KAKO JE NASTALA KULTURA WELLNESSA

Wellness je filozofija i životni stil: briga za vlastito zdravlje i lijep izgled, aktivan način preživljavanja slobodnoga vremena. Wellness su senzualno zasnovani programi u suvremenim wellness centrima. Međutim, wellness nudi sve to i još više: stručno oblikovane programe opuštanja, aktivnog odmora, bogatstvo kupanja u termalnoj vodi te stručnu medicinsku potporu…

Gotovo da i nema životnoga ili radnog prostora gdje, primjerice, aromaterapija ne nalazi svoje mjesto. U školama, u radnom okruženju za koncentraciju i jačanje kreativnosti, u ordinacijama za ublažavanje neugodnog antiseptičkog mirisa,te ublažavanje straha, u trgovinama za uspostavljanje povjerenja između kupca i prodavača, u spavaćoj sobi za ugodan san… Aromaterapija je, kažu znalci, svaki postupak primjene čistih prirodnih eteričnih ulja u poboljšavanju  stanja na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj ili duhovnoj razini. S obzirom na moć djelovanja eteričnih ulja na svim razinama, preporučuje se svakome tko želi posvetiti više pažnje svom zdravlju, te svim osobama kojima je zdravlje ugroženo ili osjećaju kronični gubitak volje i energije. Kako se aromaterapija ubraja u komplementarne grane medicine, ono što joj daje najveći značaj i zbog čega je specifična jest holistički pristup, odnosno cjelovitost. Budući da se ne bavi samo suzbijanjem nastalih simptoma bolesti, već pokušava pronaći uzroke problema u organizmu i ciljano djelovati na njih, na način da snažno aktivira unutarnje sposobnosti samoizlječenja, podržava i ostale komplementarne grane medicine, energetske tehnike i konvencionalnu medicinu.

TISUĆLJETNA TRADICIJA U SVIM KULTURAMA: Povijesno gledano, aromaterapija je odavno prisutna u svim kulturama. Prva korištenja mirisa u terapeutske svrhe primijećena su u Kineza, koji su palili mirisne štapiće i pomoću njih stvarali harmoniju i ravnotežu. Egipćani su esencije biljaka koristili za balzamiranje, u medicinske svrhe, za izradu kozmetičkih preparata, ulja i masti za masažu, ili su ih palili kako bi poboljšali raspoloženje. Brojni recepti ljekovitih pripravaka pronađeni su urezani u zidove laboratorija i na papirusima. Svećenici su mirise koristili u vjerske i mistične svrhe, a svaka važna osoba imala je svoj miris.

Grci su svoje znanje o aromaterapiji preuzeli od Egipćana. Hipokrat je tako napisao knjigu o ljekovitom djelovanju 300 biljaka, a između ostaloga, naglašavao je čudotvorno djelovanje aromatične kupke i masaže na produljenje života. Dioskorid je prevodio slične materijale s perzijskog, hebrejskog, arapskog i drugih jezika te napisao knjigu “De materia medicinae”, u kojoj opisuje ljekovito djelovanje 500 biljaka. Rimljani su mirisna ulja najviše koristili u kupkama i za masažu. Arapi su izrađivali ljekovite pripravke i parfeme, a mirisima pročišćavali zrak i dezinficirali odjeću kako bi se zaštitili od bolesti. Avicena, arapski liječnik, fizičar, kemičar i alkemičar, unaprijedio je destilaciju kao metodu dobivanja eteričnih ulja izumivši navojnicu za hlađenje. Posebno se zalagao za aromaterapeutsku masažu i uvođenje voćne dijete kako bi se tijelo lakše riješilo otrova. Napisao je i knjigu “Kanon medicine”, u kojoj opisuje djelovanje ljekovitog bilja i mogućnosti liječenja esencijama biljaka, za koje je tvrdio da jačaju duh i tijelo.

KAKO JE NASTAO NAZIV AROMATERAPIJA: Kao tvorac nazivaa aromaterapija navodi se francuski kemičar Rene-Maurice Gattefosse, koji se u početku zalagao za korištenje eteričnih ulja samo u kozmetičkim pripravcima, što se promijenilo nakon što je osobno iskusio ljekovitost, odnosno njihovo antiseptičko i analgetičko djelovanje. Naime, u svom je laboratoriju doživio nezgodu i zadobio opekline na ruci, koje je tretirao čistom esencijom eteričnog ulja lavande. Bolovi su brzo nestali, a rana je zacijelila bez ožiljaka.

Engleska kozmetičarka Margaret Maury jedna je od prvih koja se počela koristiti eteričnim uljima za masažu. U Londonu je otvorila kliniku za aromaterapiju jer je vjerovala da eterična ulja mogu pomoći kod mnogih bolesti, a zatim je ustanovila koledž “Shirley Price Internacional College of Aromatherapy”. Napisala je nekoliko knjiga o aromaterapiji i eteričnim uljima, kojima se služe najpoznatiji praktičari  wellnessa.

Aromaterapija na velika vrta dolazi do izražaja i u Hrvatskoj. Donedavno, eterična ulja najčešće su se koristila u mirisnim lampicama, no danas se sve više provode aromaterapeutske masaže koje znatno pomažu u fizičkom i mentalnom opuštanju, a pomažu i kod mnogih zdravstvenih problema.

O ETERIČNIM ULJIMA: Eterična ulja, lako hlapljive tekućine koje se dobivaju ekstrakcijom iz različitog ljekovitog bilja ili njegovih dijelova (cvijet, list, korijen), a koriste se u wellnessu, kao glavnu odliku imaju snažan, intenzivan i karakterističan miris. Premda se nazivaju “uljima”, riječ je o potpuno nemasnim tekućinama, koje po svom kemijskom sastavu predstavljaju složene smjese velikoga broja organskih spojeva, od kojih mnogi imaju snažno fiziološko djelovanje. Tzv. gornja grupa eteričnih ulja sadrži ulja agruma (citrusna ulja), te eukaliptus. To su ulja visoke frekvencije, reskog mirisa, vrlo hlapljiva, koja prepoznajemo po tome što se miris osjeća odmah po otvaranju bočice. Izuzetno su antiseptička i najizrazitije djelovanje pokazuju na području glave: glavobolja, koncentracija, prehlade… Takva su eterična ulja mandarine, limuna, naranče, bergamota (vrsta naranče), eukaliptusa, citronele..

U srednju grupu ubrajaju se ulja srednje frekvencije, čiji miris treba nešto više vremena da stigne do nosnica. Umjereno su hlapljiva, što znči da će u mirisnoj svjetiljci djelovati nešto dulje nego ulja gornje grupe. Po svome djelovanju posebno su namijenjena srednjem dijelu tijela: pluća, želudac, probavni organi. Umiruju ili stimuliraju probavu, smanjuju napetost u želucu, izuzetni su antiseptici za pluća i bronhije… Toj grupi pripada većina mediteranskih eteričnih ulja: metvica, ružmarin, kadulja, lavanda, melisa, čajevac, timijan.

Sva cvjetna ulja imaju posebno antistresno i psihički stabilizirajuće djelovanje. To su ulja ruže, jasmina, nerolija, ylang-ylanga, geranija….

Donja grupa eteričnih ulja najsporije hlapi, što ujedno znači da njihov miris najsporije prodire u nosnice, do naših mirisnih receptora. U smjesama eteričnih ulja koriste se kao “fiksativ”, što znači da usporavaju hlapljenje drugih ulja iz viših grupa. Tu pripadaju mirisi dobiveni iz drveća, kore, korijena, bobica.. To su: bor, jela, borovica, čempres, cedar, cimet, papar, klinčić, đumbir itd. Umanjuju probleme u donjem dijelu tijela, npr. bolove u leđima i križima, upalu mjehura, osjetljive bubrege, reproduktivne organe…

ŠTO JE USTVARI WELLNESS: U modernoj kozmetici i u wellnessu eterična se ulja mogu koristiti na razne načine. Aromaterapeutski postupci su sljedeći: aromatična kupka, aromakomprese (oblozi), inhalacija, aroma masaža , lokalno utrljavanje, ispiranje usta i grla, rektalna i vaginalna primjena, korištenje u osobnim kozmetičkim preparatima, primjena u sauni….U wellness ustanovama dopunjuje ponudu i daje poseban pečat.

Wellness je filozofija i životni stil: briga za vlastito zdravlje i lijep izgled, aktivan način preživljavanja slobodnog vremena, igra i opuštena večer u društvu najbližih. Ukratko, wellness su senzualno zasnovani programi u suvremenim wellness centrima. Još više, posrijedi su stručno oblikovani programi opuštanja, aktivnog odmora, bogatstvo kupanja u termalnoj vodi i stručna medicinska potpora.

AROMA LAMPICE: Udisanje eteričnih ulja iz mirisnih lampica svakako je najpopularnija i najjednostavnija metoda primjene u wellness ponudi. Ova se metoda može upotrijebiti za pročišćavanje zraka za vrijeme infektivnih bolesti. Također se može koristiti za uklanjanje neugodnih mirisa, odbijanje insekata, za bolje raspoloženje ili jednostavno za stvaranje ugodne atmosfere u kući ili radnom prostoru. Za mirisnu lampicu potrebno je 4-10 kapi eteričnog ulja ili mješavine, ovisno o intenzitetu mirisa koji želite i veličini prostorije.

Dnevna soba: ruža geranija, bergamota, ruža, cedar, lavanda.

Radna soba: limun, bergamot, mirta, bor, menta.

 Dječja soba: rimska kamilica, mandarina, naranča.

Spavaća soba: ruža, neroli, lavanda, ylang ylang, sandal, naranča.

ZAŠTO INHALACIJE? Mogu pomoći kod prehlade, gripe, upale sinusa, visoke temperature i drugih manjih respiratornih tegoba. Pridonose i poboljšanju pamćenja te boljem raspoloženju. Eterično ulje se također može nakapati na jastuk da bi se olakšalo disanje i omogućio miran san. Puno jače djelovanje na prohodnost dišnih putova ima inhalacija vodenom parom. Na 500 ml kipuće vode stavite 2-4 kapi eteričnog ulja. Količina ovisi o jakosti eteričnog ulja.

Inhalirajte paru pet minuta, ali ne duže. Imate li astmu, izbjegavajte inhalacije vodenom parom; koncentrirana para može izazvati astmatični napad.

KAKO DJELUJE AROMA MASAŽA: Eterična ulja koja se koriste za masažu moraju se prvo razrijediti u nekom prirodnom baznom ulju kao što je maslinovo, bademovo, sezamovo i sl. Bitno je da ta ulja nisu rafinirana i da su hladno prešana. Takva ulja sadrže vrlo važne sastojke kao što su vitamin D i E, esencijalne masne kiseline i tragove minerala kao što su kalcij i magnezij. Nerafinirano ulje, kada jednom oksidira, može štetno djelovati na kožu. Priprema mješavina: eterična ulja razrjeđuju se tako da se dobije 0.5 do 3-postotno razrjeđenje, ovisno o intenzitetu mirisa i uvjetima zbog kojih se primjenjuje. Niže koncentracije (0.5-1%) primjenjuju se u uljima za lice ili pak za ljude s osjetljivom kožom, uključujući djecu ispod 12 godina te osobe starije životne dobi. Za odrasle se najčešće koristi koncentracija do dva posto. Pripremljene se mješavine mogu čuvati na tamnom i hladnom mjestu do dva mjeseca.

AROMA KUPKE: Razmutite 4-8 kapi eteričnog ulja u emulgatoru kao što je jabučni ocat, med ili mlijeko i dodajte u punu kadu. Imate li suhu kožu, možete pomiješati eterično ulje s nekoliko čajnih žličica biljnog baznog ulja, kao što je bademovo. Jako vruće kupke (oko 38°C) pojačavaju rad žlijezda znojnica, vruće kupke isušuju kožu i, ako se primjenjuju prečesto, mogu izazvati prerano starenje kože. Idealna temperatura za neutralnu kupku je 29-34°C. Za okrepljujuću kupku, potrebna je hladnija voda (18-21°C). Dodatkom stimulirajućeg eteričnog ulja, naprimjer bora, ružmarina i eukaliptusa, poboljšat ćete djelovanje kupke.

Večernja kupka: melisa, lavanda, geranij, cedar, naranča.

Senzualna kupka: ylang ylang, sandal, ruža, neroli.

Osvježavajuća kupka: bergamot, ružmarin, limun, borovica, menta, eukaliptus.

SAUNA: Svrha saune jest eliminacija metaboličkih otpadaka koje je tijelo akumuliralo kroz stres, lošu prehranu i nečisti zrak. Ona predstavlja odličan tretman za kožu i jačanje imuniteta. Ulja koja se preporučuju za upotrebu u sauni lako hlape i svježeg su mirisa, primjerice – eukaliptus, limun, menta, bor, borovica, cedar. Dovoljno je pomiješati dvije kapi eteričnog ulja sa 600 ml vode i izliti to na izvor topline.

U wellness centrima je briga da se ljudi dobro osjećaju na prvom je mjestu. Ondje se može naći put k opuštanju, harmoniji duha i tijela te prikupiti nove snage za životne izazove. Opuštenost i dobro raspoloženje izvor su zdravlja, stvaralaštva i optimizma, stoga je važno pažljivo oblikovali ponudu i okolinu u kojoj će ljubaznost i stručnost osoblja, kvaliteta usluga i prava atmosfera pomoći da zaboravite na svakodnevni stres.