EVO ZAŠTO TREBATE PISATI POEZIJU O VINU!

VIVA GRUPA, udruga za kulturu i očuvanje baštine, nastavlja svoju misiju poticanja na čitanje i pisanje poezije na čakavskim idiomima, posebice onom hvarskom. Stoga ovom prilikom

RASPISUJEMO NATJEČAJ

ZA NAJBOLJU NEOBJAVLJENU PJESMU NA TEMU VINA!

Članak 1.

Pravo sudjelovanja na Natječaju za najbolju pjesmu s temom o vinu kao jednom od simbola otoka Hvara, Brača; Korčule, Pelješca itd. imaju svi zainteresirani građani koji žive na spomenutim otocima, s njih potječu, odnosno zainteresirani građani na području Splitsko-dalmatinske i drugih županija koji poznaju čakavštinu i njome se služe u govornom i pisanom obliku.

Članak 2.

Za najbolja ostvarenja predviđene su dvije nagrade:

  1. Nagrada ZLATNO ČA  za najbolju pjesmu na jednom od idioma čakavice na temu vina – u kategoriji SLOBODNOGA STIHA;

2. Nagrada ZLATNO ČA  za najbolju pjesmu na jednom od idioma hvarske čakavice na temu vina – u kategoriji STIHA U RIMI.

Također, sudionici u Natječaju koji dobiju dosta bodova a nisu osvojili ZLATNO ČA dobit će Priznanja za doprinos očuvanju i razvoju kulturne, umjetničke i gastro baštine, a pjesme će biti objavljene u zajedničkom zborniku čakavske poezije u izdanju VIVA GRUPE.

Članak 3.

Pjesme za Natječaj šalju se isključivo na e-mail adresu: viva.grupa1@gmail.com.

Rok za prijavu je do 31. kolovoza 2022.

Naputak: Pjesme se šalju potpisane lozinkom, a podaci o autoru (označeni šifrom) – ime, prezime, adresa stanovanja, godina rođenja, broj mobitela i e-adresa – odvojeno.

Članak 4.

Na natječaj se mogu prijaviti autori stariji od 15 godina, a svaki autor može poslati najviše dvije neobjavljene pjesme (pjesma se smatra neobjavljenom ako nije javno izvođena, objavljena u tiskanom obliku, na internetu i na društvenim mrežama). Svaku pjesmu treba potpisati zaporkom. Ukoliko se šalju dvije pjesme, potpisuju se istom zaporkom. Zaporka se sastoji od najmanje osam znakova, a ispod zaporke treba navesti godinu rođenja. Iznad ili ispod pjesama se ne navode osobni podaci.

Članak 5.

Prosudbeno stručno povjerenstvo u sastavu Marijan Grakalić, književnik, Sandra Pocrnić Mlakar, nakladnica Beletre, Marija Šimara, profesorica književnosti i pjesnikinja, izabrat će najbolje pjesme i dodijeliti nagrade.

Članak 6.

Slanjem pjesama na Natječaj autori ujedno pristaju na moguću objavu pjesama prema izboru prosudbenog povjerenstva. Smatramo da će sudjelovanje mladih autora na ovom Natječaju pridonijeti većoj ljubavi prema čakavskim govorima, otocima i tamošnjem načinu života.

Očekujemo stoga i veselimo se vašim pjesmama!

Predsjedništvo Udruge Viva Grupa