I VI MOŽETE IMATI POGLED S TEŽINOM

Svake sezone modni kreatori sugeriraju nove modne trendove, a vizažisti slijede njihove primjere. Želite li biti posebni, primijećeni, slijediti i, dakako, isprobati nove načine šminkanja, poslušajte njihove savjete. Ne zaboravite, boje se ponovno vraćaju u modu…

Lijepo izvijeni lukovi obrva, šminkom složeno obrađeni kapci, izvijene a ne više ravne trepavice, naglašeni rubovi očiju – sve to čini pogled, za koji kažemo da je zrcalo duše. Ali šminka određuje i vaš pogled i odlučuje o njegovoj privlačnosti osobama koje vas okružuju. Šminkanje očiju iziskuje vrlo istančano umijeće, ali sve to silno pojednostavnjuju savjeti stručnjaka i nova precizna tehnička pomagala pri nanošenju šminke… Dakle, intenzitet pogleda dobit ćete ovog ljeta koristeći se sjenilom u kremi grimizne boje i samtasta učinka. Rubovi očiju neka budu iscrtani finim kistom u boji tamnoga bakra, a na kraju nanesite maskaru tamnosmeđe boje.

ISTAKNITE OBRVE: Budući da je u modi pogled “s težinom”, to valja i obrve naglasiti jasno, precizno. Pritom se poslužite suhom olovkom s tankim vrškom, krećući od baze oka (vanjskog kuta) i prateći luk oka prema njegovoj sredini. Pritom držite olovku naporedo s licem, kao da je na nj položena. Na kraju crtu “zamutite” prstima.

ZASJENITE KAPKE: Brižno našminkane oči i blistava koža lica izuzetno su seksi, a sve je moguće pomoću novih šminki i malih trikova. U modi je zadimljena, ugljenasta,  samtasta sjena oko očiju. One smionije koristit će sjenilo na kapcima, ali i uz donji rub očiju. U modi je i  tzv. “glossy look” ili blistavo, sjajno sjenilo, ali i puder koji će koži dati jedva vidljiv profinjeni odsjaj. Dakako, ni sedef se ne može zaobići: u modi su sjenila i puderi svilenkastih nijansi:  biserno- bijela, ružičasta, ljubičasta, ružičasto-bež, opal nijansa… Svakako valja spomenuti i sjenila metalnog odsjaja,  tzv. metalizirana sjenila, ali njih se nikad ne koristi same. Primjerice, na kapke nanesemo sivo-ružičasto sjenilo, a iznad unutarnjeg kuta oka mali bakreni sloj. S nijansom nekog od metala, zlata, primjerice, uz mat sjenilo dobivate vrlo istančanu igru svjetla i sjene.

IZVIJENE TREPAVICE: Vizažisti naglašavaju da više nisu u modi četkaste, ravne trepavice nego izvijene u luk, koje slijede liniju očiju. Koristite se maskarom premazavši trepavice od samoga  korijena do njihova vrška. Nakon nanošenja, trepavice treba “počešljati” prema gore, služeći se za to posebno finom četkicom. U modi su i umjetne trepavice. Učinak je sasvim poseban koristite li trepavice “u traci” koje produžuju oko. Trakicu treba nanijeti štapićem s pamučnim vrškom i neko ih vrijeme pridržavati dok se ne zalijepe. Potom nanesite tuš kako bi se umjetne trepavice povezale s vašima. Danas postoji bogat izbor umjetnih trepavica u svim boljim parfumerijama. Prema tome, birajte…

ŽIVOT U SJENI SLJEZA: Sljezova boja, ljubičasto sivi sjajni ili mat tonovi, svake zime ponovno “ožive”. To je normalno, jer riječ je o prirodno lijepoj nijansi koja zrači hladnu svjetlost i čini pogled zamamnim. Ljubičastim se tonovima nerijetko “obrađuje” cijelo oko, poput haloa, prstena u boji, bez strogo omeđena završnog premaza. Poslužite li se sljezovim tonovima intenzivno ili u nježnim nijansama, osnovna će plava boja uvijek djelovati tajanstveno i privlačno.

NIŠTA BEZ OLOVKE: Jako našminkano oko, kakvo je ove sezone u modi, iziskuje snažno istaknuti rub kakav se može nacrtati jedino krejonom. Uz rub oka nacrtajte nekoliko malih crtica i onda ih povežite  nastojeći da ste što bliže korijenu trepavica. Počnite od unutarnjeg kuta oka prema vanjskome i završite liniju povukavši je prema gore.

POVRATAK UMJETNIH TREPAVICA:Umjetne trepavice više su nego moderne. One su ove sezone postale modni imperativ… Bez obzira odlučite li se za klasične, koje će učiniti gušćim i naglasiti prirodne, ili za ekstremno dugačke, preko njih još dodatno nanesite maskaru da učinak bude potpun. Za one smjelije savjetujemo parcijalne umjetne trepavice, odnosno na gornje i donje kapke treba nalijepiti čuperke dugačkih dlačica koji, tvrde tako vizažisti, pogled čine još upečatljivijim.

PUDER ILI KREMA: Da biste iznašli način šminkanja koji upravo vama odgovara, izaberite podložno rješenje prema učinku koji želite postići, bilo da je riječ o puderu u prahu, puderu u kamenu ili tekućem puderu, jer svako od tih rješenja ima karakteristični učinak, a svakako pritom zadnju riječ pri odluci treba imati vaš tip kože…

OKO OČIJU: Nanesite najprije tzv. svilenasti puder, koji se lagano nanosi, a često sadrži i pigmentni sloj koji će zablistati na svjetlosti, stvarajući svjetlosni prsten koji će izjednačiti poroznost kože. Vrlo cijenjeni učinak za one koje žele prikriti male bore u kutovima  očiju i nabore na gornjem kapku. Rezultat ovisi o načinu na koji šminku nanosite. Nanesete li je na suho, ravno na kožu, dobit ćete lagan i nježan sloj. Poslužite li se vlažnim sjenilom, boje će biti izraženije i stoga idealne za večernji izlazak.

NA USNAMA: Ništa vas ne sprječava da sjenilo koje koristite za kapke ili za usne koristite i za rumenjenje obraza. Tim se trikom vrlo uspješno služe studijski vizažisti. Svake večeri prije nego pođete u postelju, ne zaboravite premazati usta nekom  hidratantnom  kremom.

PUDER U PRAHU: Služite li se puderom u prahu, kamenim ili tekućim puderom, pitanje je vlastita izbora. Puder u kamenu prigodan je za dnevne korekcije, dok onaj u prahu licu daje svilenkast i njegovan izgled. Postoji i rješenje između toga dvoga: u tvrdom puderu postoji jedan vezivni činitelj. Ako je suh, pojačat će mat učinak kože. Ako je mastan, stvorit će dojam nauljena sloja. Da biste otkrili o kakvu je puderu riječ, pritisnite papirnatu maramicu na površinu. Dobijete li prozirno ozračje, znači da je riječ o masnom vezivnom činitelju i puder će izvrsno odgovarati suhoj koži. U obrnutom slučaju, znači da je vaš puder “oil free”, dakle idealan za masnu ili kombiniranu suho-masnu kožu. Puder ne pokriva nesavršenosti kao što to čini tekući puder, ali on čini na koži mat ili jednolični sloj ostajući prozirnim. Nanosite ga velikim kistom.

TEKUĆI PUDER: Izvrsno prekriva kožu u žena svih dobnih skupina. S obzirom da je riječ o emulziji, bogat je hidratantnim i njegujućim sastojcima, solarnim filterima i nadasve glatkim silikonskim sastojcima koji olakšavaju prijanjanje. Zahvaljujući vrlo gustom pigmentu, koji ne valja pretjerano koristiti, možete sami odlučiti o prozirnosti sloja koji nanosite. Ako želite sakriti neku mrlju ili prištić, stavit ćete malo više tekućeg pudera na ta mjesta, potom ih izbrisati, pa postupak, prema potrebi, ponoviti. Dakako, tu možete koristiti i korektivne stikove. Jedini nedostatak u odnosu na puder u prahu: učinak tekućeg pudera kraći je od onoga u prahu.

KREMA OKO OČIJU:  Sada su u modi sjenila oko očiju u vidu kreme. Polažu se nanošenjem tankog sloja vrškom prsta. Ako ih pažljivo nanesete i u jednoličnom sloju, bit će izdržljivi i u vodi i tada djelovati u duginom spektru. Nanesete li ih u debelom sloju, to je ultramoderno  – ako vam je 20 godina! Pažnja: deblji sloj sjenila može vam “otežati” kapke i uvući se u pregibe na koži.

GLAMUR NA USNAMA: Ruževima u kremi ili masnim ruževima ove sezone puše vjetar u krmu. Bogati su voskom, čine površinu ugodnom za dodir i hranjivi su, ali nadasve su na cijeni zbog svoga seksi i bujnog učinka! Rezultat, međutim, ovisi o masnoći ruža i o načinu njegova nanošenja. Zahvaljujući kistu ili spužvastoj četkici, možete ih preciznije nanijeti od ruževa u stiku. Uvijek prije nanošenja ruža  iscrtajte obris usana olovkom.

Trkst: T.Z.