MANGO STICKY RICE – UGODNO MJESTO MODE I ZELENIH IDEJA

Zanimljiva modna izložba dogodila se ovih kišnih dana u Zagrebu, na adresi Ljudevita Posavskoga 15, u sklopu maštovito osmišljenog dućana reciklirane odjeće Mango Sticky Rice Vintage Shop, gdje je svoje kreativne pletene modele izložila umjetnička pletilja Ljubica Ajduković Ugarković iz Siska…

O Ljubici Ajduković Ugarković već smo pisali i naglasili kako ova samozatajna Siščanka u svojim pletenim radovima utjelovljuje istodobno strogost, racionalnost, hrabrost da se usudi, ali i inovativnost ((https://svijet.com.hr/ljubica-ajdukovic-istinska-predstavnica-nepogresivog-stila/). Sve rečeno, i još puno mašte, ugradila je i u kolekciju pletenih ljetnih prsluka i „vestica“ izloženih u Mango Sticky Rice Vintage Shopu  u Zagrebu. Cijela ta serija, izvezena u prirodnim materijalima, ljepotom i linijama sličnija je umjetničkim djelima nego tek nosivim modnim uradcima. Premda se Ljubica Ajduković Ugarković u ovim radovima rukovodi modnim dizajnom, ovaj put uspješno je uspostavila zeleni dijalog s mjestom gdje su modeli izloženi i gdje će ostati vidljivi sve do 1. studenoga 2022.

 Naime, Vintage Shop Mango Sticky Rice, koji je pokrenula poduzetna ekonomistica Nidžara Mustafić, otvoren je početkom 2019., s nakanom da se ondje prodaje  vintage  odjeća i modni dodatci za muškarce i žene, i to odjeća dobre kvalitete, stara najmanje 20 godina te da predstavlja modno najbolje iz razdoblja kad je izrađena. Osim izazova prodaje vintage odjeće, Nidžara Mustafić  osmislila je i izložbe, koje se održavaju svako dva mjeseca i koje okupljaju umjetnike i dizajnere slične ideologije, jer ondje mogu pokazati svoje radove, posebice one što u svojoj modnoj i umjetničkoj potki imaju zelenu filozofiju. 

Recikliranje vintage odjeće i zelena orijentacija pokazali su da je nova modna publika sve osvještenija, pa u dućanu kupuju studenti, umjetnici, kazalištarci, arhitekti itd. Popularne cijene reciklirane odjeće i modnih dodataka  – od 10 do 50 eura  – također su u skladu sa zelenim stavovima vlasnice. Haljine Žuži Jelinek, Mirjane Marić, Katarine Balog, modne kuće Mura i brojnih drugih kreatora i modnih kuća koje su svojedobno proizvodile visokokvalitetnu odjeću od 1. siječnja 2023. moći će se pronaći i na web shopu.

Mali ormar sjećanja, kako su ovo dražesno zeleno mjesto nazvali kupci, nalazi se u zagrebačkoj Ulici Ljudevita Posavskog 15, kod Tvornice (otvoreno radnim danom od 12 -18, a subotom od 10 -14 h), ove će jeseni, kaže vlasnica Nidžara Mustafić, iznenaditi posjetitelje i kupce  ne samo umjetničkim i modnim izložbama, nego i kvalitetnim odabirom vintage odjeće iz devedesetih, posebice balonerima i kaputima.  Recimo i to, Mango Sticky Rice Vintage Shop je jedno od samo dva takva mjesta sa zelenom modnom filozofijom u Zagrebu, gdje se, čim uđete, razaznaje stav i – kvaliteta.   

Tekst: N.K.B.; Fotografije:  privatni arhiv Ljubice Ajduković Ugarković i Nidžare Mustafić