ODABRANE NAJBOLJE FOTOGRAFIJE NA TEMU “PRIRODE”

U Fotoklubu Zagreb održala se 6. listopada svečanost proglašenja najboljih fotografija na temu „Priroda“, za koje je glasalo 66 članova Kluba…

Fotografija Sokol, autora Đorđa Bojanića, dobila je najviše glasova i prvu nagradu

Uz već tradicionalne izložbe koje se organiziraju tijekom godine, povremeno se u Fotoklubu Zagreb raspisuje natječaj na neku posebno odabranu temu. Ove godine,  tema natječaja bila je „Priroda“  u širem smislu, uključujući pejzaže te biljni i životinjski svijet u svom prirodnom okruženju i bez naglašenog utjecaja čovjeka na okoliš. Autorima je stavljeno na volju da kroz fotografiju iskažu svoje viđenje prirode, pokažu njenu lirsku ili divlju stranu, da snime detalj ili panoramu, zabilježe kontraste ili simbiozu unutar same prirode ili da jednostavno snime prizor koji ih je iz nekog razloga očarao.

Hrvoje Mahović: Eksplozija prirode i treća nagrada

„Svaki autor prijavio je samo jednu fotografiju“, rekao nam je Hrvoje Mahović, predsjednik Fotokluba Zagreb, „a po završetku natječaja svi članovi Kluba, bez obzira jesu li sudjelovali na natječaju, dobili su mailom sve pristigle fotografije, označene rednim brojem i nazivom fotografije, bez imena autora.“ Kako za ovaj natječaj nije bilo predviđeno žiriranje, odabir najuspješnije fotografije prepušten je članovima koji su po vlastitim kriterijima odabrali tri fotografije kojima su dodijelili tri, dva ili jedan bod. Žiriranju se odazvalo 66 članova Kluba.

Pavao Toht osvojio je drugu nagradu za fotografiju Black and white nature

Zbroj bodova nakon završenog glasanja odredio je fotografiju koja osvaja prvu nagradu, a fotografije po broju bodova iza nje osvojile su drugu i treću nagradu. Dodijeljeno je i šest pohvala, a imena nagrađenih autora objavljena su tek na otvaranju izložbe. Prvu nagradu, za sjajnu fotografiju Sokol, dobio je Đorđe Bojanić; Pavao Toht osvojio je drugu nagradu za fotografiju Black and white nature. Treću pak nagradu dobio je Hrvoje Mahović za Eksploziju prirode

Priznanja su dobili: Ognjen Karabegović, Davorka Trbojević, Tomislav Krstičević, Sandra Tralić, Aldo Maroschini i Miljenko Marotti.