DELICIJE S BATATOM a la Pustara Višnjica

Za većinu recepata kao baza koristi se pire od batata (narančastog mesa), koji se priprema na slijedeći način: batat u kori peče se na 170ºC otprilike sat vremena. Nakon hlađenja, oguli se batat te pasira. Od tako pripremljena pirea prigotovljavaju se skoro sva jela za koja navodimo recepte…

Krem juha od batata
  • KREM JUHA OD BATATA     

PRIPREMITE ( za 6 osoba):

  • 1,8 l vode
  • 400 g pirea od batata
  •  3 povrtne kocke
  • 100 g svježeg batata
  • 50 g maslaca
  •  mljeveni bijeli papar
  • sol, papar

POSTUPAK:

U vodi zakuhati pire od batata i povrtne kocke. Začiniti mljevenim bijelim paprom. Svježi batat isjeckati na manje kocke, sotirati na maslacu i začiniti po želji. Pred kraj kuhanja dodati kockice batata u juhu.

Savjet više: Umjesto kockica batata možete priložiti i kockice tostiranoga kruha ili juhu garnirati po vlastitu nahođenju.

Kruh od batata
  • KRUH OD BATATA  

PRIPREMITE (za 12 osoba):

  • 2 kg mekog brašna
  • 300 g pirea od batata
  • 100 g soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 l mlake vode
  • 2  kvasca
  • 2 dcl ulja

POSTUPAK:

U mlaku vodu umiješati šećer te dodati kvasac. U posudu za miješanjestaviti brašno, sol, pire od batata i ulje. Umijesiti meko i podatno tijesto te ga podijeliti na 3 jednaka dijela. Oblikovati kruh po želji, zasjeći po površini, poškropiti vodom te peći 40 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC. Nakon pečenja premazati kruh uljem i vodom.

Njoki od batata
  • NJOKI OD BATATA  

PRIPREMITE:

  • 700 g oštrog brašna
  • 700 g mekog brašna
  • 5 jaja
  • 1 dcl ulja
  • 50 g soli
  • 300 g pirea od batata

POSTUPAK:

Navedene sastojke umijesiti u podatno tijesto, razvaljati na željenu debljinu te rezati njoke. Oblikovane njoke kuhati u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Kroketi od batata
  • KROKETI OD BATATA  

PRIPREMITE:

  • 700 g oštroga brašna
  • 700 g mekog brašna
  • 200 g gnječenog krumpira
  • 100 g pirea od batata
  • 50 g soli
  • 1 dcl ulja
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • Krušne mrvice po potrebi

POSTUPAK:

Od navedenih sastojaka umijesiti podatno tijesto te oblikovati krokete. Pri oblikovanju radnu površinu obilno posuti krušnim mrvicama. Nakon oblikovanja, krokete pržiti u dubokoj masnoći.

Pire od batata
  • PIRE OD BATATA  

PRIPREMITE:

  • 1 kg krumpira
  • 0,5 kg batata s narančastim mesom
  • 100 g maslaca
  • 2 dcl mlijeka
  • sol po želji

POSTUPAK:

Skuhati krumpir i batat (zasebno) u dosta vode. Sjediniti ih, začiniti po ukusu, umiješati omekšali maslac te mlako mlijeko. Sve dobro izraditi mikserom na većoj brzini.

Kolač od batata
  • KOLAČ OD BATATA          

PRIPREMITE:

  • 720 g batata s narančastim mesom
  • 2 l mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 200 g gustina
  • 2 listića bezbojne želatine
  • 5 dcl vrhnja za šlag
  • kore za kolač

POSTUPAK:

Kuhane batate propasirati. Želatinu namočiti u hladnoj vodi. U većem loncu zakuhati mlijeko, šećer, vanilin šećer i pire od batata te dobro promiješati.  Kad zakipi, kuhati još 2-3 min, stalno miješajući.

Umutiti puding prema uputama proizvođača s dodatkom gustina. Dodati puding u mlijeko s ostalim sastojcima. Kad zakipi, kuhati još 4-5 min stalno miješajući. Skloniti s vatre, pa dodati želatinu i ostaviti da se ohladi. Umutiti čvrst šlag te dodati u ohlađenu kremu.

Kremu isipati na koru za kolač, poklopiti drugom korom i posipati šećerom u prahu. Također, možete na kremu staviti šlag te čokoladnu glazuru, a ne gornju koru.

Štrudla s batatom i jabukama
  • ŠTRUDLA S BATATOM I JABUKAMA  

PRIPREMITE (za 12 osoba):

  • 500 g kora od vučenog tijesta
  •  1 kg jabuka
  •  0,5 kg batata
  • cimet po ukusu
  • šećer po ukusu
  • 20 g vanilin šećera
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl gazirane mineralne vode
  • 50 g maslaca
  • šećer u prahu za posipanje

POSTUPAK:

Batat i jabuke naribati na ribežu. Začiniti šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Kore za štrudlu poškropiti uljem i gaziranom vodom te puniti pripremljenim nadjevom od jabuka i batata. Savijati štrudlu, slagati u podmazani pleh, premazati kistom rastopljenim maslacom te peći u prethodno zagrijanoj pećnici 25 min na 170 ºC. Ispečenu štrudlu sjeći na željene komade te posipati šećerom u prahu.

Krema od batata i naranče
  • KREMA OD BATATA I NARANČE

PRIPREMITE (za 6 osoba):

  • 1 kg  pirea od batata
  • 2 dcl soka od naranče
  • 3 dcl vode
  • 300 g šećera
  • 2 štapića cimeta
  • 4 žutanjka
  • 50 g nara
  • 1 žlica naribane narančine korice
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

POSTUPAK:

U srednje velikoj posudi pomiješati sok naranče, vodu, šećer i cimet. Kad prokuha, smanjiti temperaturu i kuhati dok se smjesa ne počne hvatati za žlicu, oko 7 minuta. Maknuti s vatre i maknuti štapiće cimeta.

U veliku posudu postupno umiješati sirup od soka naranče u pire od batata. Kuhati na srednjoj vatri dok se smjesa ne počne odvajati od posude. Oko 100 g ove smjese miksati sa žutanjcima, pa sve zajedno pomiješati sa smjesom u posudi. Dodati ostale sastojke i kuhati, miješajući, još 5 min. Žlicom staviti u posude za serviranje deserta.

Fino pecivo od batata
  • FINO PECIVO OD BATATA

PRIPREMITE:

  • 1 kg mekog brašna
  • 300 g pirea od batata
  • 1 kvasac
  • 0,25 l mlake vode
  • 0,25 l mlakog mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • sol
  • sezam, kim, lanene sjemenke ( po želji)  
  • 1 žutanjak

POSTUPAK:

Vodu i mlijeko izmiješati, pa dodati kvasac i šećer. U međuvremenu prosijati brašno, dodati pire od batata i sol, a zatim mješavinu vode, mlijeka i kvasca. Umijesiti meko tijesto i pustiti da miruje. Nakon sat vremena premijesiti i oblikovati pecivo. Složiti na podmazani pleh, premazati žutanjkom, posoliti, pa po želji posipati sezamom, kimom ili ruzmarinom. Peći 35 min na 170ºC.

ZLEVANKA (PROJA) OD BATATA 

PRIPREMITE:

  • pirea od batata sa narandžastim mesom (otprilike 0,5 kg batata)
  • dcl kukuruznog brašna
  •  2 dcl mekog brašna
  •  2 dcl mlijeka
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl šećera
  • 1 cijelo jaje
  • 1 vanil šećer
  • 1 prašak za pecivo

POSTUPAK:

Batate ogulite, narežite na kockice i kuhajte ih dok ne omekšaju (probajte tankom iglom za pletenje, ako su mekani, gotovi su), procijedite ih i izradite pjenjačom u pire. Uključite pećnicu na 180 C i ostavite da se grije. Sve sastojke stavite u posudu i dobro pjenjačom izmiješajte. Tepsiju promjera 30×20 cm obložite masnim papirom za pečenje, izlijte smjesu i poravnajte je nožem, ili je samo onako protresite da se poravna.

Zlevanku stavite peći u pećnicu na 40 minuta.  

Pečenu zlevanku po želji možete posuti šećerom u prahu, ali dovoljno je slatka i bez toga.

POSTUPAK:

U visoku posudu istresite pire od batata, dodajte sok od naranče, vodu, šećer, žutanjke i ekstrakt od vanilije. Sve dobro promiješajte, pa izmiksajte na srednjoj brzini.

U dobivenu smjesu dodajte nar, narančinu koricu, ostruganu vaniliju sa štapića.

Još jednom dobro promiješajte. Kratko miksajte na najmanjoj brzini.

Dobivenu smjesu ulijte u prikladne čaše ili posudice. 

Po ukusu možete garnirati šlagom ili ploškama od naranče.

Poslužite!

Batat se u pripremanju ovih jela ni ne osjeti, ali zato ove zime možete biti sigurni – jedete li batat – da ćete pucati od zdravlja, jer batat je najbolji upravo zimi.  

Fotografije:  Tekst i fotografije Nera Karolina Barbarić, Arhiv Restorana Pustara Višnjica