O NOVIM POETIZIRANIM KNJIGAMA IZ PROŠLOSTI ISTRE I ADRIJANA

Promocija novih knjiga Milana Rakovca (Jovana Nikolaidisa) i Marijana Grakalića u Zagrebu, u jeku pandemije coronavirusa, vratila nas je na lijepo štivo o Mediteranu, na pomalo zanemarnu vrstu književne naracije – dnevničke i kratkopričaške…  

Milan Rakovac na promociji nove knjige “Adrianske Kartoline”

Javno promoviranje izlaska dviju novih knjiga, one Milana Rakovca (Jovana Nikolaidisa) i  one Marijana Grakalića, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, bila je izvrsna prilika bijega iz „zatočene stvarnosti“ , i povratka u nedovršenu prošlost. Dvojica poznatih autora vratila su nas ne samo u suvremenu prošlost, dapače  –  u ”Adrianskim Kartolinama”  prijepiske između Rakovca i Nikolaidisa svjedočimo, primjerice,  adrianskoj obali, njezinu uzmorju, osobnim doživljajima i povijesti. Rakovac u svojoj novoj knjizi hoće reći kako se recentno pitanje identiteta omorja od Istre do Kotora ne može razumjeti bez ozbilnijega poimanja antifašizma. Knjiga je ispričana konkretnim, esejiziranim i dnevničkim narativom.

Marijan Grakalić na promociji u Knjižnici Bogdana Ogrizovića

Nova pak knjiga Marijana Grakalića Mlađeg, ”Smrt Jamesa Joycea i druge priče iz XX. stoljeća”, svojevrsna je kronologija 20. stoljeća, pisana u maniri magijsko-realističkih priča,  gdje se identitet Istre iščitava kroz tijek europske povijesne i duhovne situacije, ali i preko niza stvarnih i nestvarnih literarnih junaka. Strukturalno mimetične, kratke priče Marijana Grakalića Mlađeg  „James Joyce i druge priče xx. stoljeća“, lijepa su literarna novina u suvremenoj hrvatskoj književnosti. Naslonjene na knjigu poezije Pjesme izgubljenih ljeta, u kojoj se tek nazire njegovo eruditsko obrazovanje, ove su priče poput uradaka vještoga alkemičara, koji finim, pitkim stilom i suptilnim kratkim dijalozima izvlači iz povijesti  20. stoljeća najupečatljivije događaje i u njih ubacuje likove poput Jamesa Yoyca,  Zeusa, Jamesa Joycea, Antu Ciligu, Kirova, toreadora Pedra Romera i druge, koji svaki u svom trenutku nastoje dohvatiti smisao svoje vlastite sudbine i obilježiti svoje vrijeme.

S ovim dvjema knjigama nakladnik Shura publikacije ponudio nam je pravu domaću lijepu književnost i unatoč globalnim nevoljama priredio nam literarnu  svečanost.

Na promociji su knjige i autore u Knjižnici Bogdana Ogrizovića predstavili književna kritičarka i pjesnikinja  Darija Žilić te nakladnica Shura Dumančić.

Tekst: T.Z.