Za većinu recepata kao baza koristi se pire od batata (narančastog mesa), koji se priprema na slijedeći način: batat u kori peče se na 170ºC otprilike sat vremena. Nakon hlađenja, oguli se batat te pasira. Od tako pripremljena pirea prigotovljavaju se skoro sva jela za koja navodimo recepte…
- KREM JUHA OD BATATA
PRIPREMITE ( za 6 osoba):
- 1,8 l vode
- 400 g pirea od batata
- 3 povrtne kocke
- 100 g svježeg batata
- 50 g maslaca
- mljeveni bijeli papar
- sol, papar
POSTUPAK:
U vodi zakuhati pire od batata i povrtne kocke. Začiniti mljevenim bijelim paprom. Svježi batat isjeckati na manje kocke, sotirati na maslacu i začiniti po želji. Pred kraj kuhanja dodati kockice batata u juhu.
Savjet više: Umjesto kockica batata možete priložiti i kockice tostiranoga kruha ili juhu garnirati po vlastitu nahođenju.
- KRUH OD BATATA
PRIPREMITE (za 12 osoba):
- 2 kg mekog brašna
- 300 g pirea od batata
- 100 g soli
- 1 žlica šećera
- 1 l mlake vode
- 2 kvasca
- 2 dcl ulja
POSTUPAK:
U mlaku vodu umiješati šećer te dodati kvasac. U posudu za miješanjestaviti brašno, sol, pire od batata i ulje. Umijesiti meko i podatno tijesto te ga podijeliti na 3 jednaka dijela. Oblikovati kruh po želji, zasjeći po površini, poškropiti vodom te peći 40 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC. Nakon pečenja premazati kruh uljem i vodom.
- NJOKI OD BATATA
PRIPREMITE:
- 700 g oštrog brašna
- 700 g mekog brašna
- 5 jaja
- 1 dcl ulja
- 50 g soli
- 300 g pirea od batata
POSTUPAK:
Navedene sastojke umijesiti u podatno tijesto, razvaljati na željenu debljinu te rezati njoke. Oblikovane njoke kuhati u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.
- KROKETI OD BATATA
PRIPREMITE:
- 700 g oštroga brašna
- 700 g mekog brašna
- 200 g gnječenog krumpira
- 100 g pirea od batata
- 50 g soli
- 1 dcl ulja
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- Krušne mrvice po potrebi
POSTUPAK:
Od navedenih sastojaka umijesiti podatno tijesto te oblikovati krokete. Pri oblikovanju radnu površinu obilno posuti krušnim mrvicama. Nakon oblikovanja, krokete pržiti u dubokoj masnoći.
- PIRE OD BATATA
PRIPREMITE:
- 1 kg krumpira
- 0,5 kg batata s narančastim mesom
- 100 g maslaca
- 2 dcl mlijeka
- sol po želji
POSTUPAK:
Skuhati krumpir i batat (zasebno) u dosta vode. Sjediniti ih, začiniti po ukusu, umiješati omekšali maslac te mlako mlijeko. Sve dobro izraditi mikserom na većoj brzini.
- KOLAČ OD BATATA
PRIPREMITE:
- 720 g batata s narančastim mesom
- 2 l mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 200 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 200 g gustina
- 2 listića bezbojne želatine
- 5 dcl vrhnja za šlag
- kore za kolač
POSTUPAK:
Kuhane batate propasirati. Želatinu namočiti u hladnoj vodi. U većem loncu zakuhati mlijeko, šećer, vanilin šećer i pire od batata te dobro promiješati. Kad zakipi, kuhati još 2-3 min, stalno miješajući.
Umutiti puding prema uputama proizvođača s dodatkom gustina. Dodati puding u mlijeko s ostalim sastojcima. Kad zakipi, kuhati još 4-5 min stalno miješajući. Skloniti s vatre, pa dodati želatinu i ostaviti da se ohladi. Umutiti čvrst šlag te dodati u ohlađenu kremu.
Kremu isipati na koru za kolač, poklopiti drugom korom i posipati šećerom u prahu. Također, možete na kremu staviti šlag te čokoladnu glazuru, a ne gornju koru.
- ŠTRUDLA S BATATOM I JABUKAMA
PRIPREMITE (za 12 osoba):
- 500 g kora od vučenog tijesta
- 1 kg jabuka
- 0,5 kg batata
- cimet po ukusu
- šećer po ukusu
- 20 g vanilin šećera
- 1 dcl ulja
- 1 dcl gazirane mineralne vode
- 50 g maslaca
- šećer u prahu za posipanje
POSTUPAK:
Batat i jabuke naribati na ribežu. Začiniti šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Kore za štrudlu poškropiti uljem i gaziranom vodom te puniti pripremljenim nadjevom od jabuka i batata. Savijati štrudlu, slagati u podmazani pleh, premazati kistom rastopljenim maslacom te peći u prethodno zagrijanoj pećnici 25 min na 170 ºC. Ispečenu štrudlu sjeći na željene komade te posipati šećerom u prahu.
- KREMA OD BATATA I NARANČE
PRIPREMITE (za 6 osoba):
- 1 kg pirea od batata
- 2 dcl soka od naranče
- 3 dcl vode
- 300 g šećera
- 2 štapića cimeta
- 4 žutanjka
- 50 g nara
- 1 žlica naribane narančine korice
- 1 žličica ekstrakta vanilije
POSTUPAK:
U srednje velikoj posudi pomiješati sok naranče, vodu, šećer i cimet. Kad prokuha, smanjiti temperaturu i kuhati dok se smjesa ne počne hvatati za žlicu, oko 7 minuta. Maknuti s vatre i maknuti štapiće cimeta.
U veliku posudu postupno umiješati sirup od soka naranče u pire od batata. Kuhati na srednjoj vatri dok se smjesa ne počne odvajati od posude. Oko 100 g ove smjese miksati sa žutanjcima, pa sve zajedno pomiješati sa smjesom u posudi. Dodati ostale sastojke i kuhati, miješajući, još 5 min. Žlicom staviti u posude za serviranje deserta.
- FINO PECIVO OD BATATA
PRIPREMITE:
- 1 kg mekog brašna
- 300 g pirea od batata
- 1 kvasac
- 0,25 l mlake vode
- 0,25 l mlakog mlijeka
- 1 žlica šećera
- sol
- sezam, kim, lanene sjemenke ( po želji)
- 1 žutanjak
POSTUPAK:
Vodu i mlijeko izmiješati, pa dodati kvasac i šećer. U međuvremenu prosijati brašno, dodati pire od batata i sol, a zatim mješavinu vode, mlijeka i kvasca. Umijesiti meko tijesto i pustiti da miruje. Nakon sat vremena premijesiti i oblikovati pecivo. Složiti na podmazani pleh, premazati žutanjkom, posoliti, pa po želji posipati sezamom, kimom ili ruzmarinom. Peći 35 min na 170ºC.
ZLEVANKA (PROJA) OD BATATA
PRIPREMITE:
- pirea od batata sa narandžastim mesom (otprilike 0,5 kg batata)
- dcl kukuruznog brašna
- 2 dcl mekog brašna
- 2 dcl mlijeka
- 1 dcl ulja
- 1 dcl šećera
- 1 cijelo jaje
- 1 vanil šećer
- 1 prašak za pecivo
POSTUPAK:
Batate ogulite, narežite na kockice i kuhajte ih dok ne omekšaju (probajte tankom iglom za pletenje, ako su mekani, gotovi su), procijedite ih i izradite pjenjačom u pire. Uključite pećnicu na 180 C i ostavite da se grije. Sve sastojke stavite u posudu i dobro pjenjačom izmiješajte. Tepsiju promjera 30×20 cm obložite masnim papirom za pečenje, izlijte smjesu i poravnajte je nožem, ili je samo onako protresite da se poravna.
Zlevanku stavite peći u pećnicu na 40 minuta.
Pečenu zlevanku po želji možete posuti šećerom u prahu, ali dovoljno je slatka i bez toga.
POSTUPAK:
U visoku posudu istresite pire od batata, dodajte sok od naranče, vodu, šećer, žutanjke i ekstrakt od vanilije. Sve dobro promiješajte, pa izmiksajte na srednjoj brzini.
U dobivenu smjesu dodajte nar, narančinu koricu, ostruganu vaniliju sa štapića.
Još jednom dobro promiješajte. Kratko miksajte na najmanjoj brzini.
Dobivenu smjesu ulijte u prikladne čaše ili posudice.
Po ukusu možete garnirati šlagom ili ploškama od naranče.
Poslužite!
Batat se u pripremanju ovih jela ni ne osjeti, ali zato ove zime možete biti sigurni – jedete li batat – da ćete pucati od zdravlja, jer batat je najbolji upravo zimi.
Fotografije: Tekst i fotografije Nera Karolina Barbarić, Arhiv Restorana Pustara Višnjica