VRIJEME JE ZA NJEGU DRVOM!

Maderoterapija, odnosno terapija drvenim predmetima, anticelulitna masaža i oblikovanje tijela, nazivom potječe iz Kolumbije i temelji se na upotrebi anatomski dizajniranih alata od drveta koji čine terapiju posve  prirodnom, bez alergijskih reakcija na kožu. Kao terapija, to je ustvari alternativa redovnoj masaži za klijente s nerazmjernim masnim naslagama i celulitom, ali i estetskoj, terapeutskoj i masaži lica ...

Objavljeno: 10.02.2019.

Njega kože i dijelova tijela zahvaćenih celulitom postiže se posebno dizajniranim drvenim   instrumentima, čiji reljefi su stručno rukom izrađeni.

Alternativna, dakle, terapija, tisućljetnog podrijetla, koja potječe iz orijentalnih kultura, gdje se koriste drveni elementi za masažu s višestrukom svrhom, pomažući na taj način zdravlju, ali i opuštanju, nazvana je jednostavno  – maderoterapija (španjol. madera-drvo, terapia – terapija). Dizajn materijala koji se upotrebljavaju u načelu je rustikalan, pa je prije bilo vrlo teško rukovati njime, jer je njegova primjena imala ozbiljne teškoće zbog reljefnoga oblika  i težine drva, ali i to jer se alat teško prilagođavao različitim oblicima tijela.  

Povijest maderoterapije, odnosno liječenja drvom, poznata je u orijentalnim kulturama već više tisuća godina, a svojom je širokom primjenom dopuštala uporabu elemenata od drva u različitim postupcima fizičkog oporavka, primjerice – kod bolova u mišićima, ali i u svrhu postizanja energetske i mentalne ravnoteže. Danas, u 21. stoljeću znanost podržava ovu terapiju kako bi pronašla sličnosti u kemijskom sastavu ljudskog bića i drva, odnosno kako bi se postigla savršena ravnoteža u prirodi čovjeka zahvaljujući svojstvima koja drvo daje.

Primjena maderoterapije podređena je protokolu koji pacijent zahtijeva, a prvenstveno je osmišljena za   poboljšanje zdravlja, a potom i za njegu tijela i opuštanje.

 NOVA STARA GRANA ALTERNATIVE:  Nakon godina studija i istraživanja, stručnjaci u području alternativnih terapija u Kolumbiji (gdje je naziv prvi put i upotrijebljen) dali su „život“ ovoj tisućljetnoj tehnici krajem prošloga stoljeća, osmislivši nanovo reljefnost drvenih elemenata  koji odgovaraju anatomiji tijela, a koji se mogu koristiti izravno na koži. Na profesionalnom planu  estetike i zdravlja, učinjena terapija postala je najučinkovitija tehnika u različitim estetskim i relaksacijskim postupcima.

Maderoterapija, odnosno terapija drvenim predmetima, anticelulitna masaža i oblikovanje tijela, temelji se na upotrebi anatomski dizajniranih alata od drveta koji čine terapiju posve prirodnom bez alergijskih reakcija. Ta je terapija alternativa redovnoj masaži za one s nerazmjernim masnim naslagama i celulitom. Prednost korištenja specijalno dizajniranih drvenih instrumenata omogućuje intenzivan pritisak na vlaknasti celulit i uklanjanje masnih naslaga zajedno s drugim toksinima.

Tehnika maderoterapije uključuje niz pokreta koji se ponavljaju s više od deset različitih drvenih instrumenata. Primjenjujući te instrumente na mišiće, masne naslage i na celulit, stimulira se limfni sustav tijela i time ga se oslobađa od nakupljenih toksina. To oslobađanje od toksina stimulira pak metabolizam za sagorijevanje masti, uništavaju se otporni džepovi celulita, smanjuje oticanje kože te izglađuje pojava narančine kore. Rezultati maderoterapije tehnički su dokazani kao najučinkovitiji neinvazivni postupak s vidljivim rezultatima na samom početku terapije.

Drveni alati za maderoterapiju izrađeni su tako da djeluju anatomski. Presvučeni su prirodnim sastojcima, s ugodnim mirisima, a primjenjuju se u skladu s anatomijom korisnika i prema onome što treba tretirati. Trenutno je u trendu toniranje, profiliranje dijelova kože (uklanjanje celulita) i redefiniranje figure.

PREDNOSTI I TEHNIKE MADEROTERAPIJE: Među najvažnijim učincima maderoterapije smatra se to što: poboljšava cirkulaciju krvi; uređuje cirkulaciju limfe; tonizira i učvršćuje slojeve kože; poboljšava proizvodnju kolagena i vitamina E, koji su nezamjenjivi sastojci za kvalitetu kože i koji se tijekom godina gube. Zatim – obnavlja emulziju kože; revitalizira i reaktivira živčani sustav; jača psiho-motorički sustav; poboljšava tonus mišića; uklanja pojavu celulita (panniculosis); potiče duboko opuštanje i regulira energetske centre…  

Mnogima će biti značajno i to što poboljšava disanje, postupno ublažava simptome nekih bolesti, što je sekundarni čimbenik masaže. Jača, također, imunološki sustav i, možda najznačajnije – smanjuje lokalne masti te postiže  savršenu sinergiju između duha i tijela.

Ova tehnika ima visok postotak djelotvornosti u eliminaciji celulita, pa se u novije vrijeme intezivno koristi kao anticelulitna terapija za masažu u estetske svrhe, jer uklanja, primjerice, rupice u stražnjici ( koja je zbog gravitacije izgubila tonus ili čvrstoću) i bedrima te kožu čini glatkom i zdravom.

Dizajn svakog korištenog elementa maderoterapije omogućuje stimuliranje različitih slojeva debljine kože, trajno uklanjanje simptome narančine kore, a   rezultati se mogu vidjeti nakon prve primjene, bez obzira na stupanj nakupljanja masti, čak i u zonama edema, koje se mogu liječiti bez problema i bez oštećenja tkiva.  

NJEGA LICA I GRUDI: Odgovarajući tretman za oblikovanje dojki i povećanje grudi, smanjenje dvostruke brade, reafirmacija lica, toniranje i slabljenje ekspresijskih linija zasnovan je na instrumentima osmišljenim kako bi se postigli vrlo vidljivi rezultati bez oštećenja ili promjena na koži. Posrijedi je stopostotna prirodna neinvazivna tehnika, pomoću koje se željeni učinak postiže  na prirodan način i bez negativnih nuspojava.

RELAKSACIJA I ELIMINACIJA STRESA:  Maderoterapijski tretman za opuštanje, temeljen također na drvenim elementima i ciljanom masažom, opušta i smanjue razinu stresa, a vrlo je djelotvoran kod osoba izloženih jakim fizičkim naporima ili kod onih s prekomjernom tjelesnom težinom. Posebno namijenjenim instrumentima  duboko se stimulira svaki mišić, ublažavaju bolovi u mišićima i zglobovima, otklanja nelagoda. Prednosti su bezbrojne, jer stimulans u koži omogućavaopuštanje, izjednačavanje energetskih centara i poboljšavanje neuromišićnog i fiziološkog stanja.

Primjena maderoterapije podređena je protokolu koji pacijent zahtijeva, a prvenstveno je osmišljena za poboljšanje zdravlja, pa je alternativna grana komplementarne medicine, refleksologija, po uzoru na maderoterapiju, obogaćena terapijom  za opuštanje primjenom drvenih elemenata za izvođenje refleksoloških masaža, kako bi se pacijent opustio i smanjio stupanj stresa.

Masseur treating patient with therapeutic massage treatment

 MADEROTERAPIJA  LICA:  Terapija pomlađivanja i njege lica, vrata i dekoltea, zasnovana na maderoterapiji, savršen je izbor za one koji masažom žele opustiti um i mišiće lica, dobra je za ljude koji imaju migrene, kao i za one koji puno vremena provode radeći pred računalom, pa imaju problema s vidom.  Terapija je neinvazivna metoda u kojoj se tretiraju bore, lice postaje svjetlije i bez toksina. Pomoću drvenih instrumenata prodire se duboko u kožu kako bi se remodeliralo lice, aktivirali fibroblasti i proizveli više kolagenskih i elastičnih vlakana. Određeni pokreti utječu na mišićno tkivo, cirkulacijski i limfni sustav koji povećava opskrbu hranjivim tvarima i kisikom u stanicama.

Terapije se mogu koristiti kao dio klasičnog tretmana, gdje će svaki pojedinačni  postupak imati svoj učinak. Za konkretniji rezultat, preporučljivo je napraviti 6 – 10 masaža u jednoj seriji, svaki drugi dan. Ako ste stariji od 50 godina, seriju treba ponoviti sljedeći mjesec, nakon čega valja stanje i održavati. Trajanje terapije (30 minuta)  uključuje i piling. 

Tretmani se primjenjuju u principu 10 puta u jednoj seriji. Prvi rezultati mogu se očekivati ​​nakon nekoliko masaža, ali za stvarne i dugoročne učinke mora se postići najmanje tri serije. Masaže se obavljaju svaki dan. Ako postoje osjetljiva i bolna područja, prve tri masaže mogu se obavljati svaki drugi dan, a zatim nastaviti svaki dan. Masaža može trajati 30 minuta, kada se liječe noge i gluteus. Ako su uključeni trbuh i struk, tretman traje 45 minuta.

 NEKE UPUTE ZA DOBRU MADERATERAPIJU:  Maderoterapija se nepreporučuje trudnicama, dojiljama i ženama koje su upravo rodile ili još doje, njima se savjetuje sačekati najmanje 4 mjeseca kako bi obnovile hormonsku ravnotežu i nakon toga tek postigle puni učinak terapije. Također, maderoterapija se ne preporučuje osobama s izraženim kapilarama i venama.   Prvih nekoliko masaža može biti bolno, a onda tretmani postaju vrlo opuštajući.Modrice nisu inherentne ovoj vrsti masaže, ali se mogu pojaviti u preosjetljivosti u prvoj seriji, kao i u nestručnom  rukovanju drvenim instrumentima, jer maderoterapija je neinvazivni postupak koji koristi drvene alate kako bi stimulirao svako područje tijela bez uzrokovanja oštećenja tkiva, savršeno za tretiranje svakog dijela tijela i živčanoga sustava, stvarajući mir, emocionalno blagostanje.  

TERAPIJA IZ PRIRODE: Pravo podrijetlo maderoterapije  izgubljeno je u magli vremena. U orijentalnoj tradiciji bilo je tipično koristiti se različitim vrstama masaža (tuina, tajlandska masaža, itd.) Alati za postizanje željenih rezultata bili su – kamenje, bambus i drvo, a i danas su to elementi koji se lako pronalaze u prirodi i koji sadrže vibracije što su u skladu s ljudskom prirodom i zemljom.

Međutim, prototipovi modernih valjaka rođeni su u Punkt Rolleru, u Njemačkoj, oko 1920. godine, zahvaljujući tvrtki “Mark on the Brow”, i namijenjeni su bili za samomasažu, a izrađeni od gumenih i drvenih ručki. Zbog materijala koji nisu pogodni za masažu i činjenice da su dizajnirani za samomasažu, kratko su se upotrebljavali  i njihov potencijal nije bio u potpunosti shvaćen. Korištenje ovih alata naknadno je preuzeto i produbljeno. Pravo značenje drvenih alata, pomagala, za masažu prvi je ozbiljno shvatio Wilson Patino, koji u Kolumbiji i širom Južne Amerike podučava ovu tehniku, ​​gdje je danas vrlo poznat i čija su iskustva često korištena. Zajedno s masažom koja se izvodi tehnikom maderoterapije, uvijek mora, kao osnova, biti prisutna dobra masaža, izvedena rukama, koja priprema tijelo za primanje različitih alata, kako bi se postigli najrazličitiji rezultati.  

 Instrumenti maderoterapije, rekli smo, izrađuju se od drva, točnije bukovine ili cedrovine, na zanatski način. Potpuno su bez kemijskih otapala, akrilne, vinilne, alkidne i biocidne smole. Obrađeni su na tradicionalan način i presvučeni ekološkim impregnacijama. Impregnant je formuliran isključivo s prirodnim sirovinama, biljnim i eteričnim uljima, biljnim smolama, pčelinjim voskom, obojenim zemljom, a ima ugodne i bazaltne mirise.

 O DRVENIM INSTRUMENTIMA:

 Glatki valjak – prvi je od drvenih elemenata i najvažniji u terapiji. Njegova primjena omogućuje aktiviranje cirkulacijskog sustava, limfnog sustava, stimulira periferni živčani sustav, koji je osnova relaksacije, a reducirajući tretman olakšava eliminaciju površinskih adipocita u hipodermi. Pogodan je za sve tretmane tijela.

Ploča za oblikovanje – jedan je od najboljih instrumenata stvorenih za toniranje, profiliranje najtežih dijelova kože i redefiniranje figure. Omogućava  reafirmaciju slojeva kože, duboko isušujući masnoću koja se uklanja iz adipocita prema najbližem čvorištu. Ploča za kalupljenje olakšava povratnu cirkulaciju i osobito pomaže u problemima disanja.

Švedski kup – posljednji element estetske terapije. Njegovo djelovanje na kožu omogućuje smanjenje lokalizirane adipoznosti, stvaranje oblika struka, leđa, trbuha i toniranje te podizanje stražnjice; uklanja višak tekućine koji je ostao nakon pražnjenja pločom za oblikovanje. Idealan je za oblikovanje i ocrtavanje stimuliranog područja na kraju primijenjenog postupka, oporavlja glatki izgled kože i konačno daje primjetan izgled pomlađivanja.

 Svaki upotrijebljeni element ispunjava određenu funkciju, ali s istim principom koji smanjuje i mobilizira akumuliranu masnoću u najbliže limfne čvorove područja koje se liječi. Masaže napravljene tehnikom maderoterapije ne uzrokuju bol ili nelagodu, unatoč pritisku na područje u kojem su učinjene, osim što su napravljene na spor način i, zahvaljujući pritisku adipocita, one se prazne i počinju se mobilizirati kako bi se kasnije izbacile kroz prirodne mehanizme poput mokrenja.

Za razliku od drugih tehnika koje oblikuju tijelo i smanjuju centimetre, maderoterapija ima vrlo malo rezervi. Naime, tom postupku se ne mogu podvrći osobe s edemima, oteklinama uzrokovanim nakupljanjem tekućina u tkivima, što se obično javlja zbog viška soli ili natrija,osobe s opekotina, a pogotovo ne osobe sa simptomima bolesti bubrega i zatajenja srca. Primjenjujući je izravno na kožu, ovu terapiju ne mogu obavljati ni oni koji imaju dermatitis ili općenito kožne bolesti. Međutim, ljudi s hipertenzijom nemaju nikakvih problema kada je u pitanju maderoterapija. Važno je naglasiti da takva tehnika kontakta s tijelom ne bi trebala biti učinjena na površinama zglobova, a još manje na kralješnici. Maderoterapija se radi na masnom tkivu i njezin je isključivi cilj – smanjiti neugodnosti i oblikovati.