, reumatizma i lošeg pamćenja. U Indiji se ova biljka koristila za liječenje čak stotinjak različitih  bolesti, dok je u starom Rimu bila poznata kao sredstvo poticanja dobrog raspoloženja, bolje percepcije; ljudi su njenim korištenjem postajali otvoreniji i samopouzdaniji u društvu. Veličali su je i cijenili mnogi drevni narodi dajući joj raznorazne epitete „božanskog“  i „moćnog“  utjecaja na ljude i njihovo zdravlje.


Biljke medicinskog kanabisa u BEDROCAN-u uzgajaju se u kontroliranim uvjetima, ekološki, bez pesticida, s uvijek istom količinom THC-a, kako bi pacijenti bili sigurni da uvijek dobivaju isti lijek.

STATUS KANABISA DANAS:  Kanabis je biljka, koja je UN-ovom konvencijom  još 1961.  godine zapela u vremenu. Naime, uvrštena  je u popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, a  slijedom navedenog, upotreba konoplje, marihuane i hašiša u medicinske svrhe nije dopuštena  u Hrvatskoj, osim u slučaju industrijske konoplje, koja ne smije sadržavati više od 0,2 THC-a. Ukratko,  riječ je o zabranjenoj supstanciji čiji je uzgoj, prerada i distribucija u Hrvatskoj  kazneno djelo. Biljku kanabisa često povezuju s njezinim derivatima  marihuanom i hašišem,  koji  je  etiketiraju   jer se  koriste  kao zabranjene lake droge. To je crna stvarnost današnje percepcije ove biljke i njezina stigmatiziranja, ali nitko ne može osporiti da je  ipak puno duže u povijesti bila tretirana kao lijek nego kao „zabranjena trava“.  

Zapadna kultura o Indiji i tamošnjim ritualima pušenja konoplje, odnosno trave, marihuane, hašiša, zavisno o pripremi, odnosno nazivu, zapravo vrlo malo zna. Osim toga, način života i običaji uvjetuju mnogo toga, pa i ritualno pušenje. Zapad je prihvatio ono što se moglo „prodati“, a to je kratkotrajni užitak. U Indijaca to ima sasvim drugu dimenziju. I svrhu.

KANABIS NA RECEPT: Danas je brojni timovi liječnika i znanstvenika kroz   studije i istraživanja, koja se obavljaju diljem svijeta, pokušavaju vratiti   na taj  pijedestal lijekova, ustvari „lijekova  na recept“,  što  potkrepljuju konkretnim dokazima njezina blagotvorna djelovanja na niz bolesti  kao što su  glavobolja i migrena, astma, prevencija srčanog i moždanog udara, Parkinsonova i Alzheimerova bolest, nesanica, impotencija,  multipla skleroza, simptome AIDS-a, ublažavanje Touretteova sindroma,  ADHD-a i raznih psihičkih poremećaja te  PTSP-a, poticanje apetita; uljni pripravci na bazi THC-a ( delta-9-tetrahidrokanabinol – glavni psihoaktivni sastojak kanabisa) svojim opuštajućim, skoro analgetičkim,  djelovanjem ublažava boli i spazme,  a kod raznih kožnih oboljenja, posebice tvrdokorne psorijaze, uspješno djeluju  utrljavanjem u kožu.  Osim službenih potvrda,  mnogi pacijenti  svjedoče i vlastitim primjerom da pomaže  i kod  najtežih oboljenja, raznih vrsta karcinoma i kod nuspojava od  kemoterapije.

U Europi je i danas, unatoč toleranciji i brojnim „legalizacijama“ još uvijek nezamislivo javno ispijati čaj od indijske konoplje, od kanabisa.

ŠTO JE ZAPRAVO MEDICINSKI KANABIS: Medicinskim se kanabisom smatraju cvjetovi biljke  Cannabis sativa, L.  i njenih varijeteta. Razlika između medicinskog kanabisa i marihuane ( trave, ganje, marice, vutre  ili kako je god netko zvao…) jest  u tome što je medicinski kanabis uvijek jednak. Posve je prirodan, ekološki,  jer se pri njegovu uzgoju ne koriste pesticidi;  oslobođen je teških metala, potpuno je sterilan, bez plijesni i truleži i uvijek je isti, što se može usporediti s bilo kojom tabletom ili  kad kupite bilo koji lijek, od higijenske ispravnosti, roka trajanja i što je najvažnije – sastava. Točno se zna što svaki cvijet sadrži, standardiziranog je oblika i upravo zato se može govoriti o kanabisu kao lijeku,  jer  pacijentima je dobro poznato što uzimaju  i na koji način to djeluje. 

Medicinski kanabis sadrži 400 kemijskih sastojaka, koji se mogu koristiti u borbi   protiv zloćudnih bolesti.  Najpoznatiji  i najistraživaniji sastojak kanabisa   je THC (delta- 9 – tetrahidrokanabinol), koji je , primjerice, zaslužan za smanjenje mučnine pri kemoterapiji. Kako je taj spoj psihoaktivan,  treba paziti pri doziranju ( iako se nije moguće predozirati), a na tržištu upravo stoga postoje četiri potpuno standardizirana oblika s različitim omjerima THC-a.  Kanabidiol ili CBD druga je najistraživanija komponenta kanabisa, koja je pak zaslužna za poništavanje psihoaktivnog djelovanja svojstava THC-a ,  jer je kanabidiol antipsihotik. Upravo ova dva sastojka, od kojih je jedan psihoaktiv, a drugi antipsihotik, a koja se  očito svojim djelovanje „tuku“ dok se istodobno  nalaze u biljci kanabisa – kao da poručuju kako je bez analize i  znanja nemoguće primijeniti  ih na pravi način, pa i zorno predočavaju djelovanje medicinskog kanabisa i potrebu da se legalizira te se na taj način omogući njegovo korištenje iz pozicije visokokvalitetnih uvjeta, s dostupnim analizama na sofisticiranoj opremi, s jamstvom, uz visokostručno osoblje…

Kanabikultura – novi je termin u svijetu, nastao kontroliranim uzgojem kanabisa. Mnoge zemlje su prihvatile kontrolu uzgoja, dok se druge toj ideji još opiru.

OD TRAVE DO LIJEKA: Uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u Europi  je legaliziran samo u Nizozemskoj, a od travnja ove godine i u Češkoj. Međutim, medicinski se kanabis distribuira u više europskih zemalja poput Italije, Njemačke, Austrije, Španjolske , Belgije, Finske,  djelomično i uz iznimke u Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Švedskoj. Prema informacijama Europske koalicije za razboritu upotrebu droga ( ENCOD),  u desetak je europskih država dopuštena  osobna upotreba kanabisa. Na taj način sav posao nije prepušten farmaceutskoj industriji, a u ENCOD-u predviđaju da će i ostale europske zemlje ubrzo slijediti ove primjere.

 Izvan Europske unije  uzgoj medicinskog kanabisa legalan je u Izraelu, Kanadi i 19 američkih država, gdje ga federalni zakon zabranjuje, a državni su zakoni dopustili medicinski kanabis te se on uzgaja i prodaje. Vjeruje se da će se u SAD-u ubrzo promijeniti regulativa, jer  kako je pokazalo ispitivanje javnog mnijenja – čak 52 posto Amerikanaca slaže se s potpunom legalizacijom.  I dok , primjerice, u Nizozemskoj  pacijent  ne može sam uzgajati  biljku i reći da je to za njegovo liječenje, već uzimanje kanabisa  mogu propisati  pacijentima  licencirani liječnici, a potom pacijenti s  receptom odlaze u ljekarnu i podižu ga kao svaki drugi lijek, u SAD-u to rade na mnogo ležerniji način:  s iskaznicom, koju može dobiti skoro svatko, a  s kojom dokazuje da mu je nužan medicinski kanabis i za neke najjednostavnije zdravstvene probleme, mogu podići marihuanu u licenciranim dispanzerima. Podaci pokazuju da je 2010. godine u Kaliforniji kanabis kao lijek bio propisan za čak 350.000 pacijenata. U Coloradu i Washingtonu otišli su i korak dalje:  u potpunosti su legalizirali marihuanu, ne samo u medicinske  već i u rekreativne svrhe. Uskoro bi se  tamo mogao konzumirati potpuno slobodno, čak i bez ikakve medicinske dokumentacije, pod uvjetima  s kakvima se  sada konzumira alkohol.

I dok europska i svjetska praksa prepoznaje pozitivne rezultate istraživanja medicinskog kanabisa na zdravlje svoje populacije, brojni se hrvatski pacijenti, osobito oni oboljeli od raka, snalaze na razne načine:  nabavljaju „travu“ na crnom, kriminalnom tržištu, ne znaju što kupuju, dobivaju vrlo skupu robu punu pesticida, plijesni, truleži, sami si, bez konzultacije s liječnikom, propisuju terapiju i dozu. Na taj način ugrožavaju svoje, već ionako narušeno zdravlje.

Zagovornici legalizacije medicinskog kanabisa u Europi, kao i u Hrvatskoj, ipak upozoravaju da se ne smije miješati uzimanje kanabisa u medicinske svrhe i obično pušenje marihuane, jer iako je riječ o istoj biljci, jedno s drugim nema nikakve veze. Stoga dežurnim poručuju: legalizacija medicinskog kanabisa ne znači i legalizaciju marihuane.

Da bi se postigao potreban i kvalitetan THC -9  kod kanabisa potrebno je uspostaviti ravnotežu između tla, vlažnosti i topline u okruženju. Odnosno, prvo treba „uzgojiti“ uvjete kako bi kanabis bio ljekovit

HRVATSKA ČEKA DOKAZE…  I dok se u Europi i svijetu događaju   značajniji  koraci, organiziraju se  znanstvene konferencije i simpoziji sa sve većim brojem liječnika i znanstvenika, koji tu iznose brojne  rezultate , ali i spoznaju i stječu  nova  iskustva  dobivena  kroz istraživanja i studije – hrvatski ministar zdravlja traži znanstvene dokaze o ljekovitosti medicinskog kanabisa, zahtijeva uvid u rezultate kliničkih ispitivanja i tvrdi da dosad nema dokaza da je kanabis koristan u liječenju. Drugim riječima, Hrvatska čeka dokaze…

Po tome ispada da je uzaludan i  trud Međunarodnog udruženja za medicinski kanabis ( International Association  for Cannabinoid  Medicines – IACM), koji u  svojoj bazi podataka  čuva  oko 400 studija kliničkih ispitivanja o ljekovitom djelovanju kanabisa. Najstarija provedena studija datira iz 1970. godine,  svi su rezultati dostupni  na uvid, a uglavnom dokazuju ljekovitost kanabisa, primjerice  ublažavanjem  mučnine  od kemoterapije do anoreksije, spastičnosti kod multiple skleroze, kronične boli. Za te bolesti, navodi IACM, postoje jaki dokazi o medicinskim koristima kanabisa, ali i za niz drugih oboljenja kod kojih je pacijentima medicinski kanabis vratio kvalitetu života.

Tjalling Erkelens, vlasnik i  C.E.O. BEDROCAN-a  BV,  nizozemske tvrtke  koja  medicinski kanabis uzgaja legalno uz ISO certifikat i Ugovor s nizozemskim ministarstvom zdravlja, a godišnje uzgoji oko 450 kilograma ove ljekovite biljke.

Jedini iskorak koji je učinjen u Hrvatskoj jest promjena Kaznenog zakona i dekriminalizacija posjedovanja droge za vlastitu (rekreativnu) upotrebe. To ne znači da je posjedovanje jointa legalno, ono je i dalje kažnjivo, ali kao prekršaj, a ne kazneno djelo. Međutim, uzgoj kanabisa, čak samo jedne jedine stabljike, i dalje je ostalo kazneno  djelo. No, valja opet naglasiti da legalizacija medicinskog kanabisa nema veze s  rekreativnim pušenjem jointa!  Čak ni konzumacija nije ista. Primjerice, pušenje uopće nije medicinski način primjene  bilo kojeg lijeka, pa tako ni medicinskog kanabisa. On se na tržište  plasira kao ulje, tinktura, kao pripravak za čaj, pa čak i za kolače, a kad je riječ o ozbiljnijem postupku liječenja  –  preporuka je  inhalacija, pomoću isparivača   (vaporizer), u kojemu  vrući zrak ( oko 185 C) prelazi preko kanabisa, a potom se  hladi,  kako bi ga pacijent udahnuo.

Uglavnom,  legalizacija medicinskog kanabisa u Hrvatskoj za sada  je – tabu! Ali kad bi se krenulo tim putem, uvjeti da bi se kanabis mogao primjenjivati u medicinske svrhe jest, osim razumijevanja nadležnih ministarstava, provođenje postupka registracije lijeka, bilo centraliziranim postupkom od Europske agencije za lijekove (EMA-e) ili nacionalnim postupkom pri hrvatskoj Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, koji pokreće isključivo proizvođač lijeka, a o navedenom ocjenu daje struka , odnosno eksperti iz tog područja. Za sada, kroz medije su poručivali iz Ministarstva zdravlja, inicijativa za legalizaciju medicinskog kanabisa išla je od udruga građana i pojedinaca, a nikad od  struke. Prepreka nije ni UN-ova konvencija, koja ni sama ne određuje što je zabranjeno, a što dopušteno, već samo propisuje da država, koja dopusti uzgoj kanabisa,  mora osnovati poseban Ured za medicinski kanabis, a on  će strogo nadzirati kvalitetu, osigurati kompletan otkup uroda i preuzeti odgovornost za daljnju distribuciju medicinskog kanabisa.  Pri tom, bilo bi  najbolje preuzeti praksu zemalja, poput Nizozemske, koja ga je već legalizirala. Ne treba, pri tom, zanemariti niti ekonomski benefit koji bi, primjerice,  legalni uzgoj konoplje donio, tim više što očito  postoji  i  dobro tržište  – za njezin izvoz, jer potražnja je veća od kapaciteta proizvodnje u svijetu.


U mnogim starim spisima, pogotovo onima s Istoka, razvidno je da se kanabis upotrebljavao u namjeri opuštanja i uživanja.

I dok u Hrvatskoj legalnog lijeka nema, sve više je zainteresiranih pacijenata, koji „guglaju“ i traže spas ili za sebe ili svoje najbliže oboljele od najtežih bolesti. Nailaze tada na imena ljudi koji su pomogli sebi i izliječili rak, kao što je to  uspjelo Kanađaninu  Ricku Simpsonu. On je, nakon izlječenja, postao autor i kreator revolucionarnog konopljinog ulja,  koje je dobio iz najkvalitetnijih sjemenki  konoplje i  smole s njezine stabljike.

 Danas su sve glasniji oni koji žele legalizaciju medicinskog kanabisa, koji bi oboljeli ljudi mogli nabavljati kod svojeg liječnika, na recept, u ljekarnama.  Ono što je važno znati: ne smije se miješati uzimanje kanabisa u medicinske svrhe i rekreativno pušenje marihuane, jer iako je riječ  o istoj biljci – jedno s drugim nema baš nikakve veze. Stoga  zagovornici legalizacije medicinskog kanabisa  nikako nisu  i  zagovornici legalizacije marihuane.

KANABIDIOL  IZ KANABISA  GASI  UZROČNIKE RAKA: Istraživači Medicinskog centra u San Franciscu, nakon punih 20 godina proučavanja, potvrdili su revolucionarno otkriće: derivaciju  čestice unutar konoplje, koja zaustavlja najagresivniji stadij metastaza raka i u potpunosti mijenja daljnje nuspojave bolesti. Riječ je o kanabidiolu (CBD), koji ima sposobnost  „gašenja“ agresivnog ID-1, gena koji uzrokuje rapidno proširenje raka,  izjavio je Pierre Desprez, jedan od članova znanstvenog tima, a „Huffington Post“  prvi je donio ovu vijest. Istodobno,  dok je u fokusu interesa Despreza bio ovaj gen, drugi je znanstvenik,  Sean McAllister, proučavao efekat CBD-a, netoksičnog i neprihoaktivnog kemijskog sastojka konoplje. Spajanjem svojih saznanja došli su do ovog vrijednog otkrića – kanabidiol  ne dopušta bolesnim stanicama širenje po tijelu. Istraživanje je započela  djelovanjem na rak dojke, a kasnije je utvrđeno da kanabidiol uništava i puno agresivnije tipove raka, kao onaj na mozgu, prostati i druge koji su uključivali visoke razine ID-1. Ovo je istraživanje prošlo fazu laboratorijskih ispitivanja i testiranja na životinjama, pa je na redu klinička studija i dozvola  za ispitivanje na ljudima.


Mag. ing .agr. Marta Gold, znanstvenica iz Hrvatske, izgradila je svoju karijeru na istraživanjima  medicinske korisnosti u Nizozemskoj.

SVJEDOČANSTVO IZ LABORATORIJA: U BEDROCAN-u se isključivo uzgaja kanabis i nema veze s preradom i distribucijom. Od 2003. imaju Ugovor s nizozemskim Ministarstvom zdravlja, u kojemu su dogovoreni uvjeti strogo ekološkog uzgoja bez ikakvih pesticida, s uvijek istom količinom THC-a. Nakon što uzgoje kanabis i odvoje cvijet,  u BEDROCAN dolaze stručnjaci posebnog vladinog ureda OMC-a ( Office for Medical Cannabis) kontroliraju kanabis, preuzimaju ga, pakiraju i distribuiraju ljekarnama.

Dakle, BEDROCAN BV je isključivo poljoprivredna kompanija, koja proizvodi suhe cvjetove kanabisa s  unaprijed poznatim omjerima kanabinoida, predvidivom količinom cvijeta. Kompanija je to koja može jamčiti za svoj proizvod. „To nas čini jedinstvenima u ovoj branši. To nije moguće nabavit na ilegalan način,  jer takva proizvodnja je moguća samo i jedino u legalnim uvjetima. Ilegalnom tržištu je broj jedan novac, a nama u BEDROCAN-u pacijent“, kaže Marta Gold.  „Mi smo u konstantnoj komunikaciji s  pacijentima, pa smo svjesni što im pomaže, a što ne. Na taj način se prilagođavamo tržištu. Naime, riječ je o posve novoj branši.  Premda, kad ste upoznati sa cijelom pričom, to zvuči ironično jer se biljka koristi pod medicinskim nazivom kao „indica“ već nekoliko tisuća godina. No, nema potrebe zamjerati liječnicima, njih nitko nije educirao, ali mogu otkriti zanimljivu činjenicu, a to je da su nam se počeli obraćati i liječnici iz Hrvatske, tako je i na Bedrocan Cannabis Masterclass-u, koji je nedavno održan u Leidenu, u Nizozemskoj, sudjelovalo i dvoje Hrvata.

Dakle, ovdje je riječ o biljci. Većina liječnika je općenito skeptična prema biljkama jer je to već treće područje pod nazivom farmakognozija, zapravo nema previše veze s modernom medicinom za koju su liječnici školovani. „ Iz toga razloga mi sada radimo na najnovijem proizvodu,  koji ide na klinička istraživanja sljedeće godine, a koji će sadržavati točno poznate omjere povoljnih kemijskih spojeva, a koji se prirodno nalaze na cvijetu, analogno se razvija isparivač koji će služiti za uzimanje lijeka. Sljedeće godine mi je u planu upisati doktorat,“ kazuje nam Marta, „koji ću također odraditi u kompaniji, na medicinskom kanabisu. Prije nekoliko godina u Hrvatskoj sam  osnovala udrugu „Zeleni svijet“, s nekolicinom istomišljenika, kako bi pomogli pacijentima u Hrvatskoj kojima je potreban lijek na bazi kanabisa. Neki  od njih, nažalost, imali  su problema sa zakonom,  zbog uporabe kanabisa u medicinske svrhe, jer zakon jednostavno ne vidi razliku. Jednom kada Hrvati shvate da postoji razlika između medicinske i rekreativne uporabe, doći će i do promjene zakona. Tako je bilo i u drugim država, a najnovija u nastojanju da se nešto promijeni jest Rumunjska.“


Biljke medicinskog kanabisa u BEDROCAN-u uzgajaju se u kontroliranim uvjetima, ekološki, bez pesticida, s uvijek istom količinom THC-a, kako bi pacijenti bili sigurni da uvijek dobivaju isti lijek.

S obzirom da  je „Zeleni svijet“  postao udruga koja nije dobro organizirana, po mojem osobnom mišljenju, kazuje nam Marta,  odlučila sam biti njihov pasivni član, a s vremenom  okupiti  specijalni tim ljudi koji su visoko educirani. “ Dakle, Hrvatska će imati svoj profesionalni znanstveni tim i onda ćemo se prijaviti za uzgoj u istraživačke svrhe. Koliko mi je poznato, u  Hrvatskoj je moguće uzgajati, samo je potrebno ishoditi dozvolu ministra. To vrijedi za bilo koju svrhu uzgoja: industrijsku, medicinsku i istraživačku. Trenutno sam u pregovorima s nekoliko sveučilišta. Kako sam rekla, pripremamo znanstveni hrvatski tim za predstavljanje medicinskog kanabisa u Hrvatskoj. Riječ je o  specifičnoj  branši,  jer za posao  uzgajanja medicinskog kanabisa u zaštićenom (zatvorenom) prostoru zahtijeva puno znanja. U cijeli je proizvodni proces  uključeno puno fizike, primjenjivanje vanjskih uvjeta u unutarnjem prostoru i slično, što čini ovaj posao posebnim. Također nam se javljaju i razni hrvatski poduzetnici koji bi rado investirali ili pak poljoprivrednici koji bi proizvodili. Dakle, u principu cijela infrastruktura postoji, pitanje je vremena kada će vlada omogućit razvoj takve infrastrukture. Činjenica je da je na našim prostorima za vrijeme bivše države proizvedeno konoplje i konoplje, sve za potrebe europskog tržišta. Ja se svaki dan pitam zašto tako ne bi bilo isto i  sada, na našim prostorima, pod čvrstom kontrolom vladinog ureda, samo s  medicinskim kanabisom?“

Tekst: Dolores Hrženjak, preneseno iz magazina Vital

10 ZNANSTVENIH MITOVA O MARIHUANI

Posljednjih tjedana, nakon što se u javnosti pojavilo nebrojeno mnogo tumačenja vezano uz korištenje marihuane i s tim u vezi jačih droga, pa i zločina naslonjenih na to, pokušali smo zaobilazno srušiti neke mitove o kanabisu posluživši se čvrstim temeljima znanosti. Brojne publikacije u svijetu koje se bave osuvremenjavanjem odnosa prema kanabisu, naglašavajući njegove ljekovite, odnosno medicinske učinke, imaju, naravno, i sebi suprotstavljene mitove koji  se temelje na brojkama, negativnim učincima, stvarnosti oko nas.  No, istina je da je danas, više nego ikad, potrebno znati neke osnovne stvari o kanabisu, odnosno potrebno je bezrezervno upoznati suprotnu stranu razmišljanja o lakim drogama, koja se temelji na već čuvenih 10 mitova….  

Objavljeno: 20.01.2020.  

Foto: Ivan Franco

Uzmite si  vremena koliko vam je potrebno, raskomotite se i pročitajte ono što možda niste znali o marihuani…  

1 . KANABIS UZROKUJE GUBITAK PAMĆENJA: Mit da  korištenje marihuane (zajednički naziv  koji se odnosi na suhu mješavinu cvijeća, stabljike, lišća i sjemenki biljke Cannabis sativa) uzrokuje gubitak pamćenja je najpopularniji, a ujedno i najveća zabluda. Istina je da je i francuski uvaženi magazin Science&vie 2012. objavio istraživanje u kojem se pokazuje da se korištenjem marihuane pamćenje poprilično smanjuje. Ustvari, to i jest točno, jer istraživanje je pokazalo da se uživanjem, odnosno korištenjem marihuane,  interferiraju procesi  u mozgu koji  uključuju korištenje memorije. Ali, pozor: tijekom korištenja marihuane! Nema, međutim, dokaza  koji  može poduprijeti  tvrdnju da marihuana  utječe na dugoročnu memoriju, kratkoročnu da, ali samo tijekom intoksikacije. To je, istina,  dokazano  kroz više istraživanja u laboratoriju.

2.  KANABIS UTJEČE NA PLUĆA VIŠE OD CIGARETA DUHANA:  Kanabis se može konzumirati na razne načine,  ali iz različitih razloga, a možda je stvar udobnosti  što se uglavnom puši kao cigareta. Stoga,  kao i bilo koji materijal koji se spaljuje, štetan je za naš dišni sustav, može izazvati oštećenja.  Ustvari, oni koji koriste kanabis ne udišu goleme količine  otrovnih aditiva, troše prirodni proizvod biljke čija jedina obrada uključuje sušenje, dok se u cigaretama duhana otrovi uklanjaju tvornički. S druge strane,  trend pokazuje da je manji broj kanabis pušača  od obih koji puše cigarete. Također,  sniferi dim obično rjeđe udišu nego normalni pušači. Barem je tako pokazalo istraživanje iz 2012. godine.  Znanstvene studije su pokazale čak i  da ležerno dugotrajno pušenje marihuane ne šteti plućima.   

3.  KANABIS STVARA OVISNOST:  Nema kemijskih supstancija  u biljci Canabbis  sativa  koje mogu  generirati fizičku ovisnost o pušenju marihuane. Do ovisnosti se dolazi potpuno drugim putem.  Ono zbog čega je  stvarno teško odustati od pušenja kanabisa  jest  područje u kojem ne postoji trend koji utječe na fiziološke promjene u organizmu. Ljudi koji su postali ovisni o navici pušenja marihuane i ne uspijevaju u  pokušajima da prestanu, imaju problema druge prirode, s vlastitim životom.  Marihuana ne stvara ovisnost, osoba koja je ovisnik o marihuani jednako vjerojatno  može postati  ovisnik o igranju videoigara, surfanja internetom  ili bilo čega drugoga  što ne uključuje fiziološku ovisnost.  Takav čovjek treba psihološku pomoć, a globalne brojke najbolje i neumoljivo govore o tome.    

4.  KANABIS JE JAČI OD JAKIH LIJEKOVA:  Apsolutno pogrešno.  To je vjerojatno krivi  argument i najviše šteti istini o  kanabisu. To su snažne droge ili takozvane ” teške droge ”  s kojima se kanabis može usporediti samo kao laboratorijski stvoren i obrađen lijek od prirodnih supstancija.  Ako se igramo statistikama,  možemo vrlo brzo izmanipulirati javnost brojkama o stvarnom stanju stvari. Teorija da je marihuana  „drug do pakla“  stvorena je  u SAD-u, 1991. godine,  kada  je  CASA  (Centar za ovisnosti i zloupotreba droga ) objavila niz izvješća u kojima se spominje da  je jedna osoba dokazala  kako  marihuana  izaziva do 85 puta veću vjerojatnost da se nastavi s jakim lijekovima. Istina je da su statistike potkrijepile  činjenicu koju je lako objasniti: studija provedena u SAD-u   pokazala je da se marihuanu  najviše koristi  od  ilegalnih droga i da je popularna, dok  je kokain bio najslabije zastupljen.  Dakle, očito je da postoji  vjerojatnost kako  je kokain droga koja je  popularna na drugi način i vjerojatno su korisnici testirani na lijekove koji se koriste kod apstiniranja alkohola i snifanja. Podaci nisu nigdje dostupni.  Ustvari, utvrđeno je da 83 posto korisnika marihuane nije probalo kokain, a to nije nigdje navedeno.    

5. KANABIS UNIŠTAVA NEURONE,  IZAZIVA SHIZOFRENIJU,  SMANJUJE INTELIGENCIJU:  Ovaj mit je relativan, podjednako istinit i lažan. Što danas znamo nakon godina opsežnih istraživanja:  da osoba koja konzumira marihuanu  može doživjeti paranoju, maniju proganjanja  ili napad panike,  posebno za vrijeme  konzumacije, iako je to vrlo rijetko.  No,  također  je ustanovljeno  da korisnici marihuane ne trpe posljedice povezane s uništavanjem neurona.  Posrijedi su više  transformacije  stanica nego uništavanje neurona.  Ono što znanstvenici znaju, a to je vrijedno napomenuti, jest  da –  iako je dokazano da sastav marihuane ne ubija  moždane stanice  –  što čine  mnogi drugi lijekovi, posebno  alkohol,  konzumiranje marihuane  uzrokuje ozbiljna oštećenja mozga, ma kakva ona bila.   

6.  KANABIS UZROKUJE APATIJU I TROMOST:  Zlouporaba droga na kraju uvijek rezultira  ravnodušnost i nedostatak motivacije, ali u slučaju kanabisa to je uistinu relativno.  Umjerena konzumacija marihuane ne uzrokuje ove pojave. Opet smo suočeni  s pogreškama u procjeni.  No, znamo  da marihuana uzrokuje određeno stanje u mozgu i utječe na kratkotrajnu memoriju. Pitanje je, međutim,  kako će raditi osoba koja je u takvom stanju cijelo vrijeme? Učinci na mozak, ako konzumacija nije stalna,  nisu trajni, tako da osoba koja koristi marihuanu povremeno ili umjereno  neće biti u stanju beskrajne apatije, koja utječe na  osobni život. Točnije, statistike pokazuju da korisnici kanabisa imaju veće plaće od onih koji ga ne konzumiraju. Procjenjuje se da je riječ o euforiji koja ih prati tijekom uživanja marihuane, pa su radno aktivniji i učinkovitiji, a onda i bolje plaćeni.  

7.  KANABIS MOŽE TIJELO DUGOROČNO INTOKSINIRATI:  Ostaci kanabisa  smješteni su u masnom tkivu konzumenta  i to je ono što je dovelo do mita. Ali ti ostaci nemaju utjecaj na pojedinca. Psihoaktivne droge,  nakon nekoliko sati, ne predstavljaju nikakvu štetu na mozgu,  na tkiva ili bilo koji drugi dio tijela.

8.  KANABIS JE OPASAN ZA ZDRAVLJE:  Tu nema znanstvenih istraživanja koja daju dokaze  da kanabis šteti  integralno. Istina je da postoje minimalne komponente koje mogu uzeti u obzir određene rizike,  pod određenim uvjetima  i  u određenim organizmima, kao i kod mnogih drugih vrsta biljaka. No, ne  postoji niti jedan znanstveni dokaz koji  navodi da konzumacija proizvoda iz kanabisa stvara opasnost  za zdravlje .

9. KANABIS JE DANAS JAČI NEGO PRIJE:  Netočno.  Samo je to poruka  dilera i krijumčara droge koji su doveli do toga da se vjeruje  u tu tvrdnju.  Ima tu i kontradikcija jer lijek  biljnih proizvoda u velikoj većini slučajeva rješava njihov sadržaj, okreće njihove učinke slabiji nego što bi u divljini.

Viewty

10 . KANABIS JE PUT DO ZLOČINA: Pa, ovo je društvena presuda najgore vrste.  To je politika koja ulazi u mračnu igru laži i stvara neodgovornost.  Nema nikakve veze s konzumiranjem marihuane. Istina je da gotovo svi kriminalni krugovi uzimaju lijekove, ali to ne znači da lijekovi uzrokuju kriminal. Znanost je čak dokazala da konzumenti kanabisa  imaju tendenciju manjeg nasilnog ponašanja  i manje su agresivni od onih koji nisu konzumirali marihuanu.

Ovo su činjenice. Na vama je da stvorite vlastito mišljenje i  razbijete mit, da pomognete u tome kako bi i netko drugi bio obaviješten o tome…   

Tekst pripremila: Tihe Zaninović

MED KAO SLATKA TERAPIJA

Suprotno onome što se danas o tome misli, ljudi su antisepticima koristili od davnina: ozbiljne rane i amputacije koje su se događale tijekom epizoda ratova, opisane u Ilijadi i Odiseji, kao i one poznate o osvajanju Aleksandra Velikog; u klasičnim djelima Istoka, kao što je “Gilgameš,” ili u pričama Azteka, odnosno drevnih kineskih dinastija, postoje priče o liječenju rana i krvarenja, gdje ranjenik biva liječen i vraćen u borbu. Zar se ne spominju u tim izvješćima komplikacije poput gangrene, sepse i druge ozljede? Novo doba donijelo je, međutim, objašnjenja, znanstveno potvrđena, o velikoj ljekovitosti i učinkovitosti meda…

Objavljeno: 20.01.2020.

Što nam povijest govori o tome? Jedno od prvih objašnjenja nalazimo u Smith papirusima, 1.700 godina prije Krista, kao i na papirusu Ebers,1.500 godina prije Krista. Oba opisuju liječenje rana, zavoje i teške opekline, pri čemu su se koristili mješavinom meda i mlijeka, koju su aplicirali na ranu i oblagali zavojima od čista pamuka. Sličnim smjesama koristili su se razni narodi antike, od Rimljana do afričkih plemena, a te su pripravke poznavali i Indijanci seoskih populacija na jugu Sjedinjenih Država. Učinkovitost antiseptičke pripreme meda (1/3) i maslaca (2/3), prema drevnom egipatskom receptu, posebno djeluje na stafilokoke, koji su vrlo brzo nestajali, a na taj način se liječila i Escherichia coli. Čak i Kuran priznaje ljekovita svojstva meda: «. Gospodar tvoj nadahnuo pčelu / izgradio svoje košnice u brdima / Iz njihovih tijela izlazi / piće različitih boja, / tamo gdje je zdravlje za čovječanstvo

Med je također vrlo čest sastojak u tradicionalnoj kineskoj farmakoterapiji, jer ga ima u mnogim lijekovima za rane i opekline. Tijekom Drugog svjetskog rata, primjerice, stanovništvo Šangaja koristilo je mješavine meda i masti za liječenje čireva i manjih ozljeda s odličnim rezultatima. U Meksiku, drevni su Azteci liječili rane s medom. Oni su također poznavali sirup napravljen od koncentrata soka od određenog dijela agave (maguey), koja ima vrlo visok postotak šećera. Taj ekstrakt pokazao je koliku ima antibakterijsku moć. Slično se u Engleskoj generacijama preporučuje korištenje meda za liječenje opeklina.

ŠTO JE DONIJELO NOVO DOBA ZNANOSTI: Sedamdesetih godina prošloga stoljeća objavljeni su brojni članci o korištenju meda i šećera u području medicine. Godine 1966. znanstvena zajednica bila je iznenađena rezultatima koji su dobile medicinske sestre u bolnici u Bristolu, Engleska. Spravile su, naime, lijek s medom koji su primijenile na pacijentima s dekubitusom i infekcijama amputiranih organa. Kako su pacijenti bili otporni na standardne tretmane, njihovi pripravci s medom doveli su do ozdravljenja.

Istodobno, Arapi i Ukrajinci tvrde kako se med uspješno koristi za liječenje infekcije uha, nosa, grla, kože, očiju i dišnih putova. Njemački liječnici otkrili su također da je med, pomiješan s lokalnom anestezijom, prokainom, bio vrlo učinkovit u liječenju herpesa zostera. Osim toga, neki britanski liječnici koriste med kako bi skratiti vrijeme ozdravljenja bolesnica operiranih zbog raka maternice, dok u Indiji lokalni liječnici primjenjuju med za liječenje čireva kože i u slučajevima gube. Na Novom Zelandu i Australiji med se koristi za liječenje čireva, tropske groznice, vaginalnih infekcija itd. Kirurzi Rusi i Nijemci otkrili su da se organi za transplantaciju, poput krvnih žila, kostiju i rožnica, mogu čuvati u medu. Ovu su metodu  nazvali „melitizacija“, od latinskog „mel“, što znači upravo med.

Natural homemade organic facial masks of honey. Isolated.

MED S RICINUSOVIM ULJEM: Od kasnih sedamdesetih do danas uporaba mednih pripravaka u tolikoj mjeri je uobičajena da je u farmakologiji u Velikoj Britaniji u bolnicama uključen i „med s ricinusovim uljem“. Iako se taj proizvod  koristi često za prve kliničke pokuse, njegova primjena uobičajena je od 1976. Te su godine, naime, dva liječnika, koji rade odvojeno, jedan u Argentini, a drugi u SAD-u, primijetili i prijavili ozdravljenje i antiseptička svojstva meda i šećera. Oba su koristila ove tvari za liječenje dekubitusa, neizlječivih infekcija koje nastaju zbog opeklina i drugih ozljeda. Dr. Leon Herszage Torcuato de Alvear, iz bolnice u Buenos Airesu, prvi je 1980. godine objavio rezultate liječenja 120 pacijenata s izlječenjem od 99 posto. Drugi, dr. Richard Knutson, ortopedski kirurg Centra za ortopediju u Greenville, Mississippi, čije je istraživanje trajalo pet godina – kako bi se analizirali rezultati 605 bolesnika s opeklinama, čirevima, prostrijelnim ranama, amputacijama i zaraženim traumatskim lezijama otpornim na klasične terapije – postigao je ovom metodom potpun oporavak u 98 posto slučajeva. Vrlo zanimljivo bilo je iscjeljenje bolesnika liječenih medom i šećerom. Čak i rane koje su zaražene tijekom konvencionalnih tretmana, nakon nekoliko dana terapije s ovom, alternativnom metodom, postale su sterilne.

TAJNE SLATKOG LIJEKA: Dok bi 40 posto pacijenata koji nisu primili alternativni tretman trebalo biti podvrgnuto plastičnoj operaciji, nitko od pacijenata liječenih šećerom i medom nije trebao dodatne kirurške zahvate. Oba spomenuta liječnika odvojeno su stigli do istih zaključaka: med i šećer su ne samo učinkovitiji od konvencionalnih tretmana, već su nesumnjivo jeftiniji u odnosu na vrijeme trajanja liječenja, a mnogo su manje i popratne komplikacije.

U nekim je slučajevima „slatki lijek“ osvojio čudesne rezultate. Dr. Harvey Gordon i njegovi kolege iz Northwick Park bolnice i kliničkog istraživačkog centra, Harrow, Engleska, izliječili su na ovaj način pacijenta s dva golema apscesa stražnjice. Pacijent je do te mjere oslabio da nije bio u mogućnosti hodati. Osjećao je strahovite bolove, a da bi mu se pomoglo, moralo ga se podvrgavati općoj anesteziji. Ni standardnim tretmanom nije bilo poboljšanja. Na iznenađenje svih, tri dana nakon upotrebe pripravaka s medom, nije bila potrebna anestezija. Pacijent je počeo hodati nakon mjeseci muke i dugog dijabetesom i problemima imunološkog sustava izmorenog organizma.

MED MOŽE UBITI MIKROBAKTERIJE: Turski bakteriolog, dr. Ulker, pokazao je da med može ubiti mikrobakterije, tj. klice koje uzrokuju tuberkulozu i gubu. Mehanizam po kojem šećeri ili med ispuštaju svoja antibiotska svojstva još nije u potpunosti shvaćen. S jedne strane, čini se da su šećeri stimulirani pomoću phagocytosis, što je proces kojim se bijele krvne stanice napadaju i uništavaju bakterije. S druge strane, pokazuje se da oni štite tkiva od infekcije na isti način kako se čuvaju želei. Visoka koncentracija šećera stvara visoki osmotski tlak, koji ne dopušta opstanak bakterija. Da bismo razumjeli što je osmotski tlak, valja znati da šećer i sol upijaju vodu. Sve stanice koriste osmotski tlak da prilagodi svoj sadržaj vodi. Međutim, ako se to dogodi izvan njih, postoji visoka koncentracija soli ili šećera, voda će biti apsorbirana od njihove unutarnje neravnoteže i time uzrokovati smrt stanica. To se može koristiti u medicini kod mikroba, koji su također stanice, tako da ih se okruži mješavinom meda i šećera, pa će dehidrirati i umrijeti. Moglo bi se očekivati da čak i stanice u našem tijelu, koje su u kontaktu s visokom koncentracijom  šećera ili soli, dehidriraju i umiru, ali to se ne događa. Stanice našeg tkiva su u bliskom kontaktu jedne s drugima i opet s krvnim žilama te limfom.

Te stanice, koje su dio većeg i složenijeg sustava, zbog promjena osmotskoga tlaka kontinuirano upijaju vodu iz dru višegih područja tijela. Istodobno, stanice našeg tijela apsorbiraju i metaboliziraju šećere te ih pretvaraju u energiju za tijelo. Samo onim stanicama koje su oštećene, ili individualnim i izoliranim, kao što su bakterije, koje nisu dio sustava, prijeti visoka koncentracija šećera. Uništavanje oštećenih stanica je dodatno koristan učinak terapije na temelju šećera ili meda, jer mrtvo tkivo predstavlja podloge za mnoge vrste bakterija.

KAKO „NJEŽNA TERAPIJA“ DJELUJE : Iznenađenje su izazvali kirurzi Jean Louis Trouillet, Jean Chastre i njihovi kolege u Bichat bolnici u Parizu, koji su ustvrdili da je ovo „nježna terapija“ te da djeluje ne samo na vanjske infekcije, nego i u slučaju unutarnjih infekcija. Kao i drugi kardiokirurzi, imali su određen broj pacijenata čije su se rane na prsištu, nakon otvorene operacije srca, zarazile i nisu reagirale na liječenje antibioticima. U tim slučajevima Trouillet i Chastre ispunjavali su šupljine na prsima oko srca šećerom. Rane su ubrzo postale sterilne, u prosjeku za samo tjedan dana; groznica je nestala i broj pacijenata koji su umrli nakon infekcije znatno se smanjio. Prosječna duljina boravka pacijenata liječenih na taj način bila je najviše 54 dana, u odnosu na 85 dana – koliko su u bolnici proveli bolesnici liječeni konvencionalnim metodama. Osim toga, većina je pacijenata izjavila da je terapija bila gotovo bezbolna. Čak i teške opekline dobro reagiraju na liječenje medom i šećerom.

Indijski liječnik, dr. Subrahmanyam, opisano je u nekim člancima, objavljenim u medicinskim časopisima na engleskom, kako je liječenje opeklina medom i pamučnim zavojima učinkovitije od uobičajenih tretmana s lijekovima i gazom ili poliuretanskim plahtama natopljenim u antibiotske proizvode.

 „Nježna terapija“ je učinkovit i bezbolan oblik čišćenja rane: ona uklanja mrtvo tkivo i istodobno sterilizira lezije. Osim toga, med je izuzetno aktivan protiv patogenih gljivica i bakterija. Više šećera sugerira da sadrži antibiotik tvari poput hidrogen peroksida (vodikov peroksid), mravlju kiselinu, vitamine i minerale (željezo, bakar, mangan, kalcij, kalij, natrij, fosfor i magnezij). Sve ove komponente pridonose povećanju osmotskog tlaka i neophodne su za rast i obnovu stanica u tijelu.

LIJEČENJE ŽELUCA POMOĆU MEDA:  No, možda je od svega najzanimljiviji pokazatelj učinkovitosti meda u liječenju želuca. Dosada se smatralo da su želučani problemi uzrokovani stresom i posljedica prekomjernog izlučivanja želučane kiseline, koja uništava sluznice želuca. Zapadna medicina tretira te promjene lijekovima koji smanjuju kiselinu u želucu. S druge strane, danas je vjerojatno da su mnogi od tih ulkusa uzrokovani bakterijom, Helicobacter pylori, koja se može uspješno liječiti raznim kombinacijama antibiotika. Sada možemo razumjeti zašto liječnici i iscjelitelji stoljećima u arapskim zemljama, bijelci i Azijati, uspješno koriste med za liječenje ove bolesti.

Ukratko, u koncentriranim dozama, med ima antibakterijski naboj dovoljno da ubije Helicobacter. Na taj način je i znanstveno dokazan još jedan aspekt korištenje meda u narodnoj medicini. Uspjeh liječenja šećerom i medom privukao je zanimanje istraživača da pokušaju razumjeti i objasniti njegovu

učinkovitost. Šećer se stoljećima koristio za očuvanje hrane, pa  je logički zaključeno da posjeduje antimikrobna svojstva. Od sredine pedesetih godina prošloga stoljeća mnogi bakteriolozi pokazali su laboratorijskim eksperimentima da med ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Primjerice, dr. W.G.Sackett,

bakteriolog s Colorado poljoprivrednog sveučilišta Fort Collins, potvrdio je antibakterijsko djelovanje meda na bakterije koje uzrokuju tifus, dizinteriju, od pneumokoka, stafi lokoka itd.. Bez iznimke, sve su bakterije ubijene u roku od nekoliko dana nakon izlaganja medu, a mnoge čak unutar nekoliko sati.

MED U LIJEČENJU RANA: Studije o šećeru i medu na zacjeljivanje rana nakon plastične operacije dobila je daljnju potvrdu iz istraživanja Marka Fergusona sa Sveučilišta Manchester, koji je utvrdio da određeni šećeri mogu odgoditi razvoj kolagena, proteina koji čini vezivno tkivo i koji je bitan kod ožiljaka. Nakon što je rane na rukama liječio s različitim vrstama šećera (glukoze, fruktoze, saharoze, …), Ferguson je pokazao da su se spriječili nastanci izobličenih ožiljaka u odnosu na netretirane rane. Za mnoge od nas teško je vjerovati da se na jednostavan način može izliječiti teška ozljeda koja je neizlječiva medicinskim metodama. Ali to je samo djelomičan oblik znanja, s kojim se moramo nositi bez predrasuda o „narodnoj medicini“, koja je rezultat višestoljetne borbe „čovjeka protiv bolesti i pažljivog promatranja prirodnih fenomena“.

Kada vas pitaju gdje ste naučili ovu tehniku , kažite – naučio sam tu ili tamo. Ali, ako se bavite s pacijentima svaki dan, svaki dan i naučite nešto novo. Najbolji škola je praksa, a često je najbolja terapija – slatko.

Tekst: Tihe Zaninović; Fotografije: arhiv Svijeta, web izvori

Docent dr.sc. IVAN FISTONIĆ: Doktor koji razbija mitove o estetskoj ginekologiji

Docenta dr.sc. Ivana Fistonića mediji su zapazili još devedesetih godina prošloga stoljeća, kada se, kako sam kaže, nakon kongresa u Stocholmu 1993. – „zaljubio“ u menopauzu. Svojim je južnjačkim temperamentom i odlučnošću  da u ginekološke tokove unese znanstvene novitete uspijevao približiti ženama novu metodu liječenja boljki koje, lakše ili teže, pogađaju sve žene u određenom razdoblju života. U njegovoj ordinaciji u središtu Zagreba narednih godina mnoge su žene pronašle olakšanje od svojih nevolja. Dr. Fistonić se svjetskim trendovima u ginekologiji znao približiti i osjetiti njihovu fluentnost na isti način kako je to sedamdesetih godina to mogao s glazbom…

Objavljeno: 10.02.2019.


„U posljednjih desetak godina pozornost je opravdano fokusirana na vulvo-genitalno područje, stidnicu i rodnicu. Nakon što su se otvorile uljepšavanjem lica, zubiju, adaptacijom dojki, žene se okreću i genitalnom području. Međutim, ovdje nije riječ samo o estetskom, već više o medicinskom zahvatu, duboko indiciranom.“

Izvrsnost u ginekološkoj struci i nerv za tehničku komponentu u medici učinili su da od njega uče i ljudi iz svijeta, pa će tako talijanski stručnjak u ginekologiji, profesor Marco Gambicciani, napisati u studiji „Erbium laser u ginekologiji: ciljevi, težnje i točke djelovanja“, u kojoj preispituje stanje i ulogu tehnike u liječenju stresne inkontinencije kod žena, kako je određena pozitivna saznanja stekao „u članku Ivana Fistonića i njegovih kolega“, kao i „podatke o korištenju vaginalnog erbium lasera za neinvazivno liječenje urinarne stresne inkontinencije i sindroma relaksirane rodnice“. Marco Gambicciani također kaže kako je rad kojim se inspirirao „napisao pionir vaginalnog erbium lasera.“  I da, upravo je dr. Ivan Fistonić bio onaj koji se prije deset godina, prvi u svijetu, počeo koristiti laserom u neinvazivnim zahvatima na vulvo-genitalnom području u žena.

Neinvazivno liječenje u ginekologiji danas je trend. Zbog čega je i kako do toga došlo?

_ …jer se žene više ne žele izlagati kirurškim zahvatima. Trend je opravdan. Najpoznatiji estetski kirurzi u Hrvatskoj  imaju radiofrekvencijske i laserske aparate i uljepšavaju svoje pacijente neinvazivno, zar ne? Ide se, dakle, u tom smjeru. Znanstvene zajednice počele su se jako puno referirati na tu temu. Između ostalih kongresa, bio sam pozvani predavač na 1st World Congress of  Reconstructive and Cosmetic Gynecology (RECOGYN) u  New Delhiju, gdje se o tome mnogo govorilo.

Naime, žene se otvaraju i govore o problemu koji se prije nazivao kozmetskim. Ipak, to nije kozmetska nego medicinska stvar: žena je nezadovoljna, to je psihički problem. A to je onda medicina!

U posljednjih desetak godina pozornost je opravdano fokusirana na vulvo-genitalno područje, stidnicu i rodnicu. Nakon što su se otvorile uljepšavanjem lica, zubiju, adaptacijom dojki, žene se okreću i genitalnom području. Međutim, ovdje je riječ o medicinskom zahvatu, duboko indiciranom. Jer, ako je riječ o stidnim usnama koje su opuštene, smežurane, ako su nakon porođaja razdvojene, nisu u medijalnoj liniji kao što su bile, nego su razdvojene, tada se ne može reći da je taj problem isključivo estetski. To je duboko medicinski problem, koji umanjuje seksualno zadovoljstvo i seksualnu gratifikaciju kod žene; žena se srami toga dijela svoga intimnoga područja jer ono više nije u onom stanju u kojem je bilo, pogotovo ako mijenja partnera u drugoj generativnoj dobi života.

Docent dr.sc. Ivan Fistonić omiljen je među novinarima zbog svoje spontanosti i ležernoga pristupa. Ne odbija odgovor ni na jedno pitanje…

Kada se, po vama, laser treba koristiti a da se to smatra isključivo medicinskim zahvatom?

-Recimo da je žena ušla u preranu menopauzu iz onkološkoga razloga, ima četrdesetak godina i partnera; znaju se nekoliko godina, imaju dvoje male djece, vole se, intenzivno seksualno žive… i u jednom momentu dođe do dijagnoze karcinoma dojke; žena je uspješno operirana, izliječena u potpunosti, dobro se osjeća, ali pati od tako intezivne suhoće rodnice da više ne može izdržati spolni kontakt! Ta žena ne smije primati estrogene jer je tumor dojke bio hormonski ovisan, ili ne želi hormone, lubrikanti koje nalazi na tržištu u 70 posto slučajeva ne odgovaraju po ph ili osmonalitetu, a uz to se lubrikanti moraju koristiti neposredno prije kontakta, što umanjuje puni seksualni doživljaj.

Laserska metoda, koju koristimo u sindromu atrofične sluznice rodnice, svojom temperaturom proširuje kapilare te inducira tzv. neovaskularizaciju, stvaraju se nove grane kapilara, što pomaže u trajnoj lubrikaciji. Efekat traje i do 12 mjeseci. Izlaz za onkološke bolesnice koje žele i dalje intenzivno seksualno živjeti bio bi, dakle, taj…

Postoji  nekoliko grupa stručnjaka u svijetu koji se bave estetskim konotacijama ovoga o čemu govorimo. Prvi je zaštitio pojam vaginal rejuvenation i napravio od toga brand ginekolog David Matlock iz Los Angelesa. Ali, što on pod tim podrazumijeva? Ja sam, primjerice, protiv toga naziva, kao i cijelo Europsko društvo za menopauzu, u kojem sam član savjetodavnog tijela. Uskoro ćemo o tome objaviti članak, gdje tvrdimo da je rejuvenacija previše profan izraz, da je bolje koristiti – restauracija ili rekonstrukcija. Rejuvenacija je izraz koji nije medicinski, a smatramo da je ova problematika generalno medicinska.


Dr. sc. Ivan Fistonić često je pozivani  predavač na brojnim svjetskim kongresima, na kojima se raspravlja o ženskom zdravlju

Ali, što napraviti nakon epiziotomije, nakon porođaja?

-Do sada smo to radili kirurški. Kako je to područje prošireno, izreže se dio tkiva i spoji. Izgleda dobro.

Kako ste vi došli do toga da se upustite u zahvate radiofrekvencijom?

-Mene je primijetila tvrtka iz SAD-a koja se bavi proizvodnjom uređaja za ljepotu pomoću radiofrekvencije. Zanimljivo im je bilo to što se ja bavim neinvazivnim rješavanjem problema stresne inkontinencije. Zamolili su me da napravim studiju o djelovanju radiofrekvencije u genitalnom području, koristeći se sličnom aparaturom  koja se upotrebljava za uljepšavanje lica. Stvar je u tome da se kolagen, bjelančevina koja je u temeljima čvrstoće vezivnog tkiva, nepovratno rastegnuo. Primjerice, nakon vaginalnog porođaja tkivo se opusti, sve se olabavi – kao i na licu zbog procesa starenja. Temperatura koju emitira radiofrekvencijski aparat, skraćuje kolagen i tkivo se učvrsti, nestaju bore na stidnim usnama i one postaju voluminoznije, „približavajući“ se jedna drugoj. 

U Hrvatskoj takav aparat imamo jedna kolegica u Vukovaru i ja. Zamoljen sam  da napravim studiju o tome, koja je potom objavljena u visoko rangiranom časopisu  Lasers in Surgery and Medicine  prije godinu dana. U toj studiji dokazujem da je radiofrekvencija uspješno liječi sindrom opuštene stidnice uz uvjet da je ispravna indikacija. Naime, ekstremni prolapsi se ne mogu liječiti ovim već kirurškim metodama. Zato je važno, u razgovoru s liječnikom, pravodobno artikulirati svoju problematiku.


Premda zaokupljen medicinom i funkcijama koje uživa u svojoj struci, u slobodno vrijeme pronalazi se u lijepim stvarima poput glazbe, putovanja, umjetnosti…

Zašto se koristi radiofrekvencija?

_ U slučaju opuštene stidnice – zato jer je prodor temperature dublji od lasera, čak do 2,5 cm, pa se efekt prenosi na dublja tkiva, vezivo i masno tkivo, koja oblikuju stidnicu. Erbijumski laser se pak koristi za rodnicu u kojoj je sluznica tanka, a izvodna mokraćna cijev je tik ispod nje. Cilj je dobar efekt bez ozljeda tkiva, tako da je laser učinkovit kod liječenja stresne urinarne inkontinencije, proširene rodnice, nižih stadija spuštenog mjehura i postmenopauzalne atrofije. U studiji koju spominjem analizirali smo, koristeći posebne upitnike, seksualno zadovoljstvo prije i poslije zahvata. Primijećeno je značajno poboljšanje u svim domenama seksualne gratifikacije: uzbuđenju, lubrikaciji, orgazmu… To je važno znanstvenicima, zbog njih su rađeni upitnici. Ženama pak više znače slike prije i poslije. Na slikama pod prije sve je opušteno, naborano, a poslije – sve se popunilo. Bez noža!

Za kakvu vrstu zahvata vam se žene najčešće javljaju?

-Žene koje dolaze ne pate samo zbog estetskih komponenti, one najčešće pate od inkontinencije, proširene rodnice, spuštenoga mjehura, proširenog izlaza rodnice zbog rastavljenih usana. Žena koja pati od stresne inkontinencije ima narušenu seksualnu funkciju, nižu frekvenciju spolnih odnosa, manje je zadovoljna i sklona je odbijanju seksualnoga kontakta zbog nelagode. U takvim slučajevima ne pati samo žena, već oba partnera. Upravo o tome ću govoriti uskoro na kongresu Europskog društva za seksologiju u Portugalu. Jer, zamislite situaciju kad ženi pobjegne urin tijekom odnosa… premda je jedno istraživanje pokazalo da muškarci to ne osjete, žena zna kad joj se to dogodi i zbog toga osjeća veliku nelagodu.

Osnovni problem je zapravo u tome što žene ne artikuliraju u razgovoru s liječnikom svoju nelagodu zbog nevoljnog otjecanja urina. Inkontinenciju nekako smatraju „normalnom“.  Zato je dužnost liječnika, kad žena dolazi na rutinski pregled, papa test ili drugo, da je ciljano pita ima li takvih problema. Žene se tada najčešće otvore i pričaju o svojim nevoljama.Također, obveza liječnika  je  pitati o eventualnoj problematici seksualnosti.  Izlaz je u dužem vremenu koje je potrebno utrošiti za uspješnu konzultaciju. Moji kolege i ja sve više idemo k tome da posvetimo više vremena ženama te saznamo što su pravi uzroci njihovih patnji. U privatnoj praksi to je lakše izvedivo nego, primjerice, u klinici ili domu zdravlja gdje prepune čekaonice diktiraju ubrzani tempo. U privatnoj praksi više razgovaramo, više vremena posvećujemo ženama, zato i imamo bolje rezultate u razumijevanju i ispravnom odlučivanju o navedenoj problematici.

Na čemu se temelji laserski efekat?

-Jednostavno, ulazi se u rodnicu s laserskim nastavkom, emitira se toplinska energija 0,5-0,7 mm u sluznicu rodnice. Tamo se nalazi površinski kolagen, kojeg toplina momentalno skraćuje za jednu trećinu. Upravo to površinsko skraćivanje povlači dublje strukture, vezivo i mišićje, rezultirajući efektom stezanja rodnice. Žena odmah nakon zahvata osjeća poboljšanje. Nije potrebna anestezija. Zahvat se radi, prema protokolu, tri puta, s razmakom od mjesec dana. Prosječno trajanje efekta je 6-12 mjeseci i dulje, do 2-3 godine, ovisno o osobi i njenom angažmanu u vježbama kojima se učinkovitost značajno produljuje. Također valja naglasiti da su bolji rezultati primijećeni kod žena u predmenopauzi,  pa je ranija odluka o liječenju ključ uspjeha.

 Što za vas znači personalizirani pristup pacijentu? Znači li to na neki način educiranje pacijentice?

-To bi značilo da pacijentici treba posvetiti više vremena za razgovor i dijagnostičke postupke. Ispravno postavljena dijagnoza stresne inkontinencije ili nižih stadija prolapsa vodi boljem uspjehu zahvata. Kad se žena obrati svom doktoru, a nema neki veći anatomski defekt, tada će liječnik preporučiti vježbe, kolokvijalno  – Kegelove vježbe.Tada nastaju dva problema: ili liječnik nema vremena objašnjavati, ili nije vješt u objašnjavanju kako se one izvode. Samo jedna jedina rečenica nosi ključnu poruku: stegnite mišićje kao da voljno prekidate mokrenje i to činite barem tri do četiri puta dnevno po pet minuta. No nije samo navedena vježba dostatna. Svoje pacijentice educiram o spletu jednostavnih vježbi koje mogu biti vrlo zabavne ako se izvode u grupi. Naravno da postoje specijalizirane vježbe, a učinkovitost je bolja ako se izvode pod nadzorom fizioterapeuta. Dakle, vježbe su odličan terapijski postupak, ali samo ako se redovito izvode. U suprotnom problematika napreduje.

Bit svega je  – motiv! Ako žena nema motiv, neće nikada posegnuti za bilo kakvom pomoći ni konzultacijom. Zato je naša dužnost razotkriti problem i ohrabriti ženu u odluci o liječenju. U svakom slučaju, lasersko liječenje stresne inkontinencije je posljdnja neinvazivna metoda prije kirurškog zahvata bilo koje vrste, od nešto manje invazivnog postavljanja mrežice ili vrpce pod mokraćni mjehur do histerektomije.

Umjetnik karikaturist vidio je dr. Fistonića na ovaj način…

Koju uspješnost žena može očekivati nakon laserskoga zahvata za stresnu urinarnu inkontinenciju?

-Prvi sam u svijetu objavio studiju o uspješnosti liječenja stresne inkontinencije laserom. Posljednji u nizu znanstvenih članaka na tu temu objavio sam u prestižnom časopisu Lasers in Surgery and medicine. Rad je objavljen 23. siječnja ove godine. U njemu se bavim predviđanjem uspješnosti zahvata u individualnom smislu. Odnosno, izumio sam kalkulator koji odgovara na pitanje u kojoj mjeri individualna pacijentica može očekivati kliničko poboljšanje nakon laserskog zahvata. Rezultati su značajni u svim dobnim skupinama. Ipak,  bolji su rezultati u žena koje su mlađe od 47 godina, pate od srednjeg stupnja inkontinencije, prosječna težina djece koje je rodila iznosi više od 3600 grama, itd. Zaključak je jednostavan. Ranija dijagnostika i zahvat – bolji rezultat. Zahvat za sada ne pokriva HZZO, a cijena zahvata je oko  5000-7000 kuna, ovisno o problemtici , za tri zahvata i kontrole u okviru šest mjeseci.

Fotografije: Ognjen Karabegović, razgovarala Nera Karolina Barbarić

SVETI VID – 20 GODINA BOLNICE ZA 21. STOLJEĆE

Oftalmologiji su dali futuristički pravac, uveli mogućnost komfornoga kirurškoga liječenja, donijeli u regiju Excimer laser posljednje generacije, kojim ondje, na beogradskoj adresi Dobračina 27, „svijetu u malom“, djeluju svjetski poznati stručnjaci, nagrađivani i priznati od struke  – oni su Marina i Svetozar Dragović, poslovno-bračni par, koji već dvadeset godina razvija „SVETI VID“, bolnicu za 21. stoljeće,  u koju za dobrim vidom stižu pacijenti iz cijeloga svijeta…

Objavljeno: 15.12.2018.

„SVETI VID“ je regionalna bolnica u kojoj se rade kirurški zahvati koji su u svijetu standard. Osnivači bolnice doveli su u Beograd kirurgiju i oftalmološka rješenja za kojima se tragalo u inozemstvu

Kako je tim dr. med. Marine i Svetozara Dragovića  postavio “zlatni standard” svjetskoj oftalmologiji? Njih su dvoje jednostavno uspjeli! Na svjetskoj razini! Potvrdit će to cjelokupna svjetska oftalmološka scena. Ona, dr. med., medicinska direktorica Specijalne bolnice “SVETI VID”, i on, glavni ravnatelj i osnivač ove uspješne bolnice, kao bračno-poslovni par, nikada neće isticati sami sebe i svoje zasluge u formuli uspjeha “SVETOG VIDA”. I dok im brojni pacijenti, širom regije, preko medija, pronoseći svoja iskustva i zahvalu za spašeni vid, odaju priznanje, ovomu su uspješnom paru sinonim uspjeha vrhunski stručnjaci svjetskoga glasa, najmodernija oprema, timski rad, a zdravlje pacijenata im je, poput niti vodilje – na prvome mjestu. Brojne prve nagrade, što im ih je dodijelila svjetska oftalmološka struka, pokazale su da su ispunili svoju viziju i osmislili “zlatni standard” za sigurnu i kvalitetnu oftalmologiju te očnu kirurgiju, dostojnu suvremena čovjeka, a Specijalnu bolnicu “SVETI VID” zauvijek ucrtali na karti svijeta uz najpoznatije svjetske oftalmološke centre…

BOLNICA VRHUNSKIH STRUČNIH RJEŠENJA: Prije 20 godina, ideja osnivanja Specijalne bolnice “SVETI VID” zaživjela je u viziji gospodina Svetozara Dragovića, koji je kao menedžer sa svjetskim iskustvom krenuo sa stajališta da Beograd, cijela regija zapravo, trebaju suvremenu oftalmologiju, potpuno drugačiju od one koja je do tada bila dostupna. Pogotovo je htio zaobići stručnjake s konzervativnim shvaćanjima oftalmološke struke.

“Suvremeni čovjek, onaj 21. stoljeća” – kaže glavni ravnatelj Specijalne bolnice “SVETI VID”, Svetozar Dragović –  “uz napredak svih mogućih tehnologija, zreo je i za suvremenu oftalmologiju i za modernu očnu kirurgiju općenito, ali sigurnu i kvalitetnu, koja će osigurati pacijentima odličnu vidnu funkciju”. Prostor je to, smatrao je Svetozar Dragović, u kojemu će “SVETI VID”  postati mjestom koje nudi vrhunska kirurška rješenja, regionalni centar u kojem će se  pomicati granice očne kirurgije.

Vrhunski stručnjaci i savršena oprema zaštitni su znak Specijalne bolnice „SVETI VID“, u kojoj je  tijekom dvadeset godina uspješnoga rada dobar vid „našlo“ tisuće i tisuće pacijenata, djece i odraslih.

SVJETSKI SPECIJALISTI U BEOGRADU: “Od samoga smo početka u tim uključili vrhunske stručnjake iz svijeta”, kazuje dr. med. Marina Dragović, koja je medicinska direktorica “SVETOG VIDA”, ali i dio uspješnoga kirurškog liječničkog tima. “Zaobišli smo početničke korake učenja rada na vrhunskoj opremi, primjerice Excimer laseru. Naši su stručnjaci već bili u vrhu svjetske oftalmologije, svaki u svojem području ovladali su vrhunskom očnom kirurgijom, aparaturom i znanjima kojima se nitko u zemlji, okolici, pa ni u regiji, nije koristio. Uveli smo kirurgiju koja je u svijetu već postala standard, ali u nas nitko o tome nije ništa znao. Riječ je o vrhunskoj kirurgiji i rješenjima za kojima se tragalo u inozemstvu”, uvjerena je dr. med. Marina Dragović.

„Oftalmologiji smo dali suvremeni pravac – uveli smo fakoemulzifikaciju kao mogućnost komfornog kirurškog liječenja katarakte, primjenom ultrazvuka. To je kirurgija minimalnog reza bez šava”, kazuje nam također dr. med. Marina Dragović, “a pacijenti su oporavljeni već dan nakon zahvata. Istodobno, to je i jedan od postupaka korigiranja dioptrije, koji je zbog savršenstva izvođenja omogućio i binokularnu operaciju na oba oka u jednom danu. Uveli smo novi pristup operaciji katarakte u beba i djece, s ugradnjom leće, u cilju da se omogući razvoj vida u djece. Takvu operaciju obavljamo u beba starih tek mjesec do dva.”

Na pravodobnost takve operacije upozorava prof. dr. sci. Pavel Rozsival, kao i drugi stručnjak za dječju oftalmologiju u “SVETOM VIDU”, prof. dr. sci. Rudolf Autrata, koji tvrde da se operacija ne smije odlagati do polaska djeteta u školu, jer tada djetetu prijeti slabovidnost. Zastarjeli su stavovi, kažu ova dva svjetska stručnjaka iz Specijalne bolnice „SVETI VID“, kako treba čekati da katarakta sazrije, naprosto je takvo mišljenje vezano uz nepoznavanje mogućnosti suvremene kirurgije katarakte, odnosno problematike i specifičnosti dječje oftalmologije. Čak se 80 posto problema u djece, koji vode slabovidnosti ili sljepilu, može riješiti s optimalnim rezultatom, ako se uoče na vrijeme.

“Uveli smo kompletnu refraktivnu kirurgiju, laserske i kirurške korekcije dioptrije, potom i kirurgiju glaukoma, modificiranim tehnikama, čime su naši stručnjaci izbjegli komplikacije starih i agresivnih tehnika, a to je neopisivo važno samim pacijentima”, ističe dr. med. Marine Dragović. “Vitreoretinalna kirurgija, koja se ustvari nije dobro izvodila u dotadašnjim ustanovama, podignuta je na novu razinu, a započeli smo i liječenje keratoconusa te time smanjili potrebe za presađivanjem rožnice. Uveli smo također makularnu kirurgiju prvi put na ove prostore, a riječ je o vrlo preciznoj kirurgiji na dijelu mrežnice odgovorne za središnji vid. Od izuzetne su važnosti za detaljniju dijagnostiku baš naši suvremeni aparati, koji pokazuju fine detalje. Među prvima u svijetu počeli smo vrhunski kirurgiju implantacije umjetne rožnice kod pacijenata, kada je nemoguće izvesti presađivanje. Napravili smo kombinirane operacije katarakte u pacijenata s umjetnom rožnicom, što je također

nagrađeno u svijetu, a AAO (Američka oftalmološka akademija) ovaj jedinstven primjer kirurgije koristi kao edukativni prikaz drugima.“

Dr.med. Marina Dragović, medicinska je direktorica i dio uspješnogakirurškoga liječničkoga tima Specijalne bolnice „SVETI VID, tvrdi kako je uspjeh i u tomu što su od samoga početka u tim uključili vrhunske stručnjake iz svijeta.

VRHUNSKI TEHNOLOŠKI STANDARDI: Svetozar Dragović prepoznao je potencijale svjetskih stručnjaka, ali i novog aparata Excimer laser, koji je inače  proglašen najboljim laserom za korekciju dioptrije s trostrukom prvom nagradom: za vrhunsku tehnologiju, kvalitetu oftalmoloških procedura – preciznost, brzinu i trajnost rezultata i za dizajn.. I, dok je svijet tek ocjenjivao i procjenjivao – u renomiranoj su beogradskoj Specijalnoj bolnici “SVETI VID”, na adresi Dobračina 27, među prvima uvrstili Excimer laser u refraktivnim

laserskim procedurama. Isti su tehnološki bum, s Excimerom u svojoj praksi, učinili i prije 20 godina, kada su, otvaranjem Centra za refraktivnu kirurgiju, bili pravi “pioniri” i utemeljitelji kvalitetne oftalmologije, pravi edukatori u usvajanju ispravnih stavova i “timinga” oftalmoloških zahvata ne samo u odraslih, već i u djece. Excimer laser je najpopularniji laser po ocjeni oftalmologa i pacijenata – a s time se slažu i vrhunski stručnjaci Specijalne bolnice “SVETI VID”,  koji ga godinama uspješno koriste u praksi. “Ovo je pouzdan, najmanje invazivan i najbrži laser na svijetu”, tvrde, “koji ima nevjerojatne mogućnosti dvostruko bržeg sustava za automatsko praćenje i najfinijih, na prvi pogled neprimjetnih, pokreta oka (eye-tracker), s maksimalnim centriranjem”. Time se omogućava stalno precizno navođenje i održavanje laserskog snopa unutar zone koja se remodelira, a u sustavu je i automatsko mjerenje debljine rožnice u svakom trenutku laserskoga zahvata. To je laser koji je mnogim pacijentima trajno vratio vid.

“Dijagnostičkim se postupkom, pored redovitih mjerenja, u cijelosti sagledava optički aparat oka, sa svim svojim nepravilnostima i eventualnim abnormalnostima, posebice kad je riječ o nepravilnostima rožnice. Na taj se način unaprijed određuje model pristupa koji pacijentu subjektivno najbolje odgovara – to i jest bit individualnoga pristupa, saznajemo od ovih renomiranih stručnjaka, čiji je rad prepoznala i nagradila svjetska elita oftalmološke struke. Laserske se intervencije u korekciji dioptrije primjenjuju u situacijama kad za to postoji indikacija, a to je posebice važno u korekcijama dioptrije u djece.  

PRIZNANJA STIŽU IZ SVIJETA: Specijalna bolnica “SVETI VID”, nema dvojbe, svjetski je igrač na oftalmološkoj sceni, svjestan je toga i glavni ravnatelj Svetozar Dragović, a ništa manje nije ni očekivao otkako je osnovao ovu ustanovu. A kada su njegovi oftalmolozi 2006. godine u Cannesu dobili prvu nagradu u svijetu za operaciju u zadnjem segmentu oka – bio je to tek početak zlatnog niza prvih nagrada koje im je dodijelila oftalmološka struka.

“U Mumbaju smo 2008. dobili prvu nagradu u svijetu za operaciju katarakte”, s ponosom ističe dr. med. Marina Dragović, koja je tada i sama bila dio pobjedničkog tima, s prof. dr. Pavelom Rozsivalom na čelu, kojeg inače smatraju vrhunskim europskim kirurgom za očne bolesti, a koji je pokazao savršen kirurški pristup kod dotad nerješivih problema u oftalmologiji i daljnje mogućnosti fakoemulzifikacije u rješavanju problema ozlijeđenog oka, koje je godinama bilo bez funkcije. Zlatni se niz prvih nagrada nastavio 2013. godine u Milanu, na najvećem svjetskom kongresu za operaciju katarakte i refraktivnu kirurgiju, saznajemo, a “Zlatna statua” je i opet stigla u prave ruke. Potpuno zasluženo.

“Niz godina i puno truda uložili su naši liječnici u binokularnu kirurgiju katarakte, koju smo primjenjivali na raznim uzrastima, od beba do najstarije populacije. U djece se, naime, time stječu uvjeti za razvoj binokularnog vida, a u  odraslih se ponovno vraća binokularna funkcija, koja je zbog katarakte nestala”, objašnjava nam dr. med. Dragović. „Stare metode nisu poznavale ovo načelo zato što se radilo o kirurgiji velikog reza, s brojnim rizicima i komplikacijama, pa se stoga mjesecima, a ponekad i godinama, čekalo na operaciju drugog oka. Najgore je što u tom razdoblju pacijent nije imao binokularni vid, što se negativno odražavalo na snalaženje u prostoru i kompletno psihičko stanje pacijenta i kvalitetu njegova života.

Revolucionarna kirurgija katarakte s minimalnim rezom, bez šava, u strogo kontroliranim uvjetima izvođenja, koju rade liječnici s golemim iskustvom i sigurnom rukom, s kojom su dosad operirali desetke tisuća pacijenata  – ono je što želi svaki pacijent. A mi mu to možemo omogućiti.”

Nakon što je stručnjak iz „SVETOG VIDA“, pred svjetskim auditorijem oftalmologa, pokazao binokularnu kirurgiju u različitim slučajevima katarakte, s pratećom problematikom, od glaukoma, različitih sindroma, nakon vitrektomije i slično – svjetski su autoriteti bili oduševljeni i nagradili su tu inovativnost. K tome, prof. dr. sc. Rozsivalu iz Mumbaja stigla je i Zlatna medalja za izuzetan doprinos svjetskoj oftalmološkoj struci. “Veliko je to priznanje i njemu i našoj Specijalnoj bolnici “SVETI VID”, ponosno ističe dr. med. Dragović.

Osnivač i glavni menedžer Specijalne bolnice „SVETI VID“, Svetozar Dragović, prepoznao je potrebe u regionalnoj oftalmologiji, kao i potencijale  svjetskih stručnjaka, ali i mogućnosti nove tehnologije…

NAGRADE ZA IZVRSNOST: “Nagrade su nam, dakle, veoma važne, tvrdi generalni ravnatelj Svetozar Dragović, “jer su odraz svega što smo započeli i ostvarili tijekom svih ovih godina. One su nam putokaz i potvrda da smo odabrali pravi put i da je, makar bila riječ o jednom pacijentu kojemu je vraćen vid, vrijedno boriti se za taj najdragocjeniji osjet. A na listi onih kojima smo pomogli s njihovim očnim problemima tisuće su ljudi, a svakim ih je danom sve više, jer mnogi dolaze iz drugih ustanova gdje nisu uspjeli riješiti njihov problem. Dolaze nam s najnevjerojatnijim pričama o nemogućnosti zahvata, godinama života ili u mraku sljepila i magli slabovidnosti, a sve to zbog neznanja i nestručnosti nekih očnih liječnika, koji su sa svojim usavršavanjem stali prije dva desetljeća. Oftalmologija, međutim, ide naprijed, razvija se i ono što se nekad činilo nemogućim, danas je, zahvaljujući vrhunskoj opremi – moguće”.

Između brojnih nagrada za izvrsnost „ SVETOM VIDU“
 jest i ona najnovija, za izvanredna kirurška rješenja,
 dodijeljena na Internacionalnom kongresu inovativne
oftalmologije, u Mumbaju, srpanj 2018.

Moguće je to čak i za one pacijente koji, zbog lošeg materijalnog stanja, misle da si ovakav zahvat, u vrhunskoj klinici poput “SVETOG VIDA”, ne mogu priuštiti. “Ali, mogu! I dobrodošli su svi koji imaju probleme s očima”, poručuje gospodin  Dragović, “a velik je broj onih koje operiramo kroz brojne humanitarne akcije, besplatno. Na taj smo se način profilirali kao klinika za čovjeka s imenom i prezimenom, svakom našem pacijentu pristupamo individualno i s mnogim našim pacijentima, a i danas smo prijatelji i pratimo njihov razvoj i život. A to je život s lijepim i zdravim pogledom na svijet.”

Na svjetskom kongresu oftalmologa, održanom u
Mumbaju 2008. godine, Specijalnoj bolnica
„SVETI VID“ pripala je prva nagrada za kirurgiju
prednjeg segmenta oka ( EYE ADVANCE).
Na internacionalnom kongresu inovativne oftamologije,
Pavelu Rozsivalu i dr. Marini Dragović uručena je
Prva nagrada za prikazani rad u oblasti inovacija
 u oftalmologiji, operaciju katarakte kroz umjetnu rožnicu.
Prva nagrada za operaciju binokularne katarakte,
 Milano 2013.

Tekst: Dolores Hrženjak