MAGIČNA KOZMETIKA S OTOKA HVARA

Prirodna kozmetika čiji proizvodi očaravaju svojim mirisom, teksturom i učinkom, a u čije je proizvode utkana ljepota življenja na otoku Hvaru, plod je truda obitelji Grga Lučića iz Zastražišća, mjesta posred otoka, u povijesti poznatoga kao tabora rimske vojske…

Vrhunska eterična ulja i prirodna kozmetika, posebne teksture i aromatičnoga mirisa, temeljena na bazi maslinova ulja i ljekovitoga samoniklog bilja s našega  najsunčanijega otoka, Hvara, koja dolaze iz OPG-a Grga Lučića, nastala su na filozofiji toga magistra kineziologije i njegova poimanja zdravoga življenja. Koristeći maslinovo ulje iz vlastita maslinika i ljekovito samoniklo bilje skupljeno po otoku, te lavandino ulje, ručno, bez upotrebe strojeva, Grgo Lučić proizvodi 17 vrsta eteričnih ulja,  isto toliko hidrolata, dok njegova supruga Sanja izrađuje različite maštovite kozmetičke proizvode od domaće sirovine.Javnosti su Lučići dosad predstavili 23 proizvoda s oznakom HOP-a (Hrvatski otočni proizvod), sa svim potrebnim laboratorijskim analizama, što potvrđuje  da su sigurni za korištenje i „prijateljski“ prema koži. Holistički pristup proizvodnji prirodne kozmetike jest izbor Sanje i Grge Lučića otkad su prepoznali vrijednosti podneblja u kojem žive, ali i osvijestili činjenicu da je Zastražišće, mjestašce sa samo stotinjak stanovnika, izvrsna lokacija za uzgoj lavande i ljekovitoga bilja, otprije poznato upravo po uzgajivačima visokokvalitetnih vrsta lavande i skupljačima ljekovitoga bilja. Literatura je također ustvrdila kako je  davno rimska vojska na toj lokaciji dolazila po pripravke od perunike, po masti i eterična ulja, koje su lokalci spravljali upravo za ratne potrebe rimske vojske.

Krajem pedesetih godina prošloga stoljeća, nakon što je zastao uzgoj buhača, zbog niske otkupne cijene i promjene prioriteta na tržištu, lavanda se pokazala  kao najbolji izvor prihoda lokalnog stanovništva. Ulja od lavande i ružmarina na Hvaru su već početkom devedesetih prošloga stoljeća bila dobro poznata. No, reći će Grgo Lučić, „odlučio sam ići korak dalje. U posao s prirodnom kozmetikom ušao je sa skromnim iskustvom u poljoprivredi, ali provevši mnogo vremena u konzultiranju literature. Počeo je destilirajući kadulju, alepski bor, ali i još 19 autohtonih biljaka s otoka Hvara. Ukratko, prirodno bogatstvo otoka pretakao je u eterična ulja i maštovite kozmetičke proizvode. Ubrzo je to potaknulo zanimanje kozmetičke struke, pa su stigle i narudžbe za značajnije količine eteričnih ulja.  

I da, taj mu je posao prije nekoliko godina, nakon što je ostavio ranije obveze, postao primarnim. Budući da nisu imali zemlju u vlasništvu, brali su samoniklo bilje, a potom zasadili na jednoj parceli djedovine prvu plantažu lavande budrovke. Prošle godine, međutim, kupili su zemljište i zasadili novu, modernu plantažu lavande.

Obitelj Grge Lučića pronašla se u proizvodnji eteričnih ulja i prirodne kozmetike s otoka Hvara, a nadogradnja njhovim uljima su hidrolati, sapuni, macerati i balzami: stalni su sudionici na višednevnim sajmovima tijekom cijele godine, a ljeti imaju prodajno mjesto u Jelsi; svoje proizvode distribuiraju i pouzećem, a njihovi paketi s kozmetikom i eteričnim uljima stižu po cijeloj Hrvatskoj, Europi, pa i na druge kontinente. Trend koji odgovara na potrebu približavanja zdravijem načinu života, počevši od kože – jednostavno i s malo sastojaka – zahvaljujući obitelji Lučić, iz maloga sela na otoku Hvaru tako obilazi svijet…

Dostupnost za sve informacije o korištenju i učinkovitosti proizvoda: