IN MEMORIAM

Umrla je dr. Djurdja Bartlett Milanović, istaknuta znanstvenica iz povijesti mode Zapadne i Istočne Europe 20. i početka 21. stoljeća, autorica brojnih knjiga o fenomenologiji mode iz doba socijalizma i postsocijalizma, sukreatorica modnih enciklopedija i monografija, bivša glavna urednica revije Svijet u osamdesetima…

U svojoj 73. godini, u Londonu je umrla Đurđa Milanović Bartlett, podrijetlom Osječanka, koja je obrazovanje stekla u Zagrebu, završivši 1973.  filozofiju i indologiju na Filozofskom fakultetu, a jedno je vrijeme studirala i povijest umjetnosti. Pisati je počela rano, surađivala je u Omladinskom tjedniku, na radiju, u Startu, Danasu, Banci…

 Ženskim tiskom i modom počela se baviti na poslijediplomskom studiju, fokusirajući se na sociološke i semantičke fenomene u svakidašnjoj modi. Magistrirala je s temom Ženska štampa kao fenomen masovne kulture. Međutim, osim u znanstvenom smislu, Đurđa Milanović je modi i ženskom štivu doprinijela i promjenama u reviji Svijet, koji je kao glavna urednica vodila od 1986. do kraja osamdesetih, približivši ga publici temama o ženskom identitetu, blago feminističkim, po ugledu na zapadnjačke medije iste provenijencije. Ne može se govoriti o ekstravagantnim modnim editorijalima u tadašnjem Svijetu, koji se još tiskao na novinskom papiru, ali Đurđa Milanović je uspjela u reviji naglasiti važnost mode, u estetskom, sociološkom, psihološkom i fenomenološkom smislu. Ustvari, prvi put nakon dvadesetih godina i vremena Antoninija,  Svijet je nudio urbanu, prozapadnu, naglašeno purgersku svijest o odijevanju i modi.  

Nakon ratnih godina i burnih promjena u nakladništvu, Đurđa je surađivala s brojnim medijima, istodobno putujući i istražujući. Bila je i u timu koji je pokrenuo hrvatski Cosmopolitan, predavala na Tehnološkom fakultetu itd.

Svoj najveći doprinos modi i sociologiji mode dala je kao lektorica na katedri o kulturi mode na londonskom College of Fashion, University of the Arts London, istodobno mnogo objavljujući i držeći predavanja o modi tijekom socijalizma i postsocijalizma. Milanović Bartlett je kao autorica iza sebe ostavila više knjiga o modi Istočne Europe ( primjerice, Bauk koji je opsjedo socijalizam, Cambridge, 2010.), urednica je knjige o Istočnoj Europi, Rusiji i Kavkazu u Enciklopediji svjetskog odijevanja i mode (Encyclopedia of World Dress and Fashion (Berg/Oxford, 2010.); bila je suurednica časopisa Fashion Media: Past and Present (London i New York: Bloomsbury Academic, 2013.) i urednica Fashion and Politics (London i New Haven: Yale University Press, 2019.). Itd.

Međutim, možda najvažniji u njenom radu, istraživački je projekt o sociologiji mode, koji ju je odveo u Austriju, Češku, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Poljsku i Rusiju – gdje je, potpomognuta stipendijom Vijeća za umjetnost i humanističke znanosti Zapadne Europe, istraživala odijevanje u Srednjoj i Istočnoj Europi te Rusiji, odnosno njihove zapadnjačke pandane tijekom 20. stoljeća do danas. Istraživanje je ukoričila u veliku i za povijest mode značajnu monografiju Europske modne geografije: stil, društvo i politika (Bloomsbury Academic, 2020.).

Kao koordinatorica Centra za istraživanje modnih medija i slika na London College of Fashion (2009.-2017.), Milanović Bartlett je suorganizirala konferenciju – Modni mediji: jučer danas sutra (listopad 2010.), objavljenu kao knjigu, pod nazivom Modni mediji: prošlost i sadašnjost (2013.) Od 2017. godine bila je koordinatorica Transnational Fashion Huba na LCF-u, u kojem je svojstvu organizirala međunarodnu konferenciju o modi i politici (2017.), proširenu i objavljenu kao knjigu  Moda i politika (2019.)

Identificirajući načine razmjene i utjecaja elemenata vezanih uz odijevanje, kao i njihovih aktera, unutar širih kulturnih i umjetničkih sredina, Djurdja Milanović Bartlett doprinijela je međukulturalnoj, transnacionalnoj, odnosno globalnoj modnoj povijesti. Njezine pak znanstvene interese koji su obuhvaćali i modne medije u sferi utjecaja novih tehnologija na posredovanje mode prepoznali su, primjerice, u Ministarstvu obrazovanja Kine, u Vijeću za istraživanje umjetnosti i humanističkih znanosti Zapadne Europe, u Britanskoj akademiji itd., gdje joj je pružana potpora za njena znanstvena istraživanja.  

S brojnim znanstvenim člancima, recenzijama, istraživanjima, radionicama, predavanjima i dvadesetak objavljenih knjiga o sociologiji mode, odijevanju i modi u Zapadnoj, Istočnoj Europi te Rusiji Djurdja Milanović Bartlett zadužila je ne samo nas, hrvatsku kulturu,  nego i cijeli modni svijet.

Fotografije: Facebook i s predavanja Djurdje Bartlett (London College of Fashion, London University of Arts), eusp.org