12 ZAPOVJEDI ZA DOBRO KORIŠTENJE MASKARE

Proljeće je godišnje doba u kojem se polako rješavamo teškog make-upa; gustih pudera, masnih ruževa i jakih sjenila, i tako oslobađamo lice za susret s prvim zrakama sunca. Ipak, jednog se kozmetičkog proizvoda nikako ne bismo trebali odreći, a to je maskara. Čak i one žene koje izbjegavaju šminkanje izjavljuju da bez nje jednostavno ne mogu…

Svaka žena koja ne žudi za dugačkim, uvijenim trepavicama vjerojatno je sretnica rođena upravo s takvima. Guste trepavice otvaraju pogled i nanesete li maskaru, automatski svoje oči činite ljepšima. Jednom kada izaberete maskaru koja vam odgovara sve je u tehnici. Kako biste se lakše snašli s tim „must have“ kozmetičkim proizvodom, mi smo, da vam pomognemo za vas pripremili pozitivna i negativna pravila koja je jednostavno slijediti  te jednostavnu tehniku nanošenja:

 1. ULTIMATIVNI UVIJAČ:  Čak i ako ne nosite maskaru, ona vam je potrebna i nemojte se prestrašiti njena prijetećeg izgleda koji podsjeća na srednjovjekovnu spravu za mučenje. Obvezna je jer je njenom primjenom razlika očigledna; trepavice izgledaju dulje, a oči veće, i to u svega nekoliko sekundi.
 • IZABERITE ONU PRAVU:  Neke kozmetičke kompanije reklamiraju maskaru kao svemoćno oružje koje će vam podariti guste, definirane, dugačke trepavice, ali eksperti upozoravaju – takvo što jednostavno nije moguće.  Formula namijenjena ostvarenju jedne prednosti obično isključuje drugu, tako da  – ukoliko želite specifičan look – potražite specijalizirani tip maskare. Da pojasnimo, nije svejedno želite li ih produljiti ili zgusnuti. Možda želite prirodan look ili pak dramatičan. Vosak i smola koji se obično nalaze u tzv. vijugavim maskarama podižu i svijaju ravne, dok one s najlonskim vlaknima djeluju kao ekstenzija kratkih trepavica. Važna je i četkica; ako je velika i gusta, tako će izgledati i vaše trepavice – spektakularno, dok plastična bodljikava četkica razdvaja trepavice i daje im prirodno naglašen izgled.
 • VODOOTPORNU MASKARU KORISTITE SAMO IZNIMNO:  Vodootporne formule teško se skidaju i zbog toga nisu namijenjene svakodnevnoj uporabi.  U nastojanju da je potpuno odstranite, jako ćete pritiskati i potrošiti mnogo skidača čime ćete bespotrebno oštećivati trepavice i nježno područje oko očiju. Stoga ih koristite samo u izuzetnim situacijama poput vjenčanja i sličnih svečanosti.
 • CRNA MASKARA SVIMA DOBRO STOJI:  Crna maskara je „mala crna haljina“ make-upa, izgleda dobro na svima, bez obzira na put, boju kose ili očiju. Cijeli smisao maskare jest naglasiti oblik očiju i definirati trepavice što mora biti vidljivo  ili neće biti efekta i zato je crna tako savršena. Ipak, ako želite mekši  look, isprobajte crno-smeđu. Ako pak želite eksperimentirati s bojama, ljubičasta maskara prekrasna je na zelenim, plavim i kestenjastim očima, dok maskara zelene boje predstavlja idealan kontrast smeđima.
 • NE ZABORAVITE DONJE  TREPAVICE:  Kod smokey eyes looka naglasiti donje trepavice je nezaobilazno. Za svakodnevni pak look pređite četkicom tek blago preko donjih trepavica ili nabavite specijalnu maskaru sa sitnom četkicom koja lako zahvaća nedostupne kutove donjeg ruba oka. Ipak, preskočite naglašavanje donjih trepavica ako ste skloni razmazati ih i pretvoriti u tamne mrlje ispod očiju. Maskaru tad zamijenite suptilnim obrisom olovke za oči.
 • RAŠČEŠLJAJTE:  Sljepljene trepavice i grudice zasigurno nisu izgled kakav ste željeli postići nanošenjem maskare, stoga je nužno specijalnom četkicom (zaboravite kojekakve štapiće i druga slična pomagala) raščešljati trepavice neposredno nakon nanošenja maskare dok je još vlažna. Investirati u jedan takav češljić opravdano je jer odgovarajućim održavanjem traje godinama i sav naš trud oko trepavica čini isplativim.
 • ODSTRANITE:  Za skidanje slojeva maskare trebat će vam više od običnog skidača make-upa, stoga nabavite onaj koji sadržu ulja jer su takvi dovoljno snažni da potpuno očiste i najtvrdokornije forumule. Sredstvo nanesite na dvije manje vate i držite ih nježno pritisnute nekoliko minuta na očima pa tek potom povlačite. Za one male tragove maskare uz sam rub oka upotrijebite kozmetičke štapiće.

ZABRANE MASKARE KOJE MORATE POŠTIVATI

 1. STARA MASKARA:  Ukoliko se ne možete sjetiti kada ste je kupili, bacite je. Maskara kojoj je prošao rok trajanja, ona otvorena duže od 6 mjeseci, opasan je izvor bakterija koje mogu uzrokovati crvenilo, svrbež, peckanje, pa čak i infekcije ili upalu očiju.
 • NE PUMPAJTE TUBICU: Umjesto da zagrabite još malo maskare ili očistite grudice, zapravo gurate zrak unutra zbog čega se maskara brže suši, što rezultira grudicama. Ako se od  toga budete suzdržavali, maskara će vam trajati pola godine (koliki je rok trajanja) i ostati kao nova.
 • PREVIŠE SLOJEVA:  Većinu maskara ne trebamo i ne smijemo nanositi u više od dva sloja. Što više slojeva  budete nanosili, trepavice će se više lijepiti i izgledati teže. Držite se onoga „manje je više“ i ostanite kod dva sloja.
 • ZANEMARENI KORIJEN: Ako ne nanosite maskaru tik od korijena, trepavice će vam izgledati kraće no što jesu čime postižene suprotni efekat od željenog. Zato se potrudite biti precizni i postići čete savršenstvo.
 • PRITISKANJE: Pritišćete li prejako četkicom rub kapka, zamrljat ćete ga maskarom čime ćete upropastiti cjelokupni make up dojam, no zahvaljujući malim tajnama šminkanja ovaj problem može se bezbolno riješiti odstranjivanjem kozmetičkih štapićem umočenim u sredstvo za skidanje make-upa.

TEHNIKA NANOŠENJA

 • Prije upotrebe obrišite četkicu kozmetičkom maramicom. Time ćete odstraniti suvišak maskare i spriječiti stvaranje grudica na trepavicama. Ovo je potrebno primjenjivati samo s novom maskarom jer se vremenom malo osuši.
 • Dok nanosite maskaru, lagano prstom podignite kapak, što će vam omogućiti da je nanesete bliže korijenu.
 • Nakon nanošenja prvog sloja, pričekajte da se dobro osuši, pa zatim nanesite drugi sloj. To će omogućiti da se maskara dobro učvrsti i traje vam čitav dan.
 • Za naglašeniji look i gušće trepavice između slojeva pospite trepavice puderom u prahu. Samo pazite da je sav puder pokriven završnim slojem.
 • Na kraju čitav postupak završite raščešljavanjem.