KRETA, UGODNI DAŠAK ANTIKE

Moderni svijet putuje da bi se odmorio, uživao i upoznavao nove stare krajeve. Među destinacijama koje ne biste trebali propustiti svakako je Kreta, grčki otok u Sredozemlju, na kojem ćete sresti antiku i moderni dodir ljepote. Što o Kreti prije puta trebate znati?

Prema priči iz grčke mitologije, otac bogova, Zeus, oteo je lijepu kraljevu kćer Europu i doveo je na otok Kretu. Legenda također kaže da se to dogodilo prije nekoliko tisuća godina, no Kreta je i danas idealno mjesto za zaljubljene. Romantične uvale okružuju stjenovitu obalu, a na usamljenim je plažama more tako plavo kao nigdje na svijetu.

Kreta je pravi sunčani raj, jer se malo koja turistička destinacija, barem u tom dijelu svijeta, može pohvaliti s oko tri tisuće sunčanih sati na godinu  i prosječnom temperaturom u kolovozu od 29 stupnjeva Celzijusa. Ipak, sunce je samo jedna od blagodati ovoga otoka, prepunog očaravajućih suprotnosti, na kojem je riječ “dosada” sasvim nepoznata.


Agios Nikolaos, najveći je grad na istočnom dijelu Krete, čija je morska luka povezana s jezerima u unutrašnjosti otoka

Ljeto na Kreti počinje već u ožujku, a traje sve do studenoga, tek tada se sklapaju suncobrani na plažama. Od ožujka i travnja cvjeta drveće bajama i kestena, rastu šumarice, narcisi, divlji tulipani, a ovce i koze se uspinju kamenitim gorskim livadama kroz miris timijana i kadulje. Posvuda je kvrgavo drveće maslina, a u zelenilu plantaža svjetlucaju plodovi naranči i limuna.

Znamenite špilje u Matali, koje su prvi kršćani koristili za grobove…

NAJLJEPŠI GRAD NA ZEMLJI – IRAKLION: Kreta je gotova sva u brdima – bijela brda na zapadu, masivna Ida i Dikti, te istočna brda Sitia viša su od 2.000 metara. Na sjeveru je Iraklion, “metropola otoka” i najljepši grad na zemlji. Čaroban je i stari dio grada Rethymnona, a posebna se atmosfera osjeća u Agios Nikolaosu i Sitiji, dok Ierapetra na jugu djeluje gotovo afrički.

Palača u Knossosu svjedoči o 4.000 godina staroj povijesti otoka.

Ako ste odlučili posjetiti Kretu, tada zacijelo nećete zaobići njezinu dojmljivu povijest i kulturu. Minos je najomiljenije na Kreti, jer se tako zvao prvi kralj, koji je vladao prije više od 4.000 godina. Njegovo ime obilježilo je cijelo jedno kulturno razdoblje, tzv. minosku civilizaciju. Iz toga je razdoblja i palača na sedam katova u Knossosu, u blizini glavnoga grada Irakliona, gdje je – prema legendi – svojedobno harala proždrljiva neman Minotaurus: pola čovjek, pola bik.

Slikovita luka Rethimnon na sjeveru Krete prepuna je izvrsnih ribljih restorana.

Palaču je više od trideset godina restaurirao britanski arheolog Sir Arthur Evans, izvukavši tako prošlost na svjetlo dana. Trud mu se isplatio, jer je izged palače tako zorno rekonstruiran da 3.500 godina stara kupaonska kada i kraljičina soba za odijevanje izgledaju kao das u izgrađene u novo vrijeme.

Pečat su ostavili na Kreti i Rimljani, Bizantinci, Arapi, Venecijanci i Turci, pod čijom je vlašću bila tijekom svoje duge povijesti. Premda je na tom otoku puno toga nestalo, mnogo toga još ima što pobuđuje pozornost. Pa, kao što bi to rekli domaćini – JassasDobro došli na Kretu!

ŠTO NA KRETI TREBA VIDJETI: Na Kreti ćete pronaći drevne palače, moderne luksuzne hotele, strma brda i tihe uvale za kupanje, gdje su priroda i  povijest gotovo rasipno ostavili soje tragove. Za ljubitelje sunčanja i kupanja najljepše su plaže Agie Marine, Plakias, Vai i Preveli, na kojima se može do milje volje surfati, jedriti i roniti. Neizostavno treba posjetiti i 14 kilometara dugi kanjon Samaria, koji se može propješačiti. Dakako, uz odgovarajuću opremu.

Od povijesnih znamenitosti, uz već spomenutu palaču u Knossosu, svakako  treba vidjeti utvrde od Malie i Phaestosa te pravoslavne manastire Toplu i Arkada, koji su nacionalno blago Krete.

Crkva u Heladi Grecji, na južnoj obali otoka.

 GDJE NA KRETI ODSJESTI: U lokalnim turističkim agencijama najviše se preporučuju tjedni i dvotjedni aranžmani, uz noćenje s doručkom ili polupansion po cijeni od 350 do 450 eura po osobi. Najpopularniji su hoteli Alexander Beach u mjestu Malia, Ideon u Rethimnonu i Pilot Beach Resort u Georgioupolisu.

ŠTO NA OTOKU JESTI I PITI: Grčki specijaliteti poput musake (nabujak od patlidžana) ili souvlaki (mesni ražnjići) posebno su ukusni u restoranu Creta, u mjestu Stalis.

Hobotnice na roštilju, pržene sardele, stifado (gulaš od govedine), tsasiki (salata od divljeg kupusa), punjeni listovi vinove loze i ovčji sir preporuča se jesti u restoranima Ippokambos u Iraklionu, Knossos u Rethymnonu i Terpsis u Agios Nikolaosu. Tko umjesto morske ribe više voli pastrve, najbolje ćete pronaći u mjestu Zaros.

U selu Sisi, u tavern Fishermans, nudi se najbolja riblja juha koju se može pojesti na otoku (kakawia). Za desert se preporuča slastica raki. Uz jela se, naravno, preporučuju domaća bijela i crna vina. Tursku kavu najbolje je popiti na trgu Platiia Kaorai u Iraklionu, gdje se nalaze brojni kafići.

Kreta, divni otok usred Sredozemlja.

 ŠTO KUPITI: Najbolje darove koje možete ponijeti svojim najdražima pronaći ćete u selu Kritsa, gdje se nude lijepi stolnjaci i pletene veste. Kvalitetno maslinovo ulje i mirisno bilje možete kupiti na tržnici u Chaniji. U Iraklionu, u ulici Odos Dedalu, u kojoj se isprepliću grčka i arapska kultura, nalaze se mnoge suvenirnice, kojih ima i na tržnici u ulici Odos 1866.