DELICIJE S BATATOM a la Pustara Višnjica

Za većinu recepata kao baza koristi se pire od batata (narančastog mesa), koji se priprema na slijedeći način: batat u kori peče se na 170ºC otprilike sat vremena. Nakon hlađenja, oguli se batat te pasira. Od tako pripremljena pirea prigotovljavaju se skoro sva jela za koja navodimo recepte…

Obavljeno: 10.11. 2018.

Krem juha od batata
  • KREM JUHA OD BATATA     

PRIPREMITE ( za 6 osoba):

  • 1,8 l vode
  • 400 g pirea od batata
  •  3 povrtne kocke
  • 100 g svježeg batata
  • 50 g maslaca
  •  mljeveni bijeli papar
  • sol, papar

POSTUPAK:

U vodi zakuhati pire od batata i povrtne kocke. Začiniti mljevenim bijelim paprom. Svježi batat isjeckati na manje kocke, sotirati na maslacu i začiniti po želji. Pred kraj kuhanja dodati kockice batata u juhu.

Savjet više: Umjesto kockica batata možete priložiti i kockice tostiranoga kruha ili juhu garnirati po vlastitu nahođenju.

Kruh od batata
  • KRUH OD BATATA  

PRIPREMITE (za 12 osoba):

  • 2 kg mekog brašna
  • 300 g pirea od batata
  • 100 g soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 l mlake vode
  • 2  kvasca
  • 2 dcl ulja

POSTUPAK:

U mlaku vodu umiješati šećer te dodati kvasac. U posudu za miješanjestaviti brašno, sol, pire od batata i ulje. Umijesiti meko i podatno tijesto te ga podijeliti na 3 jednaka dijela. Oblikovati kruh po želji, zasjeći po površini, poškropiti vodom te peći 40 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC. Nakon pečenja premazati kruh uljem i vodom.

Njoki od batata
  • NJOKI OD BATATA  

PRIPREMITE:

  • 700 g oštrog brašna
  • 700 g mekog brašna
  • 5 jaja
  • 1 dcl ulja
  • 50 g soli
  • 300 g pirea od batata

POSTUPAK:

Navedene sastojke umijesiti u podatno tijesto, razvaljati na željenu debljinu te rezati njoke. Oblikovane njoke kuhati u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Kroketi od batata
  • KROKETI OD BATATA  

PRIPREMITE:

  • 700 g oštroga brašna
  • 700 g mekog brašna
  • 200 g gnječenog krumpira
  • 100 g pirea od batata
  • 50 g soli
  • 1 dcl ulja
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • Krušne mrvice po potrebi

POSTUPAK:

Od navedenih sastojaka umijesiti podatno tijesto te oblikovati krokete. Pri oblikovanju radnu površinu obilno posuti krušnim mrvicama. Nakon oblikovanja, krokete pržiti u dubokoj masnoći.

Pire od batata
  • PIRE OD BATATA  

PRIPREMITE:

  • 1 kg krumpira
  • 0,5 kg batata s narančastim mesom
  • 100 g maslaca
  • 2 dcl mlijeka
  • sol po želji

POSTUPAK:

Skuhati krumpir i batat (zasebno) u dosta vode. Sjediniti ih, začiniti po ukusu, umiješati omekšali maslac te mlako mlijeko. Sve dobro izraditi mikserom na većoj brzini.

Kolač od batata
  • KOLAČ OD BATATA          

PRIPREMITE:

  • 720 g batata s narančastim mesom
  • 2 l mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 200 g gustina
  • 2 listića bezbojne želatine
  • 5 dcl vrhnja za šlag
  • kore za kolač

POSTUPAK:

Kuhane batate propasirati. Želatinu namočiti u hladnoj vodi. U većem loncu zakuhati mlijeko, šećer, vanilin šećer i pire od batata te dobro promiješati.  Kad zakipi, kuhati još 2-3 min, stalno miješajući.

Umutiti puding prema uputama proizvođača s dodatkom gustina. Dodati puding u mlijeko s ostalim sastojcima. Kad zakipi, kuhati još 4-5 min stalno miješajući. Skloniti s vatre, pa dodati želatinu i ostaviti da se ohladi. Umutiti čvrst šlag te dodati u ohlađenu kremu.

Kremu isipati na koru za kolač, poklopiti drugom korom i posipati šećerom u prahu. Također, možete na kremu staviti šlag te čokoladnu glazuru, a ne gornju koru.

Štrudla s batatom i jabukama
  • ŠTRUDLA S BATATOM I JABUKAMA  

PRIPREMITE (za 12 osoba):

  • 500 g kora od vučenog tijesta
  •  1 kg jabuka
  •  0,5 kg batata
  • cimet po ukusu
  • šećer po ukusu
  • 20 g vanilin šećera
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl gazirane mineralne vode
  • 50 g maslaca
  • šećer u prahu za posipanje

POSTUPAK:

Batat i jabuke naribati na ribežu. Začiniti šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Kore za štrudlu poškropiti uljem i gaziranom vodom te puniti pripremljenim nadjevom od jabuka i batata. Savijati štrudlu, slagati u podmazani pleh, premazati kistom rastopljenim maslacom te peći u prethodno zagrijanoj pećnici 25 min na 170 ºC. Ispečenu štrudlu sjeći na željene komade te posipati šećerom u prahu.

Krema od batata i naranče
  • KREMA OD BATATA I NARANČE

PRIPREMITE (za 6 osoba):

  • 1 kg  pirea od batata
  • 2 dcl soka od naranče
  • 3 dcl vode
  • 300 g šećera
  • 2 štapića cimeta
  • 4 žutanjka
  • 50 g nara
  • 1 žlica naribane narančine korice
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

POSTUPAK:

U srednje velikoj posudi pomiješati sok naranče, vodu, šećer i cimet. Kad prokuha, smanjiti temperaturu i kuhati dok se smjesa ne počne hvatati za žlicu, oko 7 minuta. Maknuti s vatre i maknuti štapiće cimeta.

U veliku posudu postupno umiješati sirup od soka naranče u pire od batata. Kuhati na srednjoj vatri dok se smjesa ne počne odvajati od posude. Oko 100 g ove smjese miksati sa žutanjcima, pa sve zajedno pomiješati sa smjesom u posudi. Dodati ostale sastojke i kuhati, miješajući, još 5 min. Žlicom staviti u posude za serviranje deserta.

Fino pecivo od batata
  • FINO PECIVO OD BATATA

PRIPREMITE:

  • 1 kg mekog brašna
  • 300 g pirea od batata
  • 1 kvasac
  • 0,25 l mlake vode
  • 0,25 l mlakog mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • sol
  • sezam, kim, lanene sjemenke ( po želji)  
  • 1 žutanjak

POSTUPAK:

Vodu i mlijeko izmiješati, pa dodati kvasac i šećer. U međuvremenu prosijati brašno, dodati pire od batata i sol, a zatim mješavinu vode, mlijeka i kvasca. Umijesiti meko tijesto i pustiti da miruje. Nakon sat vremena premijesiti i oblikovati pecivo. Složiti na podmazani pleh, premazati žutanjkom, posoliti, pa po želji posipati sezamom, kimom ili ruzmarinom. Peći 35 min na 170ºC.

ZLEVANKA (PROJA) OD BATATA 

PRIPREMITE:

  • pirea od batata sa narandžastim mesom (otprilike 0,5 kg batata)
  • dcl kukuruznog brašna
  •  2 dcl mekog brašna
  •  2 dcl mlijeka
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl šećera
  • 1 cijelo jaje
  • 1 vanil šećer
  • 1 prašak za pecivo

POSTUPAK:

Batate ogulite, narežite na kockice i kuhajte ih dok ne omekšaju (probajte tankom iglom za pletenje, ako su mekani, gotovi su), procijedite ih i izradite pjenjačom u pire. Uključite pećnicu na 180 C i ostavite da se grije. Sve sastojke stavite u posudu i dobro pjenjačom izmiješajte. Tepsiju promjera 30×20 cm obložite masnim papirom za pečenje, izlijte smjesu i poravnajte je nožem, ili je samo onako protresite da se poravna.

Zlevanku stavite peći u pećnicu na 40 minuta.  

Pečenu zlevanku po želji možete posuti šećerom u prahu, ali dovoljno je slatka i bez toga.

POSTUPAK:

U visoku posudu istresite pire od batata, dodajte sok od naranče, vodu, šećer, žutanjke i ekstrakt od vanilije. Sve dobro promiješajte, pa izmiksajte na srednjoj brzini.

U dobivenu smjesu dodajte nar, narančinu koricu, ostruganu vaniliju sa štapića.

Još jednom dobro promiješajte. Kratko miksajte na najmanjoj brzini.

Dobivenu smjesu ulijte u prikladne čaše ili posudice. 

Po ukusu možete garnirati šlagom ili ploškama od naranče.

Poslužite!

Batat se u pripremanju ovih jela ni ne osjeti, ali zato ove zime možete biti sigurni – jedete li batat – da ćete pucati od zdravlja, jer batat je najbolji upravo zimi.  

Fotografije:  Tekst i fotografije Nera Karolina Barbarić, Arhiv Restorana Pustara Višnjica